Martin Luther King a avut un vis

Martin Luther King- ”I have a dream today, that people will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by their character!”

 Astazi il sarbatorim pe Martin Luther King, cel ce a luptat impotriva discriminarii rasiale din Statele Unite ale Americii.  

Martin Luther King s-a nascut in ziua de 15 ianuarie 1929 in Georgia, Statele Unite ale Americii, tatal sau fiind predicator baptist si mama profesoara. Urmeaza cursurile unicei scoli superioare pentru cei de culoare din Statele Unite, apoi se inscrie la facultatea de teologie unde ii descopera pe Platon, Rousseau, Aristotel si multi alti ganditori ce aveau sa ii influenteze radical modul de gandire.

In timpul unui protest din Alabama datorat faptului ca o americanca de culoare a refuzat sa cedeze locul in autobuz unui cetatean american, Martin Luther King lanseaza o campanie impotriva discriminarii rasiale care dureaza 381 de zile. Doi ani mai tarziu Martin Luther King iese victorios, este ales ca lider al Southern Christian Leadership Conference si in acelasi an publica prima sa carte intitulata: Stride toward freedom, the Montgomery Story.

Cativa ani mai tarziu Martin Luther King initiaza trei marsuri la Montgomery, in urma celui din urma reusind sa obtina drepturi de vot pentru persoanele de culoare din America.

In anul 1963 in fata a peste 250 000 de oameni Martin Lutrher King tine discursul memorabil I have a dream care se incheie cu fraza: ”Free at last, free at last. Thank God Almighty, we are free at last!"

Actiunile lui au fost incununate de succes, ducand in final la introducerea unor legi impotriva discriminarii sociale.

Este laureat al premiului Nobel pentru Pace in anul 1964.

Este asasinat 4 ani mai tarziu in urma unei conspiratii. Se spune ca un grup dintre cele mai rasiste din lume, Cavalerii Albi din Missisipi ar fi oferit 100 000 de dolari celui care l-a ucis pe Martin Luther King. Mai multe despre acest fapt ne devazluie istoricii americani Stuart Wexler si Larry Hancock in cartea lor The Awful Grace of God.

 

 

Written by