Habitat for Humanity Romania-o mana intinsa celor fara adapost

 

Habitat for Humanity este o asociatie non-profit, crestina si de utilitate publica , care prin programele sale lucreaza pentru eliminarea si contracararea efectelor negative ale locuirii saracacioase si ale lipsei de adapost. Pana acum in Romania aproximativ 3000 de familii au fost ajutate sa-si imbunatateasca conditiile de locuire.


National Magazin: Cate campanii ati facut pana acum si care au fost rezultatele?
Carmen Ghia: Pana acum am organizat trei campanii prin care am vrut sa tragem un semnal de alarma vis-a-vis de problema locuirii saracacioase in Romania si sa strangem fonduri pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi. Prima campanie s-a numit “Acum mai mult ca oricand” prin care am intervenit  si i-am sustinut oferindu-le  solutii celor afectati de inundatiile din 2010. Oamenii au fost extrem de receptivi si ne-au sprijinit eforturile de reconstructie, reusind astfel sa strangem 800.000 de euro.
A doua campanie prin care am incercat sa strangem fonduri pentru  familiile nevoiase, a fost de Craciunul trecut, prin campania care  s-a numit “Daruieste demnitate”. Prin acesta campanie s-au strans  30.000 mii de euro.
Anul acesta campania se numeste “Adevarul este in inima ta”. Am ales trei familii, carora speram sa le dam o mana de ajutor si avem chiar si un numar de SMS valabil in retelele Vodafone, Orange si Cosmote ”859” prin care oamenii pot face donatii.


National Magazin: Care este procedeul prin care sunt alese familiile care vor fi ajutate?
Carmen Ghia: De obicei nu ne axam pe cazuri individuale, ci ajutam familiile prin proiectele pe care le desfasuram, deoarece programul Habitat lucreaza prin cele 7 filiale (Beius, Cluj, Pitesti, Craiova, Comanesti etc) si acolo procedura de selectie a familiilor este standardizata, familiile se inscriu, li se face un training pentru a afla despre ce este vorba in program, dupa aceea printr-o ancheta sociala se afla care este nevoia lor de locuire si masura in care acestia sunt dispusi sa voluntarieze la propria casa si la casa altor beneficiari.


National Magazin: Numarul copiilor din familiile ce primesc ajutor sunt un factor de selectie a acestora?
Carmen Ghia: Nu conteaza numarul de copii pe care familia il are. De exemplu in campania aceasta de Craciun s-a intamplat ca numarul copiilor sa fie intr-adevar mare, dar nu este o regula.


National magazin: Cum ati aflat de familiile pe care le ajutati anul acesta?
Carmen Ghia: Fie ne-au contactat familiile in mod direct, fie am aflat de povestea lor de la alte organizatii nonguvernamentale. Despre familia Canuta am aflat prin asociatia “Ana si Copiii”, de familia Micu am aflat prin fotograful Sorin Onisor, iar familia Moaca, ne-a contactat direct.


National Magazin: Care sunt cele mai mari multumiri pe care le aveti in urma acestor campanii?
Carmen Ghia: Multumirea cea mai mare o simti in momentul in care ii vezi pe beneficiari cu un zambet sincer pe fata si emotionati ca in sfarsit vor avea niste conditii de viata mai bune. Pe langa aceste impliniri, care sunt si cele mai valoroase pentru noi, ne mandrim cu cateva distinctii, una dintre ele fiind pentru “Cel mai bun proiect de voluntariat”, un proiect care a implicat zilnic, timp de o saptamana, 150 de voluntari intenationali alaturi de voluntari romani care au construit 10 case.
 

Written by