Reabilitarea bisericii de la Calugareni, posibila cu sprijinul studentilor de la Urbanism

A venit luna cadourilor, luna in care oamenii vor sa fie mai buni, in care se gandesc mai mult la cei apropiati, dar si la cei care au nevoie de ajutorul lor. Tocmai de aceea, studentii de la Facultatea de Urbanism Ion Mincu au organizat la Muzeul Taranului Roman un eveniment cu scop caritabil impreuna cu cei de la grupul vocal, Anton Pann. Manifestatia a fost pentru a strange fonduri in vederea reabilitarii Bisericii din Calugareni, una dintre cele 60 de biserici din nordul Olteniei si Sudul Transilvaniei, ce au intrat intr-un program de refacere.

Manifestatia de la Muzeul Taranului Roman  nu a strans un numar mare de oameni, dar grupul vocal Anton Pann a sustinut un concert de muzica bizantina si colinde pentru a-i ajuta pe cei care se ocupa de acest proiect. Un alt eveniment  sustinut pentru strangerea fondurilor a fost organizat in urma cu jumatate de an impreuna cu Motii din Maramures.

Povestea bisericii de la Calugareni a inceput in martie 2011, cand un grup de tineri studenti s-a hotarat sa mearga in Judetul Giurgiu, satul Calugareni (locatia a fost aleasa datorita apropierii geografice de Bucuresti)  sa ia masuri in ceea ce priveste  biserica. Inceputul li s-a parut usor, au mers din primarie in primarie, au mers la consiliile judetene, dar apoi au inceput sa se loveasca din ce in ce mai mult de autoritati si de cei care se impotriveau si le intorceau spatele.

Studentii nu au renuntat la ideea lor. Au mers si au cautat lemn in Muntii Apuseni, au strans bani pentru a plati mesterii care i-au ajutat la prelucrarea lemnului. Apoi au organizat  evenimente prin care sa isi faca cunoscuta povestea si sa mareasca grupul de oameni care sa le dea o mana de ajutor.

Au existat si persoane care le-au fost alaturi inca de la inceput si i-au sprijinit material in ridicarea unei schele de protectie deasupra bisericii din lemn. Unul dintre oamenii care i-a ajutat si i-a sustinut in tot acest timp a fost Patriarhul Bisericii Ortodoxe. De asemenea, arhitectul Stefan Sturza impreuna cu Fundatia Pro Patrimonio au donat o suma de bani cu ajutorul careia s-au pus bazele acestui proiect. Un alt om care le-a oferit ajutorul a fost Badea Alexe, asa cum ii spun studentii, care a cioplit si a slefuit lemnul. 

Desi fondurile pe care le au in acest moment nu sunt de ajuns pentru a putea duce la capat refacerea bisericii, tinerii sunt increzatori si spera ca vor obtine mai mult sprijin din partea autoritatilor si ca vor avea mai multe surse de venit in viitor.

Pentru cei care vor sa dea o mana de ajutor in proiectul pentru reabilitarea bisericii, acesta este numarul de cont:

Episcopia Giurgiului CONT: RO44RZBR0000060010865638 CUII: 18450164 Raiffeisen Bank Giurgiu cu mentiunea CALUGARENI si un e-mail la turnuu@gmail.com.

Written by