Cartile gratuite din trenul Intercity nu s-au furat

Cu o valoare estimata actualmente la 60 de milioane de euro, piata de carte din Romania a scazut cu aproape 40% fata de anul 2007. Acesta este doar unul dintre rezultatele pe care le obtii in urma unei analize pe google despre industria cartii in anul 2012. Pe masura ce continui sa navighezi, descoperi rezultate tot mai neplacute: “Mai mult de jumatate dintre romani nu au citit nicio carte anul acesta!” este titlul drastic al unui sondaj efectuat de Institutul Roman de Studii Sociale. Din interviurile date de reprezentantii editurilor, se pare ca nu sunt mari sperante pentru perioada care urmeaza in privinta schimbarii obiceiurilor de lectura ale romanilor.

Fie ca lectura nu ii mai atrage, fie ca nu mai au bani, aceasta excludere a cartii din societatea moderna, constientizata inca de acum cativa ani, se reflecta nu doar in cifrele de afaceri ale editurilor, care scad de la an la an, ci mai ales in nivelul de educatie si bunastare al populatiei – pentru ca dezvoltarea spirituala si intelectuala a individului este piesa de rezistenta a unei societati prospere.

In sufletele echipei BookLand a incoltit o intrebare: ce e de facut? Ne vom aseza cu botul pe labe si vom astepta ca situatia sa se imbunatateasca de la sine (in cazul in care se va intampla vreodata acest lucru)? Nu! Vom incerca sa readucem cartea in mijlocul oamenilor, acolo unde ii este locul. O vom transforma intr-un accesoriu must-have al tinerilor hip. Le vom reaminti tuturor placerea lecturii: sa (re)descopere cu mic cu mare ce inseamna sa citesti o carte “din scoarta-n scoarta”, cu respiratia taiata. Vom scoate cartile din biblioteci si din librarii, le vom sterge de praf si le vom arunca in bratele deschise ale publicului! 

Din 2011 s-a lansat Caravana Cartii in mall-urile din marile orase. Iar anul acesta, pe langa continuarea acestei initiative (in 39 orase), s-au facut primele incercari de a aduce cartea mai aproape de oameni in colaborare cu RATB si Metrorex. Desi cartile expuse in autobuze si la metrou nu au ‘tinut’ prea mult, iata ca s-a descoperit solutia ideala: testul pilot realizat in cadrul proiectului “Carti gratuite in InterCity” a demonstrat ca pasagerii care calatoresc cu aceste trenuri respecta si apreciaza initiativa www.book-land.ro.   

Astfel, BookLand impreuna cu CFR Calatori extinde programul: pana pe 13 noiembrie, toate trenurile InterCity de pe reteaua feroviara din Romania vor fi decorate cu cele mai noi aparitii editoriale, dar si cu titluri consacrate. Amatorii de ebook-uri isi vor putea descarca o carte in format electronic direct pe telefonul mobil, scanand codul QR al stickerelor lipite in vagoanele celor 20 trenuri InterCity.

Va dorim calatorie & lectura placuta!

 

Despre BookLand

BookLand este atat cel mai inedit targ de carte, muzica, film si jocuri (aflat la a 2-a editie, prezent pe parcursul anului 2012 in 39 de orase din tara, timp de 42 de saptamani), cat si libraria online care ofera suprize si cadouri la fiecare comanda adresata pe www.book-land.ro. “BookLand vine acolo unde oamenii sunt deja. Nu-i cheama, ci ii urmeaza!”

 

 

 

 

Written by