Mihaela Radulescu: Reveniti la visul initial

Invitata la conferintele Leadership Talks ale organizatiei studentesti AIESEC, Mihaela Radulescu a vorbit despre liderul din ea. Femeia puternica de pe sticla, stapana emisiunii “Duminica in familie”, infipta bine in munca de televiziune, autoare a primului ei roman si mama inca rebela, Mihaela Radulescu  le-a povestit studentilor cum a urcat in varf, de ce a renuntat la cateva facultati si de ce doar unii au succes.

 

Mihaela Radulescu, catre studenti: “Reveniti la visul initial”

Ajunsa in fata unui public dornic sa afle cum a reusit in viata, Mihaela Radulescu a spus franc ca nu da sfaturi. Dar a sustinut in fata tinerilor ca ei trebuie sa intre intr-o meserie tinand cont de ceea ce le place sa faca pentru ca doar asa vor atinge performanta si nu se vor vaita ca depun efort. “Tot ce faceti trebuie sa aiba legatura cu visul initial”, a completat cea peste care a dat navala celebritatea si pentru care alegerea facultatii este mult mai importanta decat alegerea sotului.

Astfel, vedeta crede ca a devenit persoana publica pentru ca nu a fost altcineva in locul ei. Dar pentru ea ramane cel mai important visul initial. A vrut sa fie scriitoare, iar asta se vede acum in librarii. Dar pana acolo, “am savurat din succesul de la TV. Nu mi-am dorit celebritate, dar daca a venit, ce era sa fac?”, le-a spus tinerilor convinsa ca alegerile sunt uneori gresite si ca ei trebuie sa se intoarca la visul initial privind alegerea profesiei, fie el din copilarie, de la inceput de liceu sau chiar aparut in facultate.

Drumul catre lidership

Sa fii lider inseamna sa fii un exemplu in ceea ce faci. Asa ca proaspata adolescenta, Mihaela avea 16 ani cand si-a luat primul salariu. Era instructor de gimnastica aerobica in Piatra Neamt, in orasul din care a plecat pentru ca “era prea stramt si nu am simtit ca o sa evoluez aici”.

“M-am dus la facultatea aia pentru ca m-am indragostit de un baiat de acolo”

Tanara, cu mult elan si pusa pe schimbari, Mihaela de dinainte de Revolutie hotaraste sa intre la Academia de Educatie Fizica si Sport pentru ca era indragostita de un baiat care studia la aceeasi facultate. Ar fi vrut sa fie maseuza, dar “Ma si imaginez facand masaje si venind apoi sa va vorbesc voua despre succesul meu in aceasta meserie”, le-a spus studentilor, amuzata de alegerea de atunci. “Ai mei stiau ca ma pregatesc pentru Medicina. Faceam meditatii la fizica, chimie si biologie.” Asa ca a intrat printre primii la facultatea de educatie fizica, avand apoi cele mai mari note la biologie si cele mai mici la sport.

Ar fi vrut sa termine facultatea, ca orice student constiincios, dar “a venit Revolutia si ma luase valul de idei noi, de schimbari”. Asa ca a renuntat la cursuri, a calcat pedala unui Oltcit si a accelerat catre meseria de taximetrista. Nu cunoastea Bucurestiul, asa ca refuza clientii care nu voiau sa ajunga in Piata Romana sau alte locuri centrale.

Apoi a ocupat un loc de secretara la Biroul de Presa al Guvernului, aflat acum 20 ani la Hotelul Intercontinental. Portarii erau nedumeriti de ce fata cu parul blond de atunci intra dimineata si pleca seara din hotel. Asa ca si-a scos legitimatia de Guvern la vedere.  Stie ca era secretara buna, cu o viteza mare de dactilografiat, dar “nu m-a ajutat cu nimic la urma. Mi se parea ca eram atunci buricul pamantului, chiar daca aveam un salariu mizerabil”.

“Au trecut foarte multi ani pana sa auziti voi de Raduleasca”

Filmele si scurt-metrajele numeroase pe care le-a vazut au facut-o sa lucreze pentru Festivalul de film. Iar asta a impins-o in tensiunea din televiziune. Era reporter, redactor si producator la ProTV. Cu ambitie de leoaica, Mihaela Radulescu se trezea la cinci dimineata. “Stiu ca nu pare un program de diva, dar am invatat multe”. Asa ca Adrian Sarbu, cel care a infiintat grupul MediaPro, i-a propus sa lucreze noaptea pentru emisiunea lui Florin Calinescu. Dupa orele de munca, “dimineata ma machiam si asteptam sa i se intample ceva lui Florin Calinescu”, a spus razand ca atunci abia astepta sa apara pe sticla in locul prezentatorului. Iar asta s-a intamplat o data, cand Calinescu nu ajunsese pentru ca “a fost la un chef si nu a avut chef de emisiune”.

Chiar si asa, cea care avea sa devina vedeta fara sa vrea le-a zis studentilor ca “au trecut foarte multi ani pana sa auziti voi de Raduleasca”. Recunoaste cu mana pe inima ca modelul ei in viata ramane Adrian Sarbu, cel care a concediat-o si a angajat-o de trei ori. Iar asta a facut din ea primul jurnalist roman acreditat la Oscar, de la care a transmis in direct despre premiile date in 1998. Dar ea crede in evolutie, crede ca a evoluat si ca la asta se pricepe cel mai bine.

Curioasa, dar mai ales pusa pe experimente, jurnalista a intrat si la facultatea de psihologie, dar fara sa apuce sa-si ia licenta. I se parea ca, daca stie cum functioneaza psihicul, nu va mai fi nevoie sa se documenteze si ca va obtine toate raspunsurile la interviuri pentru ca si-ar fi dat seama pe loc cum sunt oamenii. Nu a reusit sa cunoasca oamenii de la prima intrebare, asa ca a plecat si din a doua facultate.

Acum este inscrisa la regie, dar stie sigur ca o sa renunte si la treia facultate. A inghetat anul patru chiar inainte sa plece in Monaco, unde locuieste in prezent si unde baietelul ei de sapte ani este elev in clasa a treia. “Am un copil destept. E mai destept decat mine”, a povestit Mihaela, madra de Ayan care vorbeste in engleza si franceza, dar nu se descurca in romana.

Visul initial: scriitoare

“Nu am aceeasi bucurie financiara ca cea din televiziune”, a spus Mihaela convinsa ca cea mai buna alegere a fost sa revina la visul initial, adica sa scrie. Carti.  Asta isi doreste din tinerete, asa ca dupa “Despre lucruri simple”, “Niste raspunsuri” si “Intreaba-ma orice”, in primavara aflam titlul primul ei roman.

Calma, dar stapana pe sine, a vorbit asa cum am vazut-o pe ecran: cu un control al cuvintelor, al exprimarii si al atitudinii de neclintit. Dupa o ora de conversatie fireasca, Mihaela Radulescu a recunoscut ca avea discursul pregatit pe iPad. Dar nu l-a folosit. Si asta pentru ca a ales sa povesteasca totul cu pasiune.

Written by