Lions for Lambs

 

Filmul din 2007 are aportul a trei mari nume cinematografice: Tom Cruise, Meryl Streep si Robert Redford, cel din urma fiind si regizor.
Prin ei si alti actori, filmul inainteaza o idee pe trei planuri: jurnalistic, universitar si politic.
Lions for lambs vorbeste despre razboiul americanilor – si, implicit, al intregii lumi occidentale – dintr-o zona cu multa vibratie violenta: Afghanistan.
Jurnalista Janine Roth (Meryl Streep) intr-un interviu cu senatorul republican Jasper Irving (Tom Cruise) si profesorul universitar Stephen Malley (Robert Redford) intr-o dezbatere cu un promitator tanar student la stiinte politice.
Trei puncte de vedere cu trei abordari abil construite, cu discursuri greoaie pe alocuri venite din trei trei segmente profesionale diferite. Toate, prezentate in paralel in cele 90 de minute.
Filmul abordeaza cateva aspecte subtile ale problematicii razboiului din Afghanistan, trecand prin scepticismul jurnalistei Janine Roth, vibrand la entuziasmul senatorului Irving si crescand prin ratiunea profesorului Malley.
Lions for Lambs propune ideea cel putin interesanta conform careia presa americana a “vandut” ideea si scopul razboiului din Afghanistan in favoarea Guvernului Statelor Unite. Prin buletinele de stiri, prin imaginile alese, prin ordinea stirilor si textele prezentate, presa a sprijinit conducerea americana intr-un sens cu foarte multe victime umane.
Titlul filmului este excelent transpus in cadrele paralele din biroul senatorului – factorul decizional – si doi soldati americani izolati in muntii afghani, vanati de talibani – factorul executant.
Intr-un interviu pentru revista Variety, Tom Cruise a spus ca a jucat in film dintr-un profund respect pentru munca lui Robert Redford, despre care a mai spus ca l-a inspirat incepand cu filmul Ordinary People din 1980.
In Romania, filmul a inceput sa ruleze din 30.11.2007 si a atras aproape 14.200 de spectatori in salile de cinema. Incasarile totale s-au ridicat la aproape 208.000 de RON (aproximativ 85.600 de dolari).
In Statele Unite ale Americii, box office-ul arata urmatoarele cifre: incasari de circa 15 milioane de dolari la un buget de aproximativ 35 de milioane USD.

Written by