Ella Fitzgerald – prima doamna a jazzului

In anul 1917 in luna aprilie si in dimineata zilei de 25 venea pe lume o stea a muzicii jazz.

In  Newport News, Virginia, SUA, Ella Fitzgerald si-a facut primii pasi.  Pe langa cadoul naturii, o voce exceptionala, doamna jazzului si-a permis luxul de a canta asa cum a  simtit. Fara sterotipuri, fara idei preconcepute, pur si simplu a dus la capat nobilul gest de a canta.

Pana sa ajunga pe marea scena a facut fata greutatilor vietii ce nu au intarziat sa apara. Parintii sai William Fitzgerald si Temperance Williams Fitzgerald au divortat la o luna dupa nasterea sa, avand parte de o copilarie nu tocmai fericita. Alaturi de mama ei, Ella s-a mutat in New York. In anul 1932 mama sa moare, artista fiind nevoita sa se mute cu matusa sa. Au urmat ani grei pentru ea, greutatile facand sa ii para visul de a deveni cantareata si mai indepartat. A renuntat la scoala, si in anul 1934 strazile au devenit noul ei camin. Insa talentul o atragea pe scena, mergand astfel la o auditie la Harlem’s Apollo Theater. A interpretat doua cantece , „The Object of My Affection” si „Judy”, dorind atat sa castige cat sa si atraga atentia producatorului, reusindu-i ambele.

Anul 1935 a fost cu noroc, inregistrand „I Found My Yellow Basket,” care a ajuns pe locul 3 in topuri. In 1939, Ella Fitzgerald impreuna cu orchestra pe care o coordona, incepe sa cucereasca publicul. Notorietatea sa era intr-o continua ascensiune, toata lumea apreciindu-i talentul, primind asfel titulatura de Prima doamna a jazzului. Printre numele mari cu care a impartit scena se numara Duke Ellington, Louis Armstrong, Dizzy Gillespie si Frank Sinatra.  Unul dintre aspectele ce au consacrat-o a fost talentul sau de a imita diferite obiecte muzicale.  In timp ce unii contestau abilitatile ei si faptul ca nu isi merita laudele, cariera ei era din ce in ce mai stralucita. Acest aspect era confirmat si de vanzarile ei ce depasisera 40 millione de dolari. A adunat  13 Premii Grammy  si a primit Medalia Prezidentiala a  Libertatii.

Pe data de  15 iunie 1996 s-a retras sa cante intr-o lume mai buna. In urma sa a lasat peste  200 de albume si peste  2,000 de cantece, ascultate si astazi de milioanele de fani din intreaga lume.
 

Written by