Sporturi de iarna – istorie si sfaturi

 

Nu stiu cum sunt altii, dar eu ador pur si simplu zapada si fiecare sport care o implica. Asa ca, acesta va fi un articol despre echipamente sportive si sporturi de iarna practicabile in Romania.

Pentru inceput sa vorbim putin despre echipamentul de iarna. De regula, casa, cagula, ochelariile si manusile sunt obiecte obligatorii. Daca alegerea manusilor nu este atat de dificila, ochelarii trebuie alesi cu grija astfel incat buretele de pe marginea ochelarilor sa fie lipit de fata. Nu trebuie sa existe spatii libere intre burete si fata, deoarece pe acolo, poate intra aer si automat veti lacrima. Despre costumul de schi nu am prea multe de zis. Acesta poate fi din doua piese sau dintr-una singura. Obligatoriu este sa aveti pe dedesubt pantaloni strech si o bluza nu foarte groasa.

Daca avem echipament atunci sa incepem lectia sporturilor de iarna.

 

Schi

In 1861 anul in care a aparut ideea de schiat nu existau partii special amenajate. Majoritatea celor care schiau o faceau in locurile unde zapada avea un strat mare, chiar daca asta insemna sa schieze printre copaci. Cand lucrurile au mai evoluat au inceput sa se amenajeze partii speciale cu posibilitati de cazare langa si cu instalatii de cablu. Daca pentru schiorii din trecut avalansa era un risc asumat, pentru cei din prezent avalansa reprezinta un gand indepartat. Majoritatea copaciilor de pe portiunile de schi au fost taiati pentru a se face cai de acces catre partii, iar avalansele sunt tinute sub control de catre specialisti.

Pentru incepatori recomand partiile din Azuga, pentru cei profesionisti Sinaia, Busteni sau, de ce nu, Predeal. Indiferent de nivelul de cunostere este bine sa aveti la voi o pudra speciala pe care sa o dati pe suprafata schiurilor, in felul acesta schiul va aluneca mai bine.

 

Snowboarding

Snowboarding-ul a fost inventat prin anii *50 de catre surferi. Acestia doreau sa se bucure de senzatia de pe placa de surf si in anotimpul rece. La inceput placiile erau facute dintr-un material subtire imbinat, ceea ce a adus si multe accidentari. Mai traziu placa de snowboard si accesoriile au fost imbunatatite si tot mai multi incepeau sa practice acest sport. Daca era o perioada in care oamenii se fereau de el, acum peste 3.4 mil. de oameni il practica.

In acest sport gizmele (bootsi) speciale sunt cele mai importante, apoi legaturile. Dupa ce le alegeti cu grija (si intotdeauna cu un exterior impermeabil) in functie de nivelul de cunoastere (pentru incepetori sunt recomandati cei moi, iar pentru experti cei rigizi) puteti incepe prima lectie de Snowboarding.

 

Patinaj

Jackson Haines este “parintele patinajului” artistic modern. Jackson a impresionat o lume intreaga cu miscarile sale pe gheata. A fost primul care a purtat patine de lemn si a facut acrobatii pe fundal muzical. Pentru competitori era un arogant, publicul in schimb il adora. Dupa el au urmat altii ale caror nume pot fi auzite la intrecerile sportive de astazi. Sunt pronuntate de fiecare data cand un patinator exercita saritura lor. De la un patina artistic pana la unul facut din placer nu sunt atat de multe etape de trecut, in fond din pasiune se nasc placeri.

Patinajul este unul dintre cele mai relaxante sporturi de iarna. Unii spun ca daca stii sa mergi pe role, patinajul este foarte usor …voi ce spuneti?

 

Bobul

Bobul poate atinge o viteza de 130 km/h. Este condus de doua persoane pe o partie de gheata. Primul bob a aparut la sfarsitul secolului al XIX – lea in Elvetia. In Romania exista o singura partie de bob cu 1.500 de metri, 13 curbe si 132 m diferenta de altitudine, aflata la Sinaia.

 

Hochei pe gheata

Hocheiul a fost descoperit de un grup de oameni care se juca cu un mic disc pe canalele inghetate. Treptat sportul a luat amploare si a inceput sa fie foarte popular in Statele Unite, unde, de altfel, s-a format si o liga profesionista de joc. Primul meci public de hochei a fost atestat la Montreal, in 1875, unde 2 echipe formate din cate 30 de jucatori practicau acest sport pe un teren special amenajat. De la 2 echipe, s-a ajuns la 9.

 

Written by