Povestea cartilor calatoare

De-a lungul timpului cartile au fost ridicate pe un piedestal la care multi dintre noi nu mai reusesc sa ajunga. Pentru unii prea departe, pentru altii prea scumpa, cartea nu mai este una din micile placeri zilnice si nici nu mai e considerata o necesitate in dezvoltarea personala. Pentru majoritatea tinerilor nostri, si nu numai, cartea este o provocare, un moft … cel mult o tentatie, cand, de fapt, ar trebui sa fie un accesoriu de baza.

Pentru ca am vrut sa facem o diferenta in societatea in care traim si sa le oferim tuturor sansa de a citi indiferent de situatia materiala sau de programul zilnic, weekendul trecut, echipa BookLand, plina de entuziasm, impreuna RATB, le-a pregatit bucurestenilor o surpriza. In timpul noptii am asezat cate trei carti in 80 de autobuze de pe liniile centrale de circulatie (331, 131, 123, 148, 149, 205 si 182). Planuiam sa continuam dotarea bibliotecii pe patru roti, insa …

Surpriza culturala pregatita bucurestenilor s-a transformat intr-o surpriza pentru noi …

Desi am fost preveniti de la inceput de catre conducerea RATB ca paginile cartilor vor prinde aripi mult prea repede, am refuzat sa credem ca noi, romanii, n-am mai evoluat intre timp. Firesc, ne asteptam la ceva furturi si vandalizari, ca peste tot in lume, dar intr-un procent rezonabil. Din nefericire, sambata, primele 3 masini care au plecat pe traseu s-au intors fara carti. Pana luni, cartile disparusera in proportie de 80%, iar in momentul de fata nu credem ca au mai ramas 50 carti prin autobuze… Asa ca, in final, noi am fost cei surprinsi: societatea romaneasca nu este inca pregatita pentru astfel de proiecte culturale, iar egoismul depaseste limitele bunului simt. Am crezut ca mesajul transmis de lantisorul metalic de care erau prinse cartile sa fie unul suficient de clar, alaturi de cel imprimat pe stickerul de pe spatele cartilor: „RATB si BookLand va ureaza lectura placuta in timpul calatoriilor cu autobuzul!”

Impreuna cu RATB am sperat ca vom reusi sa aducem cartea mai aproape de oameni. Citind, calatoriile prin oras se pot transforma din timp pierdut in bucurie pentru suflet. Cum ar fi daca pe scaunul din autobuz te-ar astepta zilnic un roman de dragoste sau poate o carte de dezvoltare personala pe care sa o rasfoiesti in voie pana la destinatie? Noi am considerat ca a sosit timpul sa scoatem acesti prieteni tacuti din intunericul bibliotecilor si de sub nasurile eruditilor de la targurile de carte, sa ii scuturam de praf si sa ii prezentam publicului larg. Insa foarte prompt ni s-a demonstrat ca …e prea devreme. Unde e Silviu Brucan sa ne spuna de cati ani mai avem nevoie pana sa fim si noi civilizati?

Noi nu ne lasam – vom incerca din nou, insa in vagoanele de metrou, unde se pare ca gradul de securitate este mai mare. Speram ca de aceasta data vom reusi sa le oferim TUTUROR calatorilor o calatorie placuta, nu doar unora dintre ei …

Written by