Top 5 cele mai racoroase locuri din Romania

 

Cand soarele pune stapanire pe locuintele si pe orasul nostru, cand sandalele ti se lipesc de asfaltul incins iar cubul de gheata dispare ca intr-un numar de magie in pahar, cand ajungem sa iubim umbra si apa rece mai mult decat iphone-ul, incepem sa visam obsesiv la locuri cu apa rece, umbra deasa si aer tare de munte. Iata top 5 locuri racoroase din Romania de care poti profita, macar un weekend..

Locul 1- Transalpina

Cea mai inalta sosea din Romania (cel mai inalt punct fiind la Pasul Urdele 2145m) din Muntii Parang iti poate oferi fara prea mult efort aerul rarefiat pe care-l doresti la 40 de grade in Bucuresti.

Constructia acestui drum este si azi neclara, existand mai multe ipoteze. Una dintre ele ar fi ca a fost construita in timpul razboaielor cu dacii, pe hartile istorice fiind trecuta "coridorul IV strategic roman". Legenda spune ca fiecare familie a contribuit la construirea cate unei bucati de drum, in functie de posibilitatile financiare. O alta ipoteza este ca ea a fost construita de germani in timpul primului razboi mondial, din motive militare.

In luna lui cuptor, aici te poti racori serios, temperaturile fiind de 10-12 grade.

Locul 2- Balea Lac

Un lac glaciar din Muntii Fagarasi unde temperaturile ajung in luna iulie la 15 grade. Inconjurat de munti, cu o priveliste de-ti taie respiratia si un verde ce-ti racoreste ochii te poate face ca spre inserat sa-ti doresti chiar un pulovar mai gros.

Locul 3- Varful Omu

Al 11-lea dintre varfurile muntoase din Romania, pune la dispozitie un platou pe care a fost contruita cabana situata la cea mai mare altitudine din tara, Cabana Omu (2505m).

Va puteti bucura de racoare, priveliste, o bautura racoroasa la Cabana Omu, insa neaparat trebuie sa va protejati cu o sapca si sa aveti crema de soare.

Locul 4- Muntii Tarcu

Situati in sud-vestul Romaniei, in judetul Caras-Severin, Muntii Tarcu ofera turistilor paduri dese de fag si molid si temperaturi intre 10 si 18 grade in luna iulie. Pe anumite portiuni puteti da de cateva petice de zapada, atat cat sa vi se faca putin dor de iarna. In plimbare puteti da de flori atragatoare precum azalee, ghintura, clopotei alpini si tufe de smirdar.

Locul 5- Taul Zanelor, Muntii Calimani

O zona ideala termic, cu o apa cu nume de poveste. Inconjurat de o padure de molid, Taul Zanelor este o arie protejata de interes national, in judetul Bistrita-Nasaud din nord-vestul Muntilor Calimani. Un traseu excelent turistic cu izvoare pitoresti si poieni racoroase.

Temperaturile nu depasesc 20 de grade.

 

 

 

Written by