Tu esti o victima a internetului?

 

Scoala si familia sunt responsabile sa le ofere celor mici informatiile si instrumentele necesare care sa le asigure o utilizare benefica a mediului online. Pentru a atinge acest obiectiv este nevoie ca adultii sa dobandeasca un nivel minim de informare si educatie online pe baza caruia sa prezinte copilului asemanarile si deosebirile dintre viata reala si cea virtuala si un comportament online adecvat si responsabil pe care copiii si tinerii sa si-l poata insusi.

Educatia online devine o necesitate atat in ‘cei 7 ani de acasa’, cat si in cadrul gradinitei si scolii. Este important ca cei mici sa constientizeze ca pe Internet trebuie sa dezvoltam acelasi comportament respectuos fata de ceilalti ca si in viata reala.

In Romania comparativ cu restul Europei constatam  ca avem cea mai tanara populatie ce utilizeaza internetul: 40% sunt tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani, dar cu experienta cea mai mica in utilizarea internetului. Romanii au tendinta de a petrece mai mult timp pe internet si au  incredere in informatiile pe care le gasesc pe internet, conform unui studiu realizat de IAB Europe, publicat in februarie 2010.

Cu totii ne bucuram de avantajele pe care le ofera internetul, insa riscurile acestuia sunt multiple. Pe langa cele evidente de natura medicala: usturimea ochilor, cresterea dioptriilor – exista altele de natura mai sensibila dar mai grava.

Un pericol evident poate veni prin camera de chat. Acolo utilizatorul se expune de multe ori in fata unui alt utilizator, care, in spatele unei porecle sau al unui nickname, poate ascunde o personalitate dubioasa, poate ascunde intentii criminale, poate ascunde intentii de natura sexuala. Copiii in special trebuie invatati sa nu isi dea datele de identificare sau numarul de telefon  unor necunoscuti. Acestia sunt vulnerabili la lucrurile murdare ale Internetului pentru ca reprezinta o categorie usor de influentat si manipulat.

 

Sfaturi pentru copii si tineri:

1. Informeaza-te mereu care sunt riscurile utilizarii internetului. La fel ca in cazul virusilor, modurile prin care poti ajunge intr-o situatie de exploatare sau de abuz se schimba periodic. Exista site-uri specializate care vorbesc despre astfel de lucruri

2.Verifica orice informatie de pe Internet! Inainte de a-ti forma o opinie despre o problema, despre o persoana intalnita on line, despre o companie sau oferta de munca, incearca sa cauti informatii si pe alte site-uri.

3.Selecteaza cu atentie persoanele pe care le adaugi in lista ta de contacte! Chiar si atunci cand importi liste de la prietenii apropiati, se pot strecura printre contacte persoane cu intentii rele. Incearca sa afli de la prietenii de la care importi liste care sunt persoanele pe care le cunosc direct si elimina din lista de contacte persoanele total necunoscute sau despre care stii ca au avut un comportament negativ.

4.Nu posta prea multe informatii personale in profilul vizibil tuturor! Informatii precum scoala la care mergi, cartierul in care stai, numarul de telefon, poza pot fi folosite de persoane cu intentii rele pentru a te hartui. De asemenea, informatii despre problemele tale personale cu parintii, pasiunile tale care pot fi exploatate de anumite persoane cu intentii rele pentru a-ti castiga increderea si a te manipula.

5.Nu trimite poze provocatoare prin intermediul Internetului! O data trimise nu mai ai nici un control asupra modului in care vor fi folosite sau persoanelor la care vor ajunge. Acestea pot fi folosite oricand pentru a te santaja, ameninta sau hartui.

6.Nu merge niciodata singur/a la o intalnire cu o persoana pe care ai cunoscut-o online!  Convinge o prietena/prieten sa te insoteasca si sa participe la intalnire. Indiferent cat de multa incredere ai capatat intr-o persoana in discutiile online, realitatea poate fi diferita.

 

 

Written by