Water for elephants

Apa pentru elefanti” nu este, contrar primei impresii, un film despre viata la circ. Sau poate fi, daca te multumesti cu atat. Totusi, daca simti ca e ceva ascuns undeva in cele 120 de minute ale creatiei, ceva mai mult decat o poveste de dragoste sau o drama, cu atat mai bine.
“Water for elephants” a fost lansat la sfarsitul lunii aprilie a acestui an. Filmul vine intr-un moment tensionat pentru societatea romaneasca. Am vazut ce s-a intamplat sau ce era sa se intample cu caii de la Letea, ce s-a intamplat cu cainii din adapostul din Botosani si ce se intampla in ultimii douazeci de ani in acest tipar, fapte ce ridica intrebarea legitima: cine e animalul?
Asadar, povestea il aduce in prim-plan pe Jacob (Robert Pattinson), student in an terminal la medicina veterinara. Alungat de viata – dupa ce parintii lui mor subit intr-un accident de masina – si debusolat, Jacob traieste asemenea intamplari incat devine veterinarul circului Benzini Brothers.
Suna aproape idilic: veterinar intr-un circ. Sau poate…?
Iata un paradox: cum poate fi sustinut un spectacol cu animale de cineva care nu iubeste animalele? August (Christoph Waltz) ne arata cum: cu mult cinism si ura. Ca sef de circ cu experienta, August este una din cele mai urate trairi ale omului, si anume impulsul. De cele mai multe ori s-a dovedit ca orice lucru facut sau spus la impuls nu aduce nimic bun. Prin momentele de dementa ce-i lumineaza ochii, prin brutalitatea cu care isi trateaza angajatii (August si-a facut un renume de a arunca oameni din trenul in mers, din cauza lipsei banilor) si prin scenele barbare in care “dreseaza” animalele, August se descalifica din postura de om.
Cand peisajul cuprinde, in plus, o relatie delicata intre Jacob si sotia lui August, Marlena (Reese Witherspoon) si o prietenie spendida cu Rosie – cateva tone de istetime si bunatate materializate intr-un elefant – ei bine, de aici veti descoperi singuri povestea.
Regizat de Francis Lawrence (a semnat regia pentru “I am Legend”, cu Will Smith), cu un buget in jur de 38 de milioane de dolari si incasari, in mai putin de o luna de la lansare, de peste 48 de milioane, “Apa pentru elefanti” sondeaza adancul fiintei pentru a se convinge daca inaintea banilor mai este spiritul.

Written by