Lungul drum spre casa ta

In ziua de astazi, cand chiriile sunt suficient de mari (cel putin in conditii de legalitate, cu contract si taxe aferente platite) incat sa te puna pe ganduri, sa ai casa ta este o varianta din ce in ce mai atragatoare. Tot mai multi romani imbratiseaza ideea ca daca tot trebuie sa platesti lunar o suma consistenta, cel putin aceasta sa reprezinte o investitie pentru viitor. Astfel se explica dezvoltarea exploziva pe care au avut-o proiectele de case in ultimii ani.

Hotararea de a iti achizitiona o casa este insa numai prima dintr-un lung sir de decizii pe care va trebui sa le iei, odata pornit pe acest drum. Si nu vorbim despre culoarea gresiei din baie sau de dimensiunea canapelei. Te va durea capul inainte de a bate primul cui.

Primul aspect de care te lovesti este locatia. Spre deosebire de chirie, o casa a ta presupune o cu totul alta perspectiva temporala. Unde anume vei locui pentru – probabil – multi ani de acum inainte? Ai sanse sa scapi mai usor daca detii deja un teren si nu esti dispus sa te complici (adica sa il vinzi si sa achizitionezi altul). In caz contrar, te asteapta o etapa de punere in balanta a avantajelor si dezavantajelor fiecarei variante demne de luat in seama. Central sau la periferie? Zona comerciala sau mai mult spatiu verde? Decizii, decizii..

O data locul stabilit, urmeaza sa hotarasti daca vrei o casa “de gata”, sau una pe care sa o vezi ridicandu-se sub ochii tai. Daca mergi pe varianta unei locuinte deja existente, vei fi nevoit sa alegi din ceea ce se gaseste pe piata. Avantajul – si dezavantajul casei la cerere este ca poti alege exact cum sa fie si sa arate. Si daca ai crezut ca pana acum a fost complicat, te asteapta o surpriza: tocmai ai intrat in universul tuturor posibilitatilor.

Daca nu esti arhitect si nici nu beneficiezi de o imaginatie foarte bine exersata in domeniu, care nu astepta decat aceasta ocazie pentru a scoate la iveala planul casei tale de vis, va trebui sa apelezi la ajutor specializat. In ziua de azi, proiecte de case se gasesc cam peste tot. Inca mai exista reviste de specialitate, de tipul Casa Mea sau Planul Casei Tale. Cei mai multi absolventi de arhitectura au macar un PFA la umbra caruia deseneaza case in asteptarea viitorului Burj Al Arab. Ca sa nu mai vorbim de mediul on-line: site-uri ca www.proiectetip.ro au baze de date cu sute de proiecte de case de orice fel, totul este sa reusesti sa alegi unul.

Si daca iti imaginezi ca ai ales un plan, si gata poti sa te apuci de santier, te inseli din nou. Acum este momentul sa stabilesti detalii esentiale ca structura de rezistenta, instalatii si tip de acoperis. Totul trebuie pus frumos pe hartie, estimat, desenat si apoi depus la diverse dosare, caci mai ai nevoie si de aprobari, certificate si alte nebunii birocratice.

Practic, daca reusesti sa ajungi la faza de santier poti spune ca ai casa. Partea cea mai grea a trecut. Sigur, la un moment dat s-ar putea sa nu fie suficient beton, geamul sa fie ceva mai mare decat deschiderea lasata pentru el, iar bugetul estimat sa intre in depasiri drastice – dar asta nu inseamna decat ca exista un plan, restul sunt doar ajustari la el.

Written by