Moartea unui comis voiajor, Arthur Miller

„Moartea unui comis voiajor” spune povestea unei familii americane din secolul XX care trece printr-un moment delicat si care stie ca nu va mai rezista mult timp avand in vedere tensiunea dintre tata si fiu. Willy Loman (interpretat de Victor Rebengiuc) este un comis voiajor ajuns foarte aproape de varsta pensionarii ce locuieste in New York alaturi de iubita sa sotie, Linda (Mariana Mihut). Cei doi baieti ai familiei Loman, Biff si Happy, ajunsi deja la maturitate au venit sa stea pentru cateva zile in casa parinteasca si sa incerce sa rezolve problemele dintre ei si parinti.

            Aceasta intalnire le aminteste de trecut si de cat de bine era atunci: Willy era un comis voiajor respectat de clienti si apreciat de sef, iar acum este un om uitat de toti si gata sa fie concediat. Linda era o femeie fericita pentru ca avea o familie iubitoare si unita si nu exista atat de multa tensiune precum in prezent, Biff era in liceu unul din cei mai apreciati elevi (un fel de capitanul echipei de fotbal din serialele americane cu adolescenti), de care tatal sau era foarte mandru si care a ajuns un barbat care nu-si poate gasi drumul in viata si care nu a reusit sa faca mai nimic pana la aceasta varsta. Fratele sau, Happy, a ajuns sa lucreze intr-o companie pe un post mediocru si este mereu in cautare de fete, iar cea mai mare dezamagire a lui este faptul ca mereu a fost ignorat de tatal sau. Toate aceste lucruri declanseaza drama in familia Loman si fiecare incearca sa gaseasca un vinovat pentru tot ce li s-a intamplat.

            Cu toate ca piesa are cateva clisee (baiatul popular din liceu care si-a ratat viata, fratele fustangiu, chiar si unele actiuni precum luarea din frigider a unei sticle de apa atunci cand se poarta o discutie la bucatarie) nu poti spune ca deja stii ce se va intampla sau care le va fi urmatorul pas. Eu am savurat din plin aceste clisee pentru ca mi-au creat impresia ca ma uitam la personaje reale cu sentimente, emotii si care au crescut si s-au format de-a lungul anilor.

            Piesa este impresionanta, Victor Rebengiuc si Mariana Mihut sunt atat de buni incat cu greu imi puteam lua ochii de la ei atunci cand interveneau si celelalte personaje in scena, Marius Chivu in rolul lui Happy a fost cel care destindea atmosfera cu cate o gluma si o surpriza placuta a fost Serban Pavlu (Biff), pe care il vazusem jucand doar la televizor in emisiuni de divertisment si care a fost uimitor intr-un rol atat de intens. „Moartea unui comis voiajor” este o piesa de teatru ce nu trebuie ratata, o piesa de teatru care-si merita toti banii si la sfarsitul careia nu va veti putea opri din aplaudat.

Written by