Liviu Ursuleanu: "Performanata vine din masa"

Lipsa unei mase critice de juniori din care sa se faca selectie pentru performanta face ca Romania sa aiba tot mai putini performeri.  Cei care fac performanta in tenis sunt sustinuti financiar de parinti si de cluburi, in lipsa sponsorizarilor. Liviu Ursuleanu, presedintele clubului Livone ne povesteste  despre un conflict cu Federatia Romana de Tenis care era sa desfiinteze clubul.

Este tenisul un sport scump?

Este un sport scump, pentru performanta. Noi cautam sa sustinem performanta in intregime pentru sportivii care au calitati, pentru ca ei sa nu plateasca niciun ban, insa nu avem sprijin din partea FRT.

Ati fost pana de curand vicepresedinte al Federatiei Romane de Tenis. Povestea demiterii dumneavoastra a dat nastere unui conflict intre Livone si FRT. In ce stadiu este conflictul?

Acum un an, a fost convocata la FRT o adunare generala ordinara in care eu si cu ceilalti din consiliul director am fost revocati. Din momentul acela, fara a avea consiliul director complet, toate hotararile FRT au fost nule, conform statutului. Insasi invalida a fost decizia de ne suspenda pe noi din functie.

Am dat in judecata ca persoana fizica FRT-ul pentru aceasta revocare, dar ei au luat-o personal si ne-au suspendat licenta. A urmat apoi un santaj efectiv din partea FRT.

Cum a santajat FRT clubul?

Dupa ce in toamna anului trecut ni s-a aprobat licenta clubului, acum o luna am primit o decizie a comitetului director prin care eram instiintati ca ne suspenda licentele pentru organizarea turneelor pana la solutionarea litigiului meu cu federatia. Acest litigiu era insa independent de club! A fost efectiv un santaj, sa renunt la proces. Am facut asta si imediat ni s-a redat licenta.

V-a fost greu sa renuntati?

Am renuntat pentru copii si club, ce aveam eu de castigat. Actiunea in instanta poate dura si trei ani.

Care credeti ca a fost miza acestui conflict?

Eu am venit si le-am aratat niste solutii de management celor din FRT, iar comitetul m-a aprobat. Am fost indepartati de doamna presedinta pentru ca dansa nu vrea sa asculte de nimeni. Ruxandra Dragomir este o jucatoare foarte valoroasa, dar una este sa conduci si alta este sa joci.

A fost o situatie similara in anii anteriori, cand era alta conducere la FRT?

Nu , niciodata, in toata istoria tenisului romanesc. Federatia conduce intreaga activitate din tenis, din toata tara. Treaba ei este sa caute sponsorizari, sa asigure finantarea performantei. Ori asta nu s-a mai intamplat de cativa ani, din cauza managementului prost.

Cum v-ati decis sa infiintati clubul?

Eram antrenor la Cupa Federatiei, am avut atunci o dezamagire legata de o plecare si am decis sa imi fac clubul meu. Am inceput in 1993 cu un teren inchiriat la FRT. Aveam doua ore dimineata si doua seara si deja veneau foarte multi copii. In anul urmator, am cumparat inca trei terenuri si am angajat antrenori. Acum avem cam 300 copii la baza.

Cum ati reusit  sa il convingeti pe Ilie Nastase sa dea girul clubului, in 2002?

Ne cunoastem de cand jucam tenis, intotdeauna m-a sprijinit. Am avut candva o problema cu pastrarea bazei aici, si el m-a asigurat de ajutorul sau. Acum este presedintele de onoare al clubului.

„Se pun bete-n roate sportului”

Cum ati putea extinde activitatea educationala si in alte zone ale tarii?

Am incercat sa facem filiale, dar se pun bete in roate sportului. Aceasta activitate ar trebui sprijinita de Guvern in mod normal, sa fie o politica de stat. Daca ne gandim, cel mai bun ambasador la Romaniei la momentul acesta este sportul. Ne mandrim cu Nadia, cu Hagi, cu Tiriac si Ilie…ei sunt cei cunoscuti in lume. Fara sprijin nu putem scoate la inaintare si alte talente.

Cat de greu este sa sustii financiar perfonrmanta unui jucator de tenis, in Romania?

In ziua de astazi, performerii trebuie sa aiba o situatie financiara  mai buna. Pana la 11 ani, toata lumea poate sa sustina tenisul. Dupa doisprezece ani e pragul critic, cand ei trebuie sa participe la turnee internationale. 

In Romania, cei care fac tenis de performanta sunt cei care nu au posibilitatile financiare. Parintii pun o presiune foarte mare pe copii, sperand ca prin rezultate pe care le vor avea copiii lor in 10 ani, or sa „sara” sponsorii pe ei si se vor imbogati.

Asta nu se intampla, din pacate. Irina Begu era dubla campioana europeana si eu alergam dupa sponsori si nu–i gaseam. Am putut sa o ajutam doar cu bilete de avion si antrenamente.

Exista la momentul acesta o masa de juniori din care sa se extraga performanta?

Nu prea. Cu mai  multi copii, am reusi sa facem selectie. Performanta vine din masa. Ceea ce urmarim noi este sa creem aceasta masa, nu sa o luam la intamplare.

In campania electorala, cand am ales actuala conducere a FRT, am avut acest slogan: „Putere pentru cluburi”, care a dat seama tocmai de pozitia noastra in intelegerea rolului FRT. Noi am inteles ca daca avem cluburi puternice, cu multi copii, atunci tenisul in general va fi de succes.