Femeie de afaceri …un vis realizabil

 

 

Mediul de afaceri din ziua de azi este din ce in ce mai plin de …femei. Daca era o vreme cand rolul lor se spunea ca era in bucatarie, acum laptop-ul a luat locul aragazului, iar iPhone-ul locul sosului de rosii. Desigur, asta nu inseamna ca dupa orele de munca proportiile nu se inverseaza, ci mai degraba ca societatea a evoluat frumos si normal si segmente care pana acum erau menite unui anume sex, acum sunt pline de diversitate.

Vedem din ce in ce mai des femei la conducerea multi-nationalelor, femei in rolul importante care razbesc intr-o lume o data dominata de barbati. La prima vedere am spune ca au avut noroc, dar, la o privire mai amanuntita ne dam seama ca parcursul a fost greu si anevoios si ca au fost atat de multe momente in care voiau sa dea inapoi.  Dar nu au facut-o. Motivul? Numai ele il pot spune.

Cornelia – sotie, mama, femeie de afaceri

Cornelia este un tipar de femeie. Unul care a crescut frumos in ferma parintilor din Vrancea. A facut scoala generala, a urmat un liceu pe un profil economic si a venit la Bucuresti cu gandul de a schimba ceva. Pana aici nimic nou. Insa pentru Cornelia fiecare zi insemna o noua lupta. Cand am cunoscut-o, era un simplu inspector de asigurari. Era o meserie grea, in care intalneai multe obstacole. Greutatea era dublata de titulatura pe care asigurarile o avea in acea perioada: o meserie tipic masculina. Intr-o lume a barbatilor a inteles repede cum sta treaba si a inceput sa fure meserie, invatand din mers chichitele profesiei. A privit fiecare piedica ca pe o noua provocare, ambitionandu-se sa reuseasca.i asa a fost.  Dupa ani de munca si realizari, a fost numita in postul de Director Agentie de Asigurari. Insa greul abia atunci avea sa inceapa. Cornelia trebuia sa gaseasca o modalitate de a imbina cariera cu viata de familie, caci era o meserie solicitanta, iar casnicia ei era la inceput de drum. A fost greu, dar a reusit …intr-un final.Chiar daca au fost sarbatori si aniversari petrecute aproape in totalitate in sediul Agentiei sau zile intregi in care vorbea cu cei dragi doar la telefon.Cumva a gasit o punte intre cele doua parti esentiale ale existentei  si a facut naveta cu succes intre cele doua job-uri: femeie de afaceri si sotie. Daca Agentia era o corabie, atunci Camelia era cea care gasea drumul bun pentru navigare .Mai greu a fost insa cu revolta de pe punte. Nemultumirea afectau rezultatele intregii echipe. Rezultatul a fost inevitabil: corabia se scufunda. In dimineata cand a ajuns la munca a observat ca ceva nu e in regula. Era mult prea multa liniste …pana si pe Titanic orchestra a cantat pana la final. Atunci a constatat ca ramasese singura. Dupa lungi decizii a reusit sa isi reuneasca echipa, iar azi are una dintre cele mai profitabile meserii. Stie cum sa isi motiveze oamenii si intotdeauna gaseste un mod prin care le recunoste meritele. In meseria ei severitatea este un mus, motiv pentru care a facut observatii si a certat atunci cand a fost nevoie. A facut-o si din autoritate, dar si pentru a ajuta persoana respectiva sa inteleaga unde a gresit.

Cornelia a invatat in timp ca reusita sau esecul in cariera depind numai de ea. La fel si deciziile pe care le luam si de educatie primita in ani.

Pe o scara mai lunga am putea spune ca lumea asta e facuta pentru oricine capabil sa isi asume anumite riscuri si sa faca compromisuri …nu e usor, dar pana la urma ce anume e?

Written by