Romania creste verde: 5000 de puieti au fost plantati la Ploiesti

5000 de copacei au fost plantati la Ploiesti intr-o actiune de voluntariat coordonata de Asociatia MaiMultVerde pe 7 aprilie.

Actiunea a fost organizata pentru a completa locurile in care nu s-au prins unii dintre puietii plantati in 2009. Asa ca, pe o suprafata de 10 ha pe Soseaua de Centura-Est din Ploiesti, vor creste stejari, frasini si paltini cu ajutorul dat de voluntarii si sustinatorii asociatiei care au cumparat copacei prin campania "Fa cadou un copac!".

Cum se inradacineaza un copacel

Inainte ca voluntarii sa infiga puietii in pamant, coordonatorul actiunii de plantare le-a explicat cat de important este sa plateze corect. Ca sa traiasca sigur, fiecare copacel trebuie sa aiba radacina uda, sa fie tinut drept in groapa sapata potrivit pentru inaltimea lui, iar pamantul de pe fundul gropii sa fie afanat. Plantele, radicinile altor copaci sau cioburile si bucatile de plastic trebuie scoase din groapa pentru a nu afecta cresterea copaceilor. Pamantul se apasa puternic cu picioarele pe langa puiet, iar la sfarsit se trage de copacel pentru a ne asigura ca a fost bine plantat.

In general, in jur de 65% dintre puietii plantati apuca sa traiasca, motiv pentru care suprafetele destinate viitoarelor paduri trebuie completate mereu.

Actiunea de plantare a puietilor face parte din lucrarile de intretinere pe o perioada de cinci ani pe care MaiMultVerde le realizeaza la parcela de 10 ha impadurita in 2009. Atunci au fost plantati 50.000 de puieti, iar in 2010 si 2011, MaiMultVerde si Serviciul de Gospodarire Urbana din Ploiesti au revenit cu lucrari de intretinere si completari.

Campania "Fa cadou un copac!" a inceput in decembrie 2010, pornind de la necesitatea strangerii de fonduri pentru impadurirea Romaniei. Oricine face o donatie de 10 lei catre MaiMultVerde contribuie la plantarea unui copac. Prima etapa a campaniei s-a incheiat la inceputul lunii aprilie 2011, cand au fost plantati 5.000 de puieti de stejar, frasin, tei si par corcodus la Snagov, din donatiile adunate in perioada decembrie 2010-martie 2011. Donatiile adunate in perioada aprilie-octombrie 2011 au fost folosite pentru a completa cu 6.000 de puieti aceleasi 10 ha de teren pe care MaiMultVerde a inceput sa le impadureasca in 2009 pe Soseaua de Centura-Est la Ploiesti.
 

Si voi puteti puteti planta copacei


Campania ”Fa cadou un copac!” continua pe www.maimultverde.ro/sustine, iar cei doritori sa o sustina si sa daruiasca un copac unei persoane dragi pot vizita site-ul si face o donatie de 10, 30, 50, 100 sau 150 lei. Apoi, un copacel sau mai multi, in functie de suma, va fi plantat in numele lor de catre voluntarii MaiMultVerde. Cel sau cea care face donatia primeste pe e-mail confirmarea si o felicitare editabila pe care o poate pastra sau oferi unei persoane dragi. Pe termen lung, persoana care face donatia sau cea care primeste cadou copacelul va primi informatii despre actiunea de plantare si participarea la ea, iar ulterior acesteia, despre evolutia copaceilor plantati.

Plantarea unui copac inseamna un aer mai curat prin reducerea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera, reabilitarea unor zone in curs de desertificare si a celor afectate de inundatii si alunecari de teren prin actiuni de impadurire, precum si aoportunitati de voluntariat pentru mediu si sansa de a participa la actiuni de plantare pentru voluntari.

 

Written by