Mierea de Albine pentru Copiii Nostri . . .

. . . va parcurge un drum sinuos din prisaca si pana pe lingurita. daca noi, Apicultori si Parinti, nu ne implicam in dezvoltarea unei strategii durabile la nivel national.
Experienta mea din ultimii ani m-a ajutat sa realizez o scurta radiografie a situatiei actuale.
De asemenea, sper ca modul in care am structurat informatiile de mai jos sa le fie de ajutor Autoritatilor, dar nu inainte de a le REAMINTI ca :
A. nici macar ce am semnalat in articolul anterior, nu au corectat : faptul ca NU EXISTA CODURI CAEN separate pentru Crestea Albinelor (incadrata acum la Cresterea altor animale !!! Albina e „alt animal” ??? )  si pentru Vanzarea mierii si a altor produse apicole in conditiile in care Apicultorii acceseaza fonduri europene pentru a-si dezvolta exploatatia apicola care nu poate inregistra venituri decat prin vanzarea produselor rezultate din activitatea finantata (Incadrata acum la Vanzarea produselor zaharoase etc).
B. avand in vedere ca eu si toti ceilalti mici si mari antreprenori ne straduim sa cream si sa dezvoltam noi afaceri (nu mai vorbesc despre implicatiile si responsabilitatile pe care ni le asumam pentru a duce mai departe traditii si obiceiuri stravechi ) care genereaza venituri Statului Roman, consider ca EU sunt angajatorul ! Eu platesc pentru ca institutiile sa isi indeplineasca atributiile corespunzator pentru ca Afacerea sa creasca si, implicit, sa le pot creste Fondul de Salarizare, insa constat ca am, in anumite servicii, angajati neperformanti . . .  si ar mai fi multe de spus insa acum vreau sa analizam o alta initiativa care se poate stinge intr-o nota trista.
Cap. 1.    SCURTA PREZENTARE 
Pentru inceput, va rog sa imi permiteti sa ma prezint, convins fiind ca mai sunt si alte asemenea exemple in Romania :
Tradiția Apiculturii, in familia noastră, are peste 117 ani și cea de a cincea generatie de Apicultori este in plină formare. Intrăm de mici in Prisaca si-i deprindem tainele pentru a le transmite generațiilor viitoare. Vetrele prisacilor noastre, de-a lungul timpului, s-au aflat in satele Tabara si Bivolari (ale strabunicului si ale bunicului, ambele in comuna Bivolari). Acum ne bucuram de baza melifera din zona orasului Tomesti (in vatra veche a localitatii) si, incepand cu anul 1996, de cea a satului CIOHORANI (un areal cu o baza melifera foarte buna, situat pe dealurile dintre albiile raurilor Moldova si Siret).
Satul CIOHORANI se bucura in prezent de efectele benefice ale celor aproximativ 300 de familii de Albina Carpatina iar in acest an speram ca efectivul sa depaseasca cota 500. Efectivele sunt in crestere in ultimii 3 ani, probabil si ca urmare a campaniei de constientizare a efectelor benefice ale consumului de miere dar, mai cu seama, a masurilor de control ale autoritatilor (carora, in aceasta situatie, le multumesc din suflet pentru promptitudine) exercitate asupra practicilor neconforme cu procedurile de resort ale unor agricultori.
Si le multumesc pentru ca Fiecare Actiune de Sprijin si Fiecare nou Parteneriat, pentru noi, inseamna o recunoaștere a eforturilor, o Medalie de Aur acordata pentru cea mai bună si delicioasa miere de albine, după spusele unora, din intreaga Lume.

Pe pagina de facebook veti regăsi la sectiunea Fotografii istoria noastra in imagini. Albume cuprind fotografii din activitatea noastra, a micilor apicultori dar și din locațiile în care furnizăm ( ex: Reteaua de Magazine si Clienții Fideli ) 

https://www.facebook.com/prisacanoastra.ro/ 

Asadar, din scurta prezentare de mai sus, se observa faptul ca satul / comuna CIOHORANI poate asigura necesarul propriu de miere (cititi aici despre proprietatile curative ale mierii) si, daca va fi necesar, si a altor comune din apropiere (care nu se bucura de un nucleu apicol comparabil cu al nostru). Fac acesta mentiune cu trimitere directa la propunerea legislativa de a introduce in invatamantul prescolar si gimnazial consumul de miere.

 
 
Cap. 2.     ESTIMARE LA NIVEL NATIONAL  
In virtutea acestei initiative legislative, vreau sa mentionez ca, la momentul actual, intr-un an apicol FOARTE BUN (cu productie de 20 kg / familie de albine), apicultorii pot produce aproximativ 26000 tone (conform realizarilor anilor anteriori, 2014 – 20000 tone si 2015 – 35000 tone (AICI AM DUBII), estimarea mea este corecta ).
Calculul este facut raportandu-ma la :
a. numarul aproximativ REAL de familii de albine la nivel national : 1,3 milioane  x 20 kg MIERE max / fam = 26000 tone de miere total productie anuala
b. o medie de 50 de familii de albine / prisaca x 20 kg de miere = 1000 kg de miere / an.
observatie : am spus mai sus „REAL” deoarece albinele se numara in luna Mai a fiecarui an, tinand cont de mortalitatea din timpul iernii si a primaverilor cu vreme capricioasa
Rezulta ca Romania are nevoie de 26000 de Apicultori Pasionati de Apicultura si nu de BANI. Fac aceasta precizare deoarece :
a. Urmeaza sa ne Hranim peste 1,5 milioane de Copii, cu varsta prescolara si gimnaziala, cu aproximativ 7000 de tone de miere Poliflora din Productia Nationala, ceea ce reprezinta o treime din totalul productiei interne intr-un an apicol BUN (nu cred ca e cazul sa apara „Miere din UE si afara UE”)
b. APICULTURA este domeniul in care Organizarea activitatilor Apicultorului trebuie sa fie cel putin la fel de buna ca si cea a activitatilor pe care Familia de Albine este capabila sa si le autogestioneze. Este domeniul in care trebuie sa fii CORECT pentru a putea avea pretentia de a te ridica la nivelul de perfectiune pe care il are organizarea interna a familiei de albine
Observatie : O dovada a faptului ca in CIOHORANI se lucreaza corect, este faptul ca albinele noastre ierneaza cu mierea lor, suficienta in stup pentru doua ierni as spune eu astfel incat sa putem trage cel putin alte 4 rame cu miere in cuib atunci cand vremea se incalzeste primavara devreme. Daca vremea nu ne permite sa deranjam cuibul insa este nevoie urgenta de a le completa hrana ca urmare a pontei matcii mult mai devreme (fapt care a avut loc in acest an si care determina actiuni ce vor duce la cresterea consumului intern) intotdeauna am pus miere deasupra cuibului pe sita de aerisire care om aceasta situatie se transforma in hranitor. Principiul este simplu : Ai luat miere, Le dai miere ! .
 
Cap.3.    PRODUCTIE, DEPOZITARE, ACHIZITIE SI DISTRIBUTIE  (Concluzii si Masuri Propuse) :
Nu cunosc inca exact modul in care se va face achizitia si aprovizionarea unitatilor de invatamant insa consider ca sunt foarte multe sate, comune si orase care isi pot asigura necesarul de miere, la fel ca si satul Ciohorani, comunele inconjuratoare si implicit orasul Pascani (mergand pe regula proximitatii).
Un zvon spune ca achizitia s-ar putea realiza centralizat printr-o licitatie la nivel judetean iar parerea mea este ca aceasta modalitate va conduce la o scadere drastica a sanselor adevaratilor producatori de a putea beneficia de acesta intiativa legislativa exemplara in Europa si in Lume.
Astfel se vor crea premisele alocarii contractelor unor procesatori care, in lipsa cantitatilor necesare acoperirii obligatiilor contractuale, vor fi predispusi la compromisuri.
Mai mult, intreaga actiune trebuie foarte bine coordonata deoarece, conform calculului de la Cap. 2., trebuie avut in vedere ca :
a. fiecare procesator castigator de licitatie din cele 41 de judete + 6 sectoare ale Bucurestiului = 47  ar trebui sa colecteze miere de la aproximativ 553,19 de apicultori ( 47 x 553,19 = 26000 de apiculori )
b. mierea poliflora (floarea soarelui in amestec cu flora spontana) este in procent de aproximativ 50 % (10000 tone) din totalul productiei nationale minime (20000 de tone) ceea ce ar insemna cele 7000 de tone necesare programului reprezinta 70% din cantitatea totala de miere poliflora extrasa anual iar pretul oferit de Statul Roman trebuie sa fie foarte atragator pentru ca Apicultorii sa :
           i.  renunte la contractele pe care le au in vigoare, ceea ce nu cred ca se va intampla
           ii. decida sa investeasca in marirea efectivelor de familii de albine
Cap. 3.1.   CONCLUZII si MASURI :
I.  TRIPLAREA EFECTIVULUI
Prin urmare, cred ca SINGURA SOLUTIE este cresterea efectivelor de albine cat mai repede peste cifra de 3,5 MILIOANE de familii. TRIPLAREA efectivului actual, atat de necesara daca luam in calcul si cantitatea de miere destinata exportului, se poate realiza in satele noastre (deoarece acolo se obtine cea mai buna miere poliflora ) prin :
A. Scutiri de TAXE pentru suprafetele care au destinatia de Vatra a Stupinei
B. subventii masive, INCLUSIV pentru Apicultorii care nu merg in Pastoral, oferite pentru :
          a. achizitia de lazi, rame si faguri
          b. achiztia de matci din statiile de cercetare pentru ameliorarea rasei carpatine
          c. alte produse ce sunt incluse acum doar pentru cei care fac pastoral
C. simplificarea procedurilor si micsorarea timpilor de asteptare pana la semnarea contractelor de finantare prin fonduri europene
D. cresterea punctajului pentru fiecare stup astfel incat sumele acordate apicultorilor, INCLUSIV PENTRU CEI CARE AU DOSARELE IN LUCRU, sa fie mai mari pentru a se realiza o dezvoltare mai rapida a prisacilor.
Mentiuni :
a. Necesarul de 3,5 MILIOANE de familii de albine, la o productie de 20 kg de miere / an / familie, conduce la o productie de 70000 tone de miere ;
b. Cantitatea ar fi suficienta pentru a satisface necesarul de consum anual (NCA) de 10 kg de miere  / familie pentru cele aproximativ 7 milioane de familii de romani, fiecare avand un numar mediu de 3 membri ( rezulta un total de 21 milioane de persoane ) ;
c. Necesarul de Consum Anual (NCA) reprezinta, din punctul meu de vedere, Cantitatea Minima  care trebuie consumata pentru ca starea generala de sanatate a populatiei sa se imbunatateasca si sa revina in parametrii normali astfel incat randamentul si productivitatea muncii fiecaruia dintre noi sa nu aiba de suferit
(Ex: suntem expusi „epidemiilor” de cancer, diabet, de boli cardio-vasculare si afectiunilor psiho-neurologice care au in comun cel putin TREI FACTORI  :
              i.      prezenta Zaharului in exces si in orice „aliment” care pacaleste ritmul biologic al organismului uman pentru a reusi sa faca fata . . .
              ii.    Ritmului Alert (Stresului) al vietii de zi cu zi, pentru a castiga mai multi bani pentru a putea  beneficia de servicii medicale normale in Clinici Private deoarece sistemul sanitar de stat e la pamant
              iii    Lipsa Educatiei Alimentare Traditionale conform principiului enuntat acum mai bine de 2000 de ani de Hipocrat : „Ceea ce mananci este Medicina iar Medicina este ceea ce Mananci ! ”
               Putem privi CEI TREI „prieteni” de mai sus ca fiind Rotitele unui Adevarat Complot ? Genocid ? )
II.  MASURI PROPUSE pentru organizarea Colectarii, Ambalarii si Distributiei
Asadar, avand in vedere ca Mierea poate fi produsa DOAR DE CATRE ALBINE, trebuie sa actionam conform unei strategii cu efecte rapide si eficiente, Acest deziderat este realizbil deoarece putem :
a. beneficia de prezenta medicilor si asistentilor veterinari care au in grija comunele (subordonati Directiilor Sanitar Veterinare in Laboratoarele carora trebuie sa se faca analizele probelor de miere) ; acestia pot colecta centralizat / saptamanal esantioanele de miere pentru a le duce la laboratoarele DSVSA (pentru aceasta vor avea nevoie si de formularele aferente);
b. beneficia de transmiterea buletinelor de analiza prin posta electronica (momentan se ridica de la ghiseul Laboratorului) pentru a reduce consumul de resurse al apicultorului / medicului sau asistentului veterinar alocat deplasarii pentru ridicarea acestor rezultate.
c. infiinta o baza electronica a tuturor buletinelor de analiza, accesibila publicului (unitatile de invatamant si parintii copiilor trebuie sa stie care sunt producatorii a caror produs se incadreaza in normele de siguranta sanitar-veterinara); in acest fel se va cunoaste care este mierea care are un grad de umiditate corespunzator, pentru a evita criticile cu referire la „lungirea”/diluarea mierii.
d. infiinta, cu sprijinul DSVSA, a unor centre de ambalare, imediata momentului extractiei si, implicit, al sosirii Buletinelor de Analiza, la nivel comunal prin dotarea corespunzatoare a unui spatiu, conform normelor de igiena, cu masina de spalat borcane, vase decantoare si o pompa de umplere automata astfel incat sa se detina controlul total asupra calitatii mierii ambalate (acest punct poate fi realizat si prin semnarea unor contracte cu procesatori locali insa sunt foarte multe zone din tara in care aceste colaborari nu se pot realiza)
Observatie : Spre exemplu, chiar daca aduc in discutie alt produs, Spania face asta ptr plantatiile de maslini si ambaleaza ulei de prima presa pe care il poti cumpara direct de la procesator. Este important ca fiecare tara sa isi valorifice potentialul iar Romania in Apicultura trebuie sa fie lider pentru ca are cu ce.
e. achizitiona centralizat, la pret avantajos, recipientele de ambalare (borcane si capace) si de a eticheta mierea in mod unitar, alaturi de sigla Producatorului, cu cea a Guvernului si a Ministerelor Agriculturii si Invatamantului, pentru a creste nivelul de incredere a populatiei in Apicultorul respectiv si in Institutiile Statului
f. mediatiza prin intermediul TVR (pe modelul consumului minim de lichide etc) si sa publicam, implicit, pe on-line si in scoli : Beneficiile Consumului de Miere, Valorile Nutritionale, Modalitati si Masuri de Protectiei a populatiei de albine si orice alte informatii necesare informarii corecte si complete;
g. include in „Saptamana Altfel” vizite ale copiilor in prisacile din apropiere / vizita apicultorului in scoala (insotit de materiale didactice) pentru prezentarea activitatii de apicultor si a familiei de albine prin informatii adaptate nivelului de intelegere al fiecarei categorii de varsta.
Observatie : Eu personal, in cadrul acestui Program, am prezentat la Liceul Alexandru Vlahuta din Bucuresti, elevilor din clasa a I-a, o parte a inventarului apicol insotit de o povestioara interactiva despre viata albinelor iar actiunea a avut un real succes printre cei mici.
h. sustine dezvoltarea Apiculturii, prin masuri ferme (ex: plantarea perdelelor de salcami si impadurirea cu tei melifer) si in directa colaborare cu agricultorii (care trebuie sa inceteze actiunile ostile apicultorilor si sa inceapa sa cultive la scara larga o planta melifera, foarte valoroasa inclusiv in sectorul zootehnic, care nu are nevoie de tratamente chimice – ex : FACELIA) pentru a putea creste efectivul catre 3 milioane de familii de albine necesar acoperirii consumului care va creste ca urmare a constientizarii efectelor benefice ale mierii de albine (aliment si, deopotriva, medicament) atat de important dezvoltarii micilor vlastare.  
i. interzicerea utilizarii in agricultura a semintelor modificate genetic; din punct de vedere apicol, acestea reduc drastic productia estimata deoarece florile plantelor rezultate nu produc suficient nectar si polen.
 
Cap.4.   SURSE DE FINANTARE :
Cu siguranta se va aduce in discutie acest punct insa, pentru Copii Nostri, banii trebuie alocati cu prioritate. Nu pot sa nu ma revolt, fara nici macar cea mai mica intentie de a fi rautacios (fara a ma referi la cei care au reala nevoie de acest sprijin), cand vad ca se risipesc sume importante pentru plata asistatilor social. Stiu ca sunt foarte multe critici pe acest subiect si toata lumea este convinsa ca banii alocati pentru acest program ar scoate Romania din faliment, desi alocarea bugetara este foarte complexa, dar programele care sa arate ca se poate trai bine lipsesc pentru moment si, in fiecare zi, sunt tot mai convins ca daca iti doresti sa fii corect cu siguranta vei fi si sarac.
Nu imi propun sa trag pe cineva anume la raspundere insa, aceasta masura puternic antisociala are cel putin urmatoarele efecte negative :
a.  demobilizeaza o forta de munca multumita DOAR cu mangaierea Statului, cel care de fapt ar trebui SA CREEZE locuri de munca si sa ii puna la treaba ce cei fara angajament ;
b.  in plan  psiho-social genereaza frustrari ale celor care chiar doresc sa progreseze . . .
. . . si, prin urmare, trebuie sa inceteze.
In final, cu pretul unei oboseli cronice, nu pot fi decat optimist.

MAI MULT DECAT 1000 DE CUVINTE, spune acest material realizat de Carmen Avram, intitulat POFTA BUNA LA OTRAVA :

https://youtu.be/fP95qByety0


Cu stima,

Ciprian-Andrei HOGAȘ