Romania, taramul parcurilor eoliene

 

Romania a inceput sa fie principala destinatie a investitorilor staini in ceea ce privesc afacerile eoliene. Antreprenorii isi indreapta atentia si resursele in zonele cu potential  de energie verde.

Un nou parc eolian va fi construit in Romania. Investitorul Companie Spaniola de Constructii „Copisa”, care si-a adjudecat contractul pentru construirea parcului la Chirnogeni, in judetul Constanta.

Proiectul are o valoare de 8 milioane de euro, iar lucrarile vor avea loc timp de cinci luni si  vor fi instalate  32 de generatoare de aer de cate 2,5 megawati. Pentru a facilita accesul in zona, Copisa va construi si un drum de acces de 25 de kilometri, cu santuri si cabluri electrice instalate pe toata lungimea acestuia.

Acesta este al treilea parc eolian pe care il construieste Copisa in Romania, dupa cele doua etape ale constructiei parcului eolian Mihai Viteazu, din Dobrogea.

Firma Copisa, care are o filiala proprie in Romania, cu sediul la Bucuresti, este activa in domeniul constructiilor de peste 50 de ani, cu experienta in proiecte industriale, de infrastructura, in dezvoltare imobiliara si servicii de sprijin pentru constructii. Compania are sediul central la Barcelona si isi desfasoara activitatea mai ales in Europa, nordul Africii, Orientul Mijlociu, America Centrala si America de Sud, informeaza AgerPres.

Dobrogea, respectiv judetele Constanta si Tulcea, claseaza Romania, conform unei cercetari a grupului Erste Bank, pe locul al doilea in clasamentul european al celor mai bune amplasamente pentru constructia de ferme eoliene si asta pentru ca in Romania pot fi montate instalatii eoliene cu o capacitate totala de 14.000 MW, echivalent cu un aport de energie electrica de aproximativ 23.000 GWh/an. Desigur ca realitatea este alta, practicul necolaborand momentan cu teoreticul, iar rezultate vizibile sunt preconizate pentru 2015.

 

Written by