Mierea de Albine pentru Copiii Nostri . . .

 

INTRODUCERE

     Mierea de Albine pentru Copiii Nostri va parcurge un drum sinuos din prisaca si pana pe lingurita  daca noi, Apicultori si Parinti, nu ne implicam in dezvoltarea unei strategii durabile la nivel national.

     Experienta mea din ultimii ani m-a ajutat sa realizez o scurta radiografie a situatiei actuale. De asemenea, sper ca modul in care am structurat informatiile de mai jos sa le fie de ajutor Autoritatilor, dar nu inainte de a le REAMINTI  că :

  1. Nici macar ce am semnalat in articolul anterior, nu au corectat : faptul că NU EXISTA CODURI CAEN separate pentru Crestea Albinelor (incadrata acum la Cresterea altor animale !!! Albina e „alt animal” ??? )  si pentru Vanzarea mierii si a altor produse apicole in conditiile in care Apicultorii acceseaza fonduri europene pentru a-si dezvolta exploatatia apicola care nu poate inregistra venituri decat prin vanzarea produselor rezultate din activitatea finantata (Incadrata acum la Vanzarea produselor zaharoase – Cod CAEN 4636).
  2. Având în vedere că eu si toti ceilalti mici si mari antreprenori ne straduim sa cream si să dezvoltam noi afaceri care genereaza venituri Statului Roman, consider ca EU sunt angajatorul ! (nu mai vorbesc despre implicatiile si responsabilitatile pe care ni le asumam pentru a duce mai departe traditii si obiceiuri stravechi)

      Prin urmare, cred că orice antreprenor își dorește să plătească taxe atât timp cât instituțiile își îndeplineasc atributiile în mod corespunzător. Astfel afacerile se dezvoltă și, implicit, crește Fondul lor de Salarizare al instituțiilor publice într-un mod sustenabil și nu prin împrumuturi externe.

Cap. 1.    SCURTA PREZENTARE 

Pentru inceput, vă rog să îmi permiteți să mă prezint, convins fiind că mai sunt și alte asemenea exemple in România :

Tradiția Apiculturii, în familia noastră, are peste 121 ani și cea de a cincea generatie de Apicultori este in plină formare. Intrăm de mici in Prisacă și-i deprindem tainele pentru a le transmite generațiilor viitoare. Vetrele prisacilor noastre, de-a lungul timpului, s-au aflat in satele Tabara si Bivolari (ale strabunicului si ale bunicului, ambele in comuna Bivolari, jud. Iași). Acum ne bucuram de baza melifera din zona orasului Tomesti (in vatra veche a localitatii) și, incepand cu anul 1996, de cea a satului CIOHORANI  (un areal cu o baza melifera foarte bună, situat pe dealurile dintre albiile râurilor Moldova si Siret).

Satul CIOHORANI se bucura in prezent de efectele benefice ale celor aproximativ 300 de familii de Albina Carpatina. Efectivele sunt in crestere in ultimii 3 ani, probabil si ca urmare a campaniei de constientizare a efectelor benefice ale consumului de miere dar, mai cu seama, a masurilor de control ale autoritatilor (carora, in aceasta situatie, le multumesc din suflet pentru promptitudine) exercitate asupra practicilor neconforme cu procedurile de resort ale unor agricultori.

Și le multumesc pentru ca Fiecare Actiune de Sprijin si Fiecare nou Parteneriat, pentru noi, inseamna o recunoaștere a eforturilor, o Medalie de Aur acordata pentru cel mai bun medicament din intreaga Lume: MIEREA DE ALBINE.

Pe pagina de facebook veti regăsi la sectiunea Fotografii istoria noastra in imagini. Albume cuprind fotografii din activitatea noastra, a micilor apicultori dar și din locațiile în care furnizăm ( ex: Reteaua de Magazine si Clienții Fideli ) https://www.facebook.com/prisacanoastra.ro/ 

Asadar, din scurta prezentare de mai sus, se observa faptul ca satul / comuna CIOHORANI poate asigura necesarul propriu de miere și, dacă va fi necesar, și a altor comune din apropiere (care nu se bucura de un nucleu apicol comparabil cu al nostru). Fac acesta mentiune cu trimitere directă la propunerea legislativă de a introduce în invățămantul prescolar și gimnazial consumul de miere.

 

Cap. 2.     CALCUL ESTIMATIV LA NIVEL NATIONAL  

În virtutea acestei inițiative legislative (distribuirea mierii prescolarilor și elevilor din ciclul gimnazial), vreau să menționez că, la momentul actual, într-un an apicol FOARTE BUN (cu productie de 20 kg / familie de albine), apicultorii pot produce aproximativ 26000 tone (conform realizarilor anilor anteriori, 2014 – 20000 tone si 2015 – 35000 tone (AICI AM DUBII), estimarea mea este corecta ).

Calculul este facut raportandu-mă la :

  1. numarul aproximativ REAL de familii de albine la nivel national : 1,3 milioane  x 20 kg MIERE max / fam = 26000 tone de miere total productie anuala
  2. o medie de 50 de familii de albine / prisaca x 20 kg de miere = 1000 kg de miere / an.

Observatie : am spus mai sus „REAL” deoarece albinele se numara in luna Mai a fiecarui an, ținand cont de mortalitatea din timpul iernii si a primăverilor cu vreme capricioasă

      Se desprinde concluzia că Romania are nevoie de 26000 de Apicultori Pasionați de Apicultură și nu de BANI (26000 apicultori x 1000 kg /prisaca = 26000 tone miere). 

      Avem nevoie de apicultori pasionați deoarece :

  1. Urmează să Hrănim peste 1,5 milioane de Copii, cu vârsta prescolară si gimnazială, cu aproximativ 7000 de tone de miere Polifloră din Producția Natională, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din totalulproductiei interne intr-un an apicol BUN (nu cred ca e cazul sa apara „Miere din UE si afara UE”)
  2. Apicultura este domeniul in care Organizarea activitatilor Apicultorului trebuie sa fie cel putin la fel de bună ca si cea a activităților pe care Familia de Albine este capabilă să și le auto-gestioneze. Este domeniul în care trebuie sa fii CORECT pentru a putea avea pretentia de a te ridica la nivelul de perfectiune pe care îl atinge organizarea internă a familiei de albine

 

Cap.3.    PRODUCTIE, DEPOZITARE, ACHIZITIE SI DISTRIBUTIE  (Concluzii si Masuri Propuse) :

        Nu cunosc inca exact modul în care se va face achiziția si aprovizionarea unităților de învatamant însa consider că sunt foarte multe sate, comune si orașe care îsi pot asigura necesarul de miere, la fel ca si satul Ciohorăni, comunele înconjurătoare și implicit orașul Pașcani (mergând pe regula proximității).

        Un zvon spune că achiziția s-ar putea realiza centralizat printr-o licitatie la nivel judetean iar părerea mea este că aceasta modalitate va conduce la o scadere drastica a sanselor adevaratilor producatori de a putea beneficia de acesta intiativa legislativa exemplara in Europa si in Lume.

        Astfel se vor crea premisele alocarii contractelor unor procesatori care, în lipsa cantităților necesare acoperirii obligatiilor contractuale, vor fi predispusi la compromisuri.

        Mai mult, intreaga actiune trebuie foarte bine coordonata deoarece, conform calculului de la Cap. 2., trebuie avut in vedere ca :

  1. fiecare procesator castigator de licitatie din cele 41 de judete + 6 sectoare ale Bucurestiului = 47  ar trebui sa colecteze miere de la aproximativ 553,19 de apicultori ( 47 x 553,19 = 26000 de apiculori )
  2. mierea poliflora(floarea soarelui in amestec cu flora spontana) este in procent de aproximativ 50 % (aprox 10000 tone) din totalul productiei nationale minime (20000 tone) și acoperă necesarul de consum intern (familia apicultorului si persoanele din comunitate)
  3. diferenta de 10000 tone de miere pleacă la export, fiind obținută de apicultorii care merg în pastoral
  4. cele 7000 de tone necesare programului reprezinta 70% din cantitatea totală de miere polifloră extrasă anual iar prețul oferit de Statul Român trebuie sa fie foarte atrăgator pentru ca Apicultorii să decidă să investească în creșterea numărului de familii de albine pentru a acoperi consumul familiei, al comunitații din care face parte și pe cel previzionat prin programul guvernamental.

 

Cap. 3.1.   STABILIREA OBIECTIVELOR și a MĂSURILOR NECESARE PENTRU ÎNDEPLINIREA ACESTORA :

     A. OBIECTIVUL PRINCIPAL TREBUIE SĂ FIE TRIPLAREA EFECTIVULUI DE FAMILII DE ALBINE

     B. MĂSURI NECESARE ÎN VEDEREA CREȘTERII EFECTIVULUI peste cifra de 3,5 MILIOANE de familii. TRIPLAREA efectivului actual, atât de necesară dacă luăm în calcul și cantitatea de miere destinată exportului, se poate realiza în satele noastre (deoarece acolo se obține cea mai bună miere polifloră) prin urmatoarele masuri :

  1. scutiri de TAXE pentru suprafetele care au destinatia de Vatra a Stupinei
  2. subventii masive,INCLUSIVpentru Apicultorii care nu merg in Pastoral, oferite pentru :
  3. achizitia de lazi, rame si faguri
  4. achiztia de matci din centrele de cercetare pentru ameliorarea rasei carpatine
  5. alte produse ce sunt incluse acum doar pentru cei care fac pastoral
  6. simplificarea procedurilor si micșorarea timpilor de așteptare până la semnarea contractelor de finanțare prin fonduri europene
  7. cresterea punctajului pentru fiecare stup astfel încât sumele acordate apicultorilor, să fie mai mari pentru a se realiza o dezvoltare mai rapidă a prisăcilor;
  8. asigurarea de către autorități a condițiilor ideale pentru derularea activităților apicole si agricole într-o atmosferă complementară și nu într-una conflictuală.
  9. Cunoscute fiind efectele agriculturii intensive și ale factorilor climatici asupra Apiculturii, consider oportună acordarea sprijinului de către Autoritati și, în special, de către Ministerul Agriculturii pentru ca această activitate să poata fi susținută și pe viitor. În caz contrar numărul albinelor va scadea dramatic iar efectele adverse se vor revedea în toate domeniile (economie, mediu și, mai cu seamă, în sanatatea noastră, a tuturor) .

       Vă propun, în susținerea enumerării măsurilor de mai sus, să analizați un studiu aflat pe site-ul Comisiei Europene din care redau câteva idei de interes :

https://ec.europa.eu/clima/sites/clima/files/youth/docs/youth_magazine_ro.pdf

„Proviziile noastre de hrană sunt amenințate și de efectele nocive ale schimbărilor climatice asupra albinelor și a altor polenizatori. Toate acestea înseamnă că trebuie să împiedicăm schimbările climatice în cea mai mare măsură posibilă, adaptându-ne în același timp procedurile agricole pentru a face față climei în schimbare.”

       Așadar, volumul productiei este dependent de condițiile naturale. Având în vedere că din acest volum al producției, al mierii depozitate în faguri, se hrănește cu prioritate familia de albine se desprinde concluzia conform căreia aceleași condiții naturale își pun amprenta și asupra dezvoltării familiilor de albine.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură estimează că, dintre cele aproximativ 100 de tipuri de culturi care asigură 90 % din hrană la nivel mondial, 71 sunt polenizate de albine?”

 

III.  MASURI PROPUSE pentru organizarea Colectării, Ambalării si Distribuției

     Aavând în vedere că Mierea poate fi produsă DOAR DE CĂTRE ALBINE, trebuie să acționăm conform unei strategii cu efecte rapide si eficiente.  

Acest deziderat este realizabil deoarece putem :

  1. beneficia de prezenta medicilor si asistentilor veterinari care au in grija comunele (subordonati Directiilor Sanitar Veterinare in Laboratoarele cărora trebuie să se facă analizele probelor de miere) ; acestia pot colecta centralizat / saptamanal esantioanele de miere pentru a le duce la laboratoarele DSVSA (pentru aceasta vor avea nevoie si de formularele aferente);
  2. beneficia de transmiterea buletinelor de analiza prin poșta electronică(momentan se ridică de la ghiseul Laboratorului) pentru a reduce consumul de resurse al apicultorului / medicului sau asistentului veterinar alocat deplasării pentru ridicarea acestor rezultate.
  3. inființa o baza electronică a tuturor buletinelor de analiză,accesibilă publicului (unitățile de învatamant si părinții copiilor trebuie să știe care sunt producătorii a căror produs se încadrează în normele de siguranță sanitară); în acest fel se va cunoaște care este mierea care are un grad de umiditate corespunzător, pentru a evita criticile cu referire la „lungirea”/diluarea mierii.
  4. înființa centre de ambalare care să deservească un număr de comune; aceste centre trebuie dotate corespunzator, conform normelor de igiena, cu masina de spalat borcane, vase decantoare si o pompa de umplere automata și, în acest fel, se va detine controlul total asupra calitatii mierii ambulate;

Observatie : Spre exemplu, chiar daca aduc in discutie alt produs, Spania procedează astfel cu proprietarii plantatiilor de maslini si ambaleaza ulei de prima presa pe care il poti cumpara direct de la procesator. Este important ca fiecare tara sa isi valorifice potentialul iar Romania in Apicultura trebuie sa fie lider pentru ca are cu ce.

      5. achizitiona centralizat, la pret avantajos,recipientele de ambalare (borcane si capace) si de a eticheta mierea in mod unitar, alaturi de sigla Producatorului, cu cea a Guvernului si a Ministerelor Agriculturii si Invatamantului, pentru a creste nivelul de incredere a populatiei in Apicultorul respectiv si in Institutiile Statului

      6. mediatiza prin intermediul TVR(pe modelul consumului minim de lichide etc) si sa publicam, implicit, pe on-line si in scoli : Beneficiile Consumului de Miere, Valorile Nutritionale, Modalitati si Masuri de Protectiei a populatiei de albine si orice alte informatii sunt necesare informarii corecte si complete;

      7. include in „Saptamana Altfel”vizite ale copiilor in prisacile din apropiere / vizita apicultorului in scoala (insotit de materiale didactice) pentru prezentarea activitatii de apicultor si a familiei de albine prin informatii adaptate nivelului de intelegere al fiecarei categorii de varsta.

Observatie : Eu personal, in cadrul acestui Program, am prezentat la Liceul Alexandru Vlahuță din București, elevilor din clasa a I-a, o parte a inventarului apicol însoțit de o povestioară interactivă despre viața albinelor iar acțiunea a avut un real succes printre cei mici. Pe timpul prezentării copiii au fost serviți cu miere ambalată în borcane de 135 de grame.

      8. susține dezvoltarea Apiculturii,prin măsuri ferme (ex: plantarea perdelelor de salcami si impadurirea cu tei melifer) si in directa colaborare cu agricultorii pentru a putea creste efectivul peste 3,5 milioane de familii de albine necesar acoperirii consumului care va creste ca urmare a constientizarii efectelor benefice ale mierii de albine (aliment si, deopotriva, medicament) atat de important dezvoltarii micilor vlastare.  

 (Agricultorii trebuie să înceteze acțiunile ostile apicultorilor si să inceapă sa cultive la scară larga o plantă melifera, foarte valoroasă inclusiv in sectorul zootehnic, care nu are nevoie de tratamente chimice – ex : FACELIA)

      9. Ministerul Agriculturii sa impuna agricultorilor ca in jurul vetrei satelor sa se cultive OBLIGATORIU BIO plante cu mare potential melifer, NEMODIFICATE GENETIC, astfel incat APICULTURA SĂ RENASCĂ. Mierea din vatra satului este foarte valoroasa deoarece are la baza flora spontana si cea a pomilor fructiferi la care se adaugă culturile agricole (doar cele care nu slabesc si omoara albinele)

      10. Să se INTERZICĂ mono-cultura in jurul vetrei satului. Ea poate dăuna atat apicultorului cât si agricultorului. Un exemplu elocvent poate fi situația din Ciohorăni din primăvara anului 2020 cand agricultorul Ghe.Poputoaia a fost nevoit sa are din nou campul insămânțat cu rapiță care nu s-a dezvoltat corespunzator din cauza lipsei de apa din precipitatii. Prin urmare, in jurul satului Ciohorani, in loc sa fie un lan mare de rapita a fost un mare deșert. Spun deșert deoarece agricultura intensiva distruge și orice urma de flora spontană. In final agricultorul a fost nevoit sa aloce noi resurse pentru reinsamantare iar Apicultorul nu a avut baza melifera.  

       După cum se poate observa măsurile propuse de PrisacaNoastră.RO, ca și programele de finanțare prin fonduri europene, vin să sprijine si Apicultura Traditională, cea care nu poate fi făcută decât în cadrul unei gospodării funcționale în care mereu se investesc resurse materiale si financiare însemnate si care asigură in mare parte producția de miere și produse apicole necesară consumului zilnic al comunităților.

       Întârzierea adoptării unor astfel de măsuri de protecție a Apiculturii și, în definitiv, a sănătății noastre si a copiilor noștri, lipsesc de eficacicate derularea programelor de finanțare deoarece greutățile cu care se confruntă Apicultorii au dus la abandonarea acestei ocupații de către o mare parte dintre ei. Bătrânii Apicultori mor, tinerii nu sunt încurajați și, în cele din urmă, vom dispărea cu toții.

       Repopularea stupinelor reprezintă o prioritate pentru Apicultori, însa trebuie să ținem cont că în situația în care măsurile de protecție a Apiculturii nu vor fi adoptate si temeinic respectate de către autoritățile locale și agricultori iar condițiile meteo nu vor asigura un cules sănătos, acest deziderat va fi foarte greu spre imposibil de realizat in urmatorul sezon apicol.

 

Cap.4.   SURSE DE FINANTARE (guvernamentale si din fonduri europene):

Cu siguranta se va aduce in discutie acest punct insa, pentru Copii Nostri, banii trebuie alocati cu prioritate. Nu pot sa nu ma revolt, fara nici macar cea mai mica intentie de a fi rautacios (fara a ma referi la cei care au reala nevoie de acest sprijin), cand vad ca se risipesc sume importante pentru plata asistatilor social. Stiu ca sunt foarte multe critici pe acest subiect si toata lumea este convinsa ca banii alocati pentru acest program ar scoate Romania din faliment.

Nu imi propun sa trag pe cineva anume la raspundere insa, aceasta masura puternic antisociala are cel putin urmatoarele efecte negative :

  1. demobilizeaza o forta de munca multumita DOAR cu mangaierea Statului, cel care de fapt ar trebui SA CREEZE locuri de munca si sa ii puna la treaba ce cei fara angajament ;
  2. in plan  psiho-social genereaza frustrari ale celor care chiar doresc sa progreseze . . .

. . . și, prin urmare, trebuie să înceteze.

 

 Mentiuni IMPORTANTE:

  1. Necesarul de 3,5 MILIOANE de familii de albine, la o productie de 20 kg de miere / an / familie, conduce la o productie de 70000 tone de miere ;
  2. Cantitatea ar fi suficienta pentru a satisface necesarul de consum anual(NCA)de 10 kg de miere  / familie pentru cele aproximativ 7 milioane de familii de români, fiecare având un număr mediu de 3 membri ( rezulta un total de 21 milioane de persoane ) ;
  3. Necesarul de Consum Anual(NCA) reprezintă, din punctul meu de vedere,Cantitatea Minimă  care trebuie consumată pentru ca starea generală de sănătate a populației să se îmbunătățească și să revină în parametrii normali astfel încât randamentul si productivitatea muncii fiecăruia dintre noi să nu aibă de suferit

(Ex: suntem expusi epidemiilor de cancer, diabet, de boli cardio-vasculare si afectiunilor psiho-neurologice care au in comun cel putin TREI FACTORI  :

  1.     prezenta Zaharului in exces si in orice „aliment” care pacaleste ritmul biologic al organismului uman pentru a reusi sa faca fata . . .
  2.                 Ritmului Alert (Stresului) al vietii de zi cu zi, pentru a castiga mai multi bani pentru a putea  beneficia de servicii medicale normale in Clinici Private deoarece sistemul sanitar de stat e la pamant

                 iii    Lipsa Educatiei Alimentare Tradiționale conformă cu principiul enuntat acum mai bine de 2000 de ani de Hipocrat : „Ceea ce mănânci este Medicină iar Medicina este ceea ce Mănânci ! ”

               Putem privi CEI TREI „prieteni” de mai sus ca fiind Rotitele unui Adevarat Complot ? Genocid ? )

 

În final, cu prețul unei oboseli cronice, nu pot fi decât optimist. E tot ceea ce eu pot face dacă ceilalți apicultori nu sunt dispuși să ia atitudine alături de mine.

MAI MULT DECAT 1000 DE CUVINTE, spune și acest material realizat de Carmen Avram, intitulat POFTA BUNA LA OTRAVA :

https://youtu.be/fP95qByety0

 

Cu stima,

Ciprian-Andrei HOGAȘ

https://www.facebook.com/prisacanoastra.ro/

 

 

Written by