Salvarea templierilor de Raymond Khoury

Raymond Khoury continua povestea Ultimului Templier intr-un roman de aventuri si suspans, ce se desfasoara intr-un ritm alert, cu o intriga abil conceputa, cu date istorice bine documentate si fara a-i lipsi simtul umorului.

Pentru mai mult de doua secole, Cavalerii Templieri au indeplinit ordinele Papei, insa de la un moment dat nu au mai intrat in gratiile acestuia si au fost vanati si ucisi, luand cu ei in mormant secretele si artefactele Ordinului.

Conrad, unul dintre ultimii templieri, are o misiune importanta: sa salveze cateva dintre comorile Ordinului. 700 de ani mai tarziu, arheologul Tess Chaykin este rapita de un barbat iranian si fortata sa rezolve misterul lui Conrad. Iar prietenul ei, agentul FBI Sean Reilly incearca sa o salveze pe Tess de la o moarte sigura. Cautarile ii duc pe cei doi eroi pana in Europa si Turcia, pentru a cunoaste o lume ciudata si periculoasa ce le pune in pericol vietile la fiecare pas.

Este de mentionat faptul ca agentul FBI Reilly este construit probabil pe tipicul "Greu de Ucis". Desi obosit, ranit si suparat, personajul se ridica pentru a continua aventura si cautarile cu mai multa fervoare, si de fiecare data, parca cu forte noi. Pe de alta parte, arheologul Tess Chaykin a preluat tiparul investigatoarei singuratice, care, desi intotdeauna cu treburi mai importante de rezolvat decat urmarirea unei piste improbabile (ca aceea a unor cavaleri mistici disparuti de 700 de ani), sfarseste intotdeauna prin a intra in bucluc si a starni forte adormite, declansand un lant nebanuit (si din ce in ce mai surprinzator) de evenimente. Impreuna, cei doi creaza cuplul perfect de echilibru si dezechilibru, ratiune si sentimente, ordine si haos, salvator si victima, masculin si feminin in echilibru perfect.

Desigur, autorul a mers pe aceste tipare intr-un roman de suspans, religie si mister, stiind ca un asemenea cuplu de forte genereaza intotdeauna schimbari si, desi cei doi au tendinta de a intoarce lumea cu susul in jos, sfarsesc prin a face descoperiri epocale.

Romanul este construit pe flashback-uri inainte inapoi in timp. Pe cand cavalerul Conrad incearca sa ascunda artefactele Templierilor, Tess si Sean calca pe urmele sale pentru a le gasi. Cursul evenimentelor si descoperirile facute incep sa ridice semne de intrebare asupra originilor Bisericii, romanul lui Khoury mergand intrucatva si continuand linia inceputa de "Codul lui DaVinci" si "Inger Si Demon" ale lui Dan Brown.
"Salvarea Templierilor" este desigur un roman independent, cu viziune proprie si un stil aparte – continuare de succes la "Ultimul Templier" – o aventura ce te determina sa intorci pagina dupa pagina… pana cand rasufli usurat ca l-ai terminat si iti dai seama totusI ca ai vrea sa continue!

Written by