Scriitorul Alexandru Petria vrea cetatenie romana pentru Paul Goma

Scriitorul Alexandru Petria a adresat o scrisoare Parlamentului prin care cere cetatenie pentru disidentul Paul Goma. Textul scrisorii a fost publicat pe blogul personal al lui Alexandru Petria. Printre semnatari sunt actorul Victor Rebengiuc, jurnalistul Sorin Rosca Stanescu si poeta Ana Blandiana. 

Astfel, un deputat PSD, Cornel Itu, vrea sa initieze un proiect de lege prin care Paul Goma si altii aflati in aceeasi situatie sa redevina cetateni romani. Parlamentarul spera ca toate partidele sa voteze legea propusa, scrie pe alexandrupetria.wordpress.com. 

"Scriitorul Paul Goma a implinit, in 2 octombrie 2011, 76 de ani. Este o parte a istoriei noastre. Un veritabil erou in viata. Societatea romaneasca are o datorie uriasa fata de aceasta personalitate. Nici pana in prezent nu i s-a redat cetatenia romana, retrasa de regimul comunist in 1977, dupa ce a fost expulzat din tara. Nu este destul ca despre dizidenta sa se vorbeste in manualele de istorie si in Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. E nevoie si de un gest concret. De redarea efectiva a cetateniei.

Parlamentul Romaniei are caderea morala sa initieze o lege pentru reglementarea situatiei lui Paul Goma. Este stiut ca celebrul disident doreste cetatenia romana, insa nu vrea s-o solicite formal, pe considerentul ca n-a cerut sa-i fie retrasa. Actualmente are statut de apatrid.

E timpul sa se repare o nedreptate incalificabila. Paul Goma onoreaza Romania." 

Aceasta este scrisoarea datorita careia Paul Goma ar putea redobandi cetatenie romana.

Paul Goma este unul dintre cei care s-au impotrivit regimului comunist din Romania.  Inca din clasa a X-a (mai 1952), Goma a fost retinut de Securitate opt zile pentru ca promova in liceu spiritul anticomunist si sustinea persoanele arestate pentru actiuni impotriva sistemului de atunci. 

Pe 20 noiembrie 1977, lui Paul Goma i-a fost retrasa cetatenia si a fost expulzat, alaturi de sotie si copii, in Franta. Cum a ajuns in Paris, disidentul a continuat miscarea impotriva comunismului si conducatorului Nicolae Ceausescu.

Desi a scris volume intregi, Paul Goma nu face parte din Uniunea Scriitorilor din Romania. "Infarct", "Basarabia" si "Saptamana rosie" sunt ultimele publicatii aparute sub semnatura autorului si fostului disident Paul Goma. 

 

Written by