Romance celebre- Partea a II-a

S-au nascut in Romania. Unele in familii instarite, altele printre oameni modesti. Unele au trait in epoca trasurilor cu cai si a primelor locomotive cu abur, altele au stiut ce inseamna sa ai o masina si cum arata lumea de sus, din avion. Au avut iubiri interesante, povesti de viata tremuratoare si ne sunt modele prin ceea ce au reusit sa indeplineasca si ce bariere ale societatii au spart.

 

4. Elvira Popescu

Efervescenta si invaluitoare ca “un pahar de sampanie cu lacrimi la final”.

Actrita de teatru si film, cariera sa teatrala a durat neintrerupt 65 de ani, afisele pieselor in care era protagonista tineau cu anii, unele dintre ele au si depasit 2000 de spectacole, o performanta rareori egalata.

A intemeiat teatrul Mic si Excelsior impreuna cu Ion Manolescu si Ion Iancovescu.

A fost distinsa cu premiul “Moliere” pentru cea mai buna actrita si de doua ori cu ordinal “Legiunea de onoare”, una dintre cele mai inalte distinctii ale statului francez.

 

5. Ileana Sonnabend

I se spunea “Buddha Machiavelli”, “regina artei”, “zeita absoluta a vanatorii de arta”.

A fost cea mai importanta colectionara de arta din secolul 20.  Ziarele importante ale capitalelor lumii scriau despre lucrarile incredibile care se aflau in colectia ei.

Nascuta Ileana Schapira in Bucuresti, intr-o familie de origine evreiasca, crescuta in lux si educata de o armata de dadace de diferite nationalitati, la 10 ani vorbea fluent 5 limbi straine.

A murit la 92 de ani, in 2007 la New York, lasand fiicei si fiului ei o avere ce odata scoasa la licitatie (cea mai mare licitatie privata din lume) a fost vanduta la aproape 1 miliard de dolari.

 

6. Elena Ghica (Dora d’Istria).

Scriitoare de origine romani-albaneza cunoscuta sub pseudonimul de Dora d’Istria., poliglota, pictorita, alpinista si pasionata de rochii…

A fost prima femeie care a escaladat muntele Mont Blanc in 1860 si prima care pe  varful Monch a pus un steag romanesc cu broderie facuta de mana ei.

 

Written by