Un parteneriat mare pentru centre culturale mici

 

Valea Hartibaciului, o destinatie “altfel” in Romania, se intinde de la Sibiu pana la Agnita. Cutreierand prin localitatile Tichindeal, Marpod, Altana si mai departe, iti dai seama, in timp ce ochii se pierd in peisaje line, cu paduri de fag si de stejar, cu poiene si fanete, ca toate aceste peisaje de poveste au ramas inca necunoscute multor calatori, pentru ca dezvoltarea teritoriului, in general, si turismul, in particular, se desfasoara in microregiunea Hartibaciu intamplator, iar infrastructura slaba este un impediment pentru potentialii vizitatori.

Revitalizarea pe termen lung a patrimoniului cultural si natural in centrele istorice europene de dimensiuni mici este primul obiectiv al parteneriatului VIVA EAST. Proiectul isi propune constituirea unei retele internationale care sa faciliteze cooperarea, schimburile culturale si de experienta in zona Parteneriatului Estic, sa contribuie la cresterea nivelului de informare si constientizare la nivel national si local pe tema potentialului patrimoniului cultural si natural ca resursa pentru crestere inteligenta si dezvoltarea sustenabila a teritoriului si sa contribuie la dezvoltarea sistemului si instrumentelor de planificare teritoriala operationala in regiune. Astfel, punand accentul pe aspecte specifice est-europene, proiectul a demarat activitati in trei zone cu un potential etno-cultural extraordinar, inca nevalorificat: Valea Hartibaciului din Romania, regiunea Tavush din Armenia si raionul Cahul din Republica Moldova. 

Contextul este asemanator in toate cele trei tari, acestea avand de suferit din cauza cresterii economice limitate in zonele rurale, pe de-o parte, si din cauza lipsei de experienta la nivel local, si, deci, a lipsei instrumentelor pentru organizarea comunitatii si dezvoltarea teritoriului pe de alta parte. Economia rurala este putin diversificata, fiind caracterizata de numarul scazut, si, in unele locuri, chiar lipsa activitatilor economice si a surselor de venit non-agricole. Astfel, zonele-pilot sunt, in cea mai mare parte, caracterizate de depopulare, sistemul de ferme serveste o agricultura preponderent de subzistenta, iar veniturile locuitorilor sunt scazute. Patrimoniului local este, in acest context, trecut cu vederea, neglijat, si, in unele cazuri, abandonat.

VIVA EAST vizeaza probleme comune din cele trei zone-pilot: slaba valorificare a potentialului cultural si turistic local, lipsa instrumentelor operationale pentru dezvoltare teritoriala si sustinerea insuficienta din partea retelelor locale si nationale. Pornind de la o analiza comparativa a sistemelor culturale, instrumentelor, experientelor si procedurilor folosite in Europa, o echipa formata din experti internationali si cadre universitare cu experienta analizeaza cele mai bune practici pentru valorificarea patrimoniului in vederea dezvoltarii unei abordari strategice si a unei metodologii de interventie la nivel teritorial. Proiectul vizeaza un demers participativ, implicand factorii decizionali, administratiile de la nivel local si central, actorii din domeniul social si economic, operatorii culturali si mediul de afaceri din zonele mentionate.

Proiectul va fi implementat printr-o serie de mijloace si actiuni, printre care se numara: sesiuni de comunicare la nivel academic si profesional pe tema sistemelor culturale si planificarii teritoriale integrate, workshop-uri cu scopul de a se propune solutii si raspunsuri pentru dezvoltarea economica durabila a zonelor-pilot, si nu numai. Proiectul este coordonat de catre Asociatia pentru Tranzitie Urbana – Romania, implementat in parteneriat cu Asociatia Armeana de Ecoturism si Agentia de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana din Moldova, si cu asistenta din partea partenerului stiintific Departamentul de Inginerie Civila si Arhitectura al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul va pune bazele unei retele internationale, implicand experti din diverse tari europene in activitati de cercetare, dezbatere si diseminare si punand la dispozitia autoritatilor, stakeholderilor locali si publicului larg o serie de rapoarte si articole.

Proiectul este implementat de catre Asociația pentru Tranziție Urbana – Romania, in calitate de partener coordonator, Agenția de Cooperare Transfrontaliera și Integrare Europeana (ACTIE) – Republica Moldova, Asociația de Ecoturism ARMECAS – Armenia, Departamentul de Arhitectura al Universitații Politehnice din Bari – Italia (partener stiintific).

Proiectul este finanțat de catre Uniunea Europeana prin intermediul programului Eastern Partenership Cultural Programme.

 

 

 

 

Written by