A fi ECO nu mai e un moft, e o necesitate

In ultimele zile  am participat la  o serie de actiuni care tind toate spre Green Zone, cum imi place mie sa zic despre “Zona Crepusculara” a Terrei. De ce sunt problemele de mediu intr-o Zona Crepusculara? Pentru ca toata lumea le constientizeaza, le simte, se lovesc de ele, dar numai putini actioneaza. Eu am participat la o serie de intruniri de CSR, intruniri unde mari companii si corporatii s-au intalnit cu blogeri si media pentru a dezbate problemele stringente de mediu si nu numai. Ce am remarcat, lucru care m-a si bucurat de altfel este faptul ca si companii din zona petroliera au inteles ca mediul nu e infinit, ca padurile nu sunt nesfarsite si resursele nelimitate. Companiile incep sa poarte eco nu din snobism sau din fitza ci pur si simplu ca o nevoie logica si ca o necesitate.

Ma bucur ca scriu aceste randuri acum pentru ca simt ca traiesc o schimbare, usoara, marunta, insignifianta dupa unii dar e o schimbare de atitudine. BCR are un raport de responsabilitate sociala corporativa de sute de pagini, Raiffeisen Bank a lansat primul site de dezbateri pe teme sociale si de mediu, iar Rompetrol si Petrom se bat sa ofere proiecte si granturi pentru cei ce scriu proiecte de mediu. Noile tendinte din zona de business se simt din ce in ce mai orientate spre societate decat spre profit brut, fenomen care ne face pe noi, cetatenii, sa ne intrebam logic – Daca ei pot, noi de ce nu!?

Spun lucru asta pentru ca recent am participat la o plantare de copaci in zona Tineretului alaturi de sute de tineri voluntari din AIESEC si, paradoxal, in loc sa fim apreciati sau cel putin ignorati de trecatori, multi dintre ei s-au gasit sa critice, lucru care m-a dezgustat enorm. Daca esti cetatean si stii ca nu esti in stare sau nu vrei sa faci ceva pentru comunitate, macar bunul simt sa il ai si sa taci! De ce ne place noua in Romania sa dam cu pietre in capra vecinului!? Mai exact, capra nici macar nu-i a vecinului, este a noastra, a tuturor. De ce vrem intotdeauna sa distrugem ceea ce altii incearca sa construiasca!? Inteleg atitudinea asta la animale, chiar si la copiii de pana in 3 ani o mai trec cu vederea, dar TU, om matur, cu studii medii sau superioare sa vii sa arunci cu invective cand sute de copii si studenti fac ceea ce poate trebuia sa faci tu, mi se pare josnic.

Dar ca sa incheiem intr-o nota pozitiva, va anunt ca in parcul Tineretului sunt cateva zeci de platani care asteapta sa fie ingrijiti de voi. Nu intamplator avem o rubrica in cadrul editiei noastre online despre locuri deosebite pentru ca vrem sa incurajam turismul responsabil. Romania are atat de multe locuri speciale, dar are nevoie in aceeasi masura si de mai multi oameni speciali.

National Magazin sunteti voi prin noi!

 

 

Written by