ATENȚIE ! APICULTURA ESTE SUB ASEDIU

Efectivul este important in realizarea producției previzionate de către Apicultor insa acțiunea factorilor climatici și umani pot contribui la apariția unor situații pe care nu le poate prevedea sau controla în totalitate.

Mai mult, scăderea numarului de familii de albine poate avea loc, în procente diferite, în următoarele cazuri :

  1. pierderea prin depopulare în timpul culesului la rapiță și la floarea soarelui, cauzată în principal de utilizarea in agricultura a substanțelor chimice interzise – în majoritatea cazurilor apicultorii au sesizat autoritățile însă masurile luate nu au fost suficiente pentru a descuraja aceste practici ale agricultorilor;
  2. pierderea prin roire, situație în care poate pleca mai mult de jumătate din efectivul de albine iar cele rămase nu pot face față atacului unei familii puternice (fenomen denumit furtișag);
  3. pierderea în urma atacului altor insecte, viespiile fiind cele mai agresive etc;
  4. pierderea în urma calamităților naturale (inundații, temperaturi extreme și în afara celor obișnuite pentru acea perioadă a anului ș.a.md.); familii de albine au murit și ca urmare a fluctuațiilor mari de temperatură din timpul lunilor de iarnă și, mai cu seamă, din luna februarie a.c. (au fost înregistrate diferențe de până la 24 de grade Celsius între cel mai cald moment al zilei (+10, +12 grade) si cel mai rece moment al nopții (-12, -14 grade))
  5. pierderea efectivului în urma unui furt (sunt situații în care persoane rău intenționate sustrag lăzile cu albine ). . . și multe alte situații care sunt independente de voința apicultorului. 

În acest an rata mortalitații este posibil să depășească 50% din efectivul total existent la nivel național, conform datelor culese de instituțiile abilitate.             

Ceea ce își doresc Apicultorii, în fiecare primăvară, este refacerea numărului de familii de albine. Este important însa ca Apicultorul să nu fie lăsat să țină piept singur tuturor situațiilor dificile care ii pot afecta activitatea si duce la pierderea parțială sau totală a efectivului.

Pentru a reuși este obligatoriu ca :

  1. Autoritățile să INTERZICĂ IN MOD REAL utilizarea în agricultură a substanțelor care omoară albinele și să URMAREASCĂ RESPECTAREA INTOCMAI a acestei interdictii. Degeaba repopulez mereu dacă în fiecare an familiile se depopulează prin moartea albinei culegătoare prinse cu foliar pe plantele cultivate si tratate iresponsabil (vezi cazul agricultorului Poputoaia Gheorghe din Miroslovesti care lucreaza aproximativ 3000 de hectare in jurul satului Ciohorani si a satelor din apropiere care, la solicitarea mea si a altor apicultori din sat, a facut obiectul unui control desfasurat de Garda de Mediu pe aceasta tema, a fost amendat pentru ca in anii urmatori sa procedeze la fel cum era obisnuit).

     Dacă nu se constientizează acest fenomen de otrăvire sistematică, vă propun o vizită la Spitalele Regionale de ONCOLOGIE . Veti vedea că pe holurile acestora, în fiecare dimineata, sunt sute de oameni care așteaptă formula magică, formula salvatoare. Nu chimioterapia ci Mierea si produsele apicole sunt adevăratele medicamente și doar consumul regulat poate preveni apariția multor afectiuni (MATCA traieste PESTE 5 ani ! O ”MUSCA” ! Va dați seama ce panaceu este lăptișorul produs de albine pentru a hrăni matca și sub acțiunea căruia nectarul se transformă în miere ? )

2. Autoritățile să întreprinda eforturi conjugate pentru a introduce un cod CAEN pentru vânzarea Mierii și Produselor Apicole, astfel încât să nu mai poată fi introduse pe piață falsuri cu nume de miere. Acum, producătorii organizați ca si PFA sau SRL care doresc să își vândă mierea, utilizează codul CAEN 4636 – Comert cu ridicata al zahărului, ciocolatei si produselor zaharoase. Ce legatură are zaharul cu Mierea ???

Eu am semnalat Ministerului Agriculturii înca din 2017 – http://www.national-magazin.ro/prisaca-noastra/scrisoare-catre-ministrul-agriculturii-si-dezvoltarii-rurale/

3. Ministerele si Autoritățile să întreprinda eforturi pentru a revizui si adapta legislația în așa fel încât să nu mai fim luați prin surprindere de tot felul de situații neplăcute și de a adapta prevederile legislației Uniunii Europene la specificul țării noastre și a activității în sine (referindu-mă la Apicultură). Să se propună măsuri care să sprijine APICULTORUL, să fie respectat pentru efortul pe care îl face în actualele condiții de mediu și de ”colaborare” cu mediul agricol.  

4. Ministerul Agriculturii să impună agricultorilor ca în jurul vetrei satelor să se cultive OBLIGATORIU BIO plante cu mare potențial melifer, NEMODIFICATE GENETIC, astfel încât APICULTURA SĂ RENASCĂ. Mierea din vatra satului este foarte valoroasă deoarece are la bază flora spontană și pe cea a pomilor fructiferi la care se adaugă culturile agricole (doar cele care nu slăbesc și omoară albinele)

5. Să se INTERZICĂ mono-cultura in jurul vetrei satului. Ea poate dăuna atat apicultorului cât si agricultorului. Un exemplu elocvent poate fi situația din Ciohorăni din primăvara anului 2020 cand agricultorul Ghe.Poputoaia a fost nevoit sa are din nou campul insămânțat cu rapiță care nu s-a dezvoltat corespunzator din cauza lipsei de apa din precipitatii. Prin urmare, in jurul satului Ciohorani, in loc sa fie un lan mare de rapita a fost un mare deșert. Spun deșert deoarece agricultura intensiva distruge și orice urma de flora spontană. In final agricultorul a fost nevoit sa aloce noi resurse pentru reinsamantare iar Apicultorul nu a avut baza melifera.  Ș.a.m.d.

6. Autoritățile centrale să creeze programe de creștere a bazei melifere :

  • prin plantarea, de către autoritățile locale, in vederea amenajării domeniului public, a unui număr însemnat de pomi cu un bun randament melifer (salcâmi, tei etc)
  • prin împădurirea unor suprafețe defrișate și supuse pericolului pe care îl constituie alunecarile de teren (poate fi plantat cu succes salcamul)
  • prin plantarea unor perdele de protecție împotriva rafalelor de vânt si viscol (poate fi plantat cu succes salcamul)

CONCLUZII

  • Măsurile propuse de PrisacaNoastră.RO, ca și programele de finanțare prin fonduri europene, vin să sprijine si Apicultura Traditională, cea care nu poate fi făcută decât în cadrul unei gospodării funcționale în care mereu se investesc resurse materiale si financiare însemnate si care asigură in mare parte producția de miere și produse apicole necesară consumului zilnic al comunităților.
  • Lipsa adoptării unor astfel de măsuri de protecție a Apiculturii și, în definitiv, a sănătății noastre si a copiilor noștri, lipsesc de eficacicate derularea programelor de finanțare deoarece greutățile cu care se confruntă Apicultorii au dus la abandonarea acestei ocupații de către o mare parte dintre ei. Bătrânii Apicultori mor, tinerii nu sunt încurajați și, în cele din urmă, vom dispărea cu toții
  • Repopularea stupinelor reprezinta o prioritate pentru Apicultori, insa trebuie sa tinem cont ca în situația în care măsurile de protecție a Apiculturii nu vor fi adoptate si temeinic respectate de către autoritățile locale și agricultori iar condițiile meteo nu vor asigura un cules sănătos, acest deziderat va fi foarte greu spre imposibil de realizat in urmatorul sezon apicol.
  • Volumul productiei este dependent de conditiile naturale. Avand în vedere că din acest volum al producției, al mierii depozitate în faguri, se hrănește cu prioritate familia de albine se desprinde concluzia conform căreia aceleași condiții naturale își pun amprenta și asupra dezvoltării familiilor de albine.
  • asigurarea de către autorități a condițiilor ideale pentru derularea activităților apicole si agricole într-o atmosferă complementară și nu într-una conflictuală
  • Cunoscute fiind efectele agriculturii intensive și ale factorilor climatici asupra Apiculturii, consider oportună acordarea sprijinului de către Autoritati și, în special, de către Ministerul Agriculturii pentru ca această activitate să poata fi susținută și pe viitor. În caz contrar numărul albinelor va scadea dramatic iar efectele adverse se vor revedea în toate domeniile (economie, mediu și, mai cu seamă, în sanatatea noastră, a tuturor) .

            Vă propun, în final, să analizați un studiu afllat pe site-ul Comisiei Europene din care redau câteva idei de interes în analizarea situației:

https://ec.europa.eu/clima/sites/clima/files/youth/docs/youth_magazine_ro.pdf

„Proviziile noastre de hrană sunt amenințate și de efectele nocive ale schimbărilor climatice asupra albinelor și a altor polenizatori. Toate acestea înseamnă că trebuie să împiedicăm schimbările climatice în cea mai mare măsură posibilă, adaptându-ne în același timp procedurile agricole pentru a face față climei în schimbare.”

“Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură estimează că, dintre cele aproximativ 100 de tipuri de culturi care asigură 90 % din hrană la nivel mondial, 71 sunt polenizate de albine?”