Limitless

           E dimineata, sau cel putin raportata la noul tau stil de viata, ora 3 dupa pranz poate fi luata drept dimineata. Daca n-ar fi jaluzelele alea stii bine ca pupilele tale “ar tipa” la contactul cu soarele. Pielea, gatul, obrajii, traheea, radacinile de par, toate mustesc de durere; pe langa ce traiesti acum, mahmureala e un banc prost spus prost. Ciudat, nu? Azi-noapte erai… unde erai? Stai putin, chiar asa: unde erai? Aaa da, gata!
           Trezit la 7, facut dus, mancat rapid, imbracat si mai rapid, 5 ore de munca, una de fitness, inca 3 de munca, club, un whisky, inca unul, muzica, dans, o fata, iesi din camera, inca o fata, iar whisky, iar muzica, iar fete, culori, parfumuri, sunete, culori in sunete, subtilitati tactile, o respiratie pe gat, priviri, rasete si…. dimineata de mai sus.
           Undeva, candva, ceva, cumva pur si simplu nu se leaga. Dar… incerci totusi; masezi tamplele, rotesti ochii, tragic aer, cauti un reper. Nimic. Cum nimic? Hai, Eddie! Gandeste!
            Bun venit in creierul lui Eddie Morra (Bradley Cooper). Scriitor limitat poate de mediocritate, poate de o carenta de inspiratie, Eddie traieste cu limita lui; fara sa o combata. O accepta si de aceea e jalnic. Sau fie – era jalnic. Acum e sigur pe el, impecabil in atitudine si prezenta, dominant cand situatia o cere, insultator de inteligent si noua legenda a Wall Street-ului. Datorita NZT.
            Sunt momente in viata cand e necesar sa vrei mai mult, sa fixezi limita si sa o ridiculizezi. Ei bine, Eddie a facut-o. Si imediat a descoperit o noua problema: sa depasesti o limita inseamna sa fixezi o alta. Mereu si mereu. Implacabil.
Asadar, Eddie a facut pasul crucial in viata sa: NZT. E a doua oara cand cititi aceasta alaturare de majuscule fara sa stiti ce inseamna. NZT este un nou “manifest” al industriei farmaceutice; mai mult sau mai putin legal. Si stim cu totii ca, adesea, mai putin. NZT e un complex chimic ce actioneaza pe post de catalizator pentru creierul uman, in asa fel incat stimuleaza zonele si capacitatile nefolosite ale acestuia. Practic, Eddie a devenit supra-om. Lasati la o parte cliseele la care va ganditi in prima instanta: lasere din ochi, capacitatea de a zbura, forta bruta etc. Eddie traieste prin NZT o stare impresionanta de imponderabilitate, devenind constient de viata din jurul sau. Si face lucrul asta prin fiecare celula si receptor puse la dispozitie de organism.
             O singura problema – NZT e doar la stadiul de test si – da – e limitat. Deci, Eddie: cand o sa ramai fara, ce urmeaza?
Limitless (lansat in 8 martie 2011) are regia semnata Neil Burger – acelasi regizor pentru “The Illusionist” – si vine cu un pachet interesant: cadre filmate ca sesiuni de hipnoza pentru telespectator, Bradley Cooper intr-un rol frenetic si un Robert De Niro (in rolul magnatului bursei – Carl Van Loon) mediocru.
             “Limitless” sau “creierul tau e mai destept decat tine”; trebuie doar putin… incurajat.

Written by