Ce nu stim despre chipsuri

 

   Cartofii prajiti la punga sau chipsurile, gustarea cu numerosi fani mai ales printer copii si tineri, sunt atat de nesanatosi incat consumul lor zilnic nu numai ca este echivalentul a cinci litri de ulei de gatit, ci are legatura cu problemele de dezvoltare la copiii nenascuti, hiperactivitatea la copii si potential cancer la adulti.

   Rontairea unei pungi de chipsuri pe zi este echivalentul consumului de cinci litri de ulei gatit pe an. Desi chiar si in lipsa unor cifre exacte nu este greu de ghicit ca astfel de produse sunt daunatoare, consumul lor se mentine la un nivel ridicat, iar unul dintre motive este ambalajul atractiv care ne activeaza papilele gustative din clipa in care il vedem pe raft. Cand iei un cartof gustul sari te loveste imediat. E un effect pe care industria sari il numeste “explozie de aroma”. Sarea si grasimea sunt percepute de un nerv numit trigeminal, situate in partea din spate-sus a gurii, care trimite informatiile tactile spre creier. In plus, cu cat un cartof face mai mult zgomot atunci cand il mancam, cu atat ne va placea mai mult.

   Consumate in exces, aceste produse reprezinta un pericol grav pentru sanatate din mai multe puncte de vedere, cercetarile pozitionandu-le in legatura directa cu riscul de obezitate, hipertensiune, diabet de tipul 2 si afectiuni coronariene.