Dorinta de a manca singur – un pas spre autonomie

Dorinta copilului de a manca singur apare, de obicei, in jurul varstei de 1 an. Copilul se impotriveste, vrea sa tina doar el lingura, chiar daca de cele mai multe ori nu o tine corect si continutul nu ajunge in gurita lui, ci mai mult pe jos.

De cele mai multe ori mamicile au tendinta sa nu il lase pe cel mic sa manance singur, sa il ajute si sa corecteze modul in care tine lingura in mana sau devin nemultumite si nervoase de murdaria pe care cel mic o poate face. Atitudinea cea mai potrivita pe care o poate avea parintele in fata acestei situatii este de acceptare cu calm si simtul umorului. O astfel de abordare il ajuta pe copil sa vina cu placere la masa si sa se descurce singur cu mancarea, sa mai faca un pas spre desprindere. Fiecare tendinta, incercare, experimentare, reusita in ceea ce face reprezinta un castig in dezvoltarea si dobandirea autonomiei sale.

Ca orice experienta noua, e nevoie de exercitiu, de antrenament pana cand copilul reuseste sa aiba aceasta abilitate – de a manca singur – care, cu siguranta, odata dobandita, va contribui la construirea increderii in sine. Sustinut si lasat sa exerseze, copilul va reusi ca, in jurul varstei de 2 ani, sa manance singur si corect.

Ce masuri pot lua parintii pentru a-l ajuta pe copil sa manance singur aflati aici

Written by