Sighisoara Medievala in memoriam Sergiu Nicolaescu

Incepand cu anul 1992, in fiecare vara, in luna lui cuptor, stradutele inguste ale Cetatii Sighisoara se intorc in timp, invaluite aerul medieval al epocii domnitelor si al cavalerilor . Tema din acest an a festivalului, care se va desfasura de joi pana duminica, este „Menestrei si Trubaduri — 5 secole de muzica si teatru medieval.

Anul acesta, in avanpremiera Festivalului ,,Sighisoara Medievala’’, aflat la cea de a XXIII-a editie, s-a organizat, in premiera,  o coferinta de presa la Bucuresti la sediul Uniunii Autorilor si a Realizatorilor de Film (U.A.R.F.).

Prezent la conferinta a fost si directorul artistic al festivalului Liviu Pancu, care a dezvaluit cateva dintre evenimentele ce vor avea loc in acest an, printre care si ” Turnirul faptelor demne de recorduri mondiale” care va consacra la nivel modial cea mai mare spada din lume ( Spada Titanilor), de 4, 60 m, cel mai mare drapel din lume (Drapelul Cavalerilor), de 25-30 de m, cel mai lung covrig din lume (Hrana Uriasilor), cu diametru de 20 de m si cea mai mare masca populara romaneasca din lume( Masca Vraciului Vindecator), de 5 m inaltime. Tot anul aceasta, s-a introdus si o sectiune de film, in memoriam lui Sergiu Nicolaescu, sprijinita de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film, organizatie fondata de maiestrul Nicolaescu si prezidata, in prezent, de regizorul Ioan Carmazan.

Intrebat despre esenta acestui festival, presedintele actual al U.A.R.F., maestrul Ioan Carmazan, care a facut si un film depre festival cu multi ani in urma, a definit acest eveniment ca fiind ,,o manifestare care aduna de ani de zile, foarte multi tineri usor nonconformisti, fara a da acestui cuvant un sens peiorativ, tineri inteligenti . . .  “. Acest parteneriat a devenit posibil si datorita frumoasei actrite Claudia Motea, director PR al U.A.R.F., scenografei Diana Mitiu , director evenimente al U.A.R.F. si tinerei Isabella Santeiu, care intalninudu-l pe Liviu Pancu la festivalul medieval de la Sebes, au venit cu aceasta idee, care se pare ca va avea foarte mare success.

Sectiunea de film va cuprinde 3 proiectii remarcabile ale marelui regizor Sergiu Nicolaescu : Nemuritorii, Mircea si Mihai Viteazul.

Transmisia on-line a festivalului poate fi vazuta pe WWW.SIGHISOARAMEDIEVALA.ro

Written by