Stresul si suferinta la locul de munca- Un judecator marturiseste

Editura C. H. Beck aduce in atentia cititorilor cartea Stresul si suferinta la locul de munca, o carte care are in prim-plan experienta ca judecatoare a lui Beatrice Brenneur si cazurile cu care aceasta s-a confruntat de-a lungul timpului ca presedinte al Sectiei Sociale a Curtii de Apel Grenoble.

Cartea arata ca de cele mai multe ori justitia este mult prea traditionala si stricta pentru a rezolva cazuri in care sunt implicati oameni proveniti din tabere diferite, cea a angajatorilor si cea a angajatilor, fiecare cu partea sa de adevar, ceea ce duce la neputinta legii de a rezolva cat mai just aceste conflicte. De multe ori un proces intre un angajat si un angajator va duce la ruperea definitiva a relatiilor profesionale, la puternice sentimente de frustrare si ura, neputinta, dorinta de razbunare si un mediu in care exista o posibilitate foarte mare de a dezvolta noi conflicte. Astfel se impunea nevoia de a gasi noi metode de solutionare a conflictelor dintre cele doua tabere.

Beatrice Brenneur este primul judecator din Europa care a incercat solutionarea conflictelor cu ajutorul medierii litigiilor de munca, prin dezvoltarea unei noi justitii, justitia consensuala, unde fiecare parte implicata in proces sa se poata exprima, sa se poata asculta una pe cealalta, foarte importanta in intelegerea dintre parti si medierea unui confilct prin gasirea unui compromis de comun acord. In astfel de cazuri, medierea poate rasturna mentalitatile celor din sistemul judiciar, iar pentru asta este nevoie ca viitorii mediatori sa aiba o formare cat mai riguroasa.

Zecile de cazuri povestite in carte, de la conflicte si procese ce vizeaza jigniri si devalorizari, hartuiri, abuzuri de drept, discriminari si incalcari ale codului de etica la locul de munca pot reprezenta lectii din care putem invata cu totii mai ales cum putem reactiona cat mai just in astfel de situatii.

Beatrice Brenneur, autoarea cartii, este judecator pensionat, fost presedinte al Sectiei Sociale a Curtii de Apel Grenoble, fondatoarea Grupului Magistratilor Europeni care sustin Medierea (GEMME) si co-fondatoare si presedinta a Conferintei Internationale a Medierii pentru Justitie (CIMJ). Volumul sau publicat anterior in anul 2006, Justitie si Mediere, a obtinut premiul I al consursului international arte si litere din Franta.

Written by