Daca nu la PC sau pe hartie, sigur lucrez in minte

Vlad Stefan este un tanar pasionat de design de produs si design interior. A amenajat restaurantul Cosmopolitan Downtown si numeroase case private. Pana la 24 de ani, Vlad a fost premiat cu locul 1 la cateva concursuri de design, printre care Romania Electrolux Design Labs, prezentat in Londra anul trecut. Acum se ocupa de pasiunea lui ca de o afacere si ofera servicii creative care intinereste locuri. www.theshapedesign.com

 

National Magazin: Ai un portofoliu impresionant pana la 24 de ani. Povesteste-mi un pic cum a inceput povestea ta in design.

Vlad Stefan: Ideea de desen si de creatie a inceput de cand eram mic, cand urmam cursul de banda desenata (arta decorativa) a profesorului Sorin Anghel. M-a sustinut pe toata perioada scolii generale impreuna cu familia, sa nu renunt si sa urmez un liceu de specialitate. Am ales Colegiul National de Arhitectura Nicolae Socolescu, unde am avut parte de profesori foarte buni care m-au impulsionat si m-au promovat in expozitii si concursuri.

Cand am ales sa merg la admiterea Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, sectia Design de Produs (acum este sectia de Design), m-am gandit ca pot imbina foarte bine crearea obiectelor de design de produs cu crearea spatiilor arhitecturale de interior si de exterior, pe care invatasem sa le fac in liceu.

Din pacate, la noi este foarte greu sa te promovezi ca designer de produs (designer industrial). Sper ca intr-un viitor sa imi gasesc in acest domeniu un loc. Pana atunci voi continua cu Design-ul de interior pe care il practic inca din anul doi de facultate pe cont propriu, in unele cazuri si in colaborare cu alti designeri.

National Magazin: Cand anume ti-ai dat seama ca vrei sa faci acest lucru? Te-a convins cineva, ai avut o clipa de… inspiratie, un moment tu cu tine? De ce nu ai ales altceva?

Vlad Stefan: Am luat aceste decizii impreuna cu familia mea, normal, dar nu am fost obligat sa imi aleg o meserie. Am simtit ca vreau sa fac ceva. Si am facut. Au existat si momente dificile. Este o meserie care necesita rabdare si in care trebuie sa investesti foarte mult.

National Magazin: Facultatea are un rol esential sau realizarile tale depind de imaginatia si creativitatea ta?

Vlad Stefan: Facultatea a avut un rol destul de important in formarea mea deoarece am avut profesori care m-au sustinut. Am invatat multe in aceasta perioada, desi cred ca a fost cea mai grea perioada, datorita lucrului in paralel. Pe santier dimineata, la facultate, dupa iar la intalniri si cursuri. Multe deplasari si in afara Bucurestiului.

National Magazin: Toate lucrarile tale sunt facute cu pasiune. Exista una despre care ai dori sa imi vorbesti indeosebi?

Vlad Stefan: As vrea sa vorbesc despre proiectul Roua, proiectul ce a luat locul 1 la faza nationala a concursului Electrolux Design Lab 2011. In acest proiect am integrat tehnologii ecologice de curatare a apei si de stocare a energiei pentru a reduce dimensiunile unei bucatarii normale (tinta produsului fiind un viitor in care vom avea in aceeasi camera baia, bucataria, sufrageria si dormitorul). Prin forma creata, de floare (cand masa este deschisa), am legat interiorul, simplist si modern, de natura si de nevoia omului de a avea legatura cu natura.

National Magazin: Ai un model in viata? Cum anume te-a influentat de-a lungul anilor? Ce te inspira?

Vlad Stefan: Inca de copil am apreciat munca celor de la Apple. Au fost revolutionari in multe domenii ale design-ului. Simplitatea pe care o folosesc ei in tot ce creeaza si vand, totusi complexitatea detaliilor folosite, le vand foarte bine produsele. Un lucru trebuie apreciat la ei, chiar si de cei care nu ii agreeaza. Le place sa tina lucrurile simple. Un obiect, daca este creat, trebuie sa isi indeplineasca functia pentru care a fost creat.

Un alt model pe care il apreciez este Walt Disney, care are o expresie ce trebuie inteleasa atat de un creator (in cazul meu, designer) cat si de colaboratorii acestuia (executantii lucrarii): Poti visa, poti crea, poti proiecta si construi cel mai minunat loc din lume, dar ai nevoie de oameni care sa te ajute sa-ti transformi visul in realitate, a spus WALT DISNEY

.National Magazin: Prin ce se remarca arhitectura cladirilor/spatiilor comerciale din strainatate fata de ceea ce vedem astazi in Romania ?

Vlad Stefan: In primul rand se remarca prin functionalitate. Tot ce este folosit la ei in design-ul unei cladiri comerciale este exploatat fie pentru reclama, fie pentru educarea vizitatorilor/clientilor, pentru divertisment sau cultura. Fiecare spatiu este gandit cu un scop. La noi, putini investitori inteleg asta si fac foarte multe dupa cum le suna lor mai bine, fara sa apeleze la un specialist. Iar daca apeleaza la un specialist, nu ii acorda increderea pentru realizarea proiectului. Personal, sunt deschis catre orice persoana care doreste o schimbare din punct de vedere al design-ului si functionalitatii atat acasa, cat si la birou.

National Magazin: Ce sfaturi le dai tinerilor designeri romani ca ei sa exceleze in domeniu ?

Vlad Stan: Si eu sunt un designer tanar, la inceput de cariera, dar as putea sa dau un sfat. Sa lupte pentru cultura design-ului in Romania.

National Magazin: Portofoliul tau personal reuneste colaborari de renume si locul I la anumite concursuri sonore in domeniu. Cum ai obtinut colaborarile? Care este diferenta dintre tine si alti designeri avand in vedereca ai fost pe primul loc?

Vlad Stefan: Am obtinut colaborari in urma evenimentelor la care am participat (concursuri, expozitii, intalniri ale artistilor, arhitectilor si designerilor dar si alte genuri de intalniri) dar si prin recomandari (cunostinte, clienti). Bineinteles, recomandarile au venit ca urmare a proiectelor reusite.

Diferenta intre designeri vine prin prisma creatiei si a posibilitatii punerii in practica a proiectelor cu resursele oferite de beneficiar. Este foarte important ca un designer sa inteleaga ce-si doreste clientul, dar si sa comunice foarte bine cu acesta. Referitor la concursurilela caream castigat, cred ca amreusit sa comunic prin prezentare conceptul pe care am vrut sa il promovez.

National Magazin: Spunemi un lucru pe care nu il stiu multi despre tine. Lauda-te putin.

Vlad Stefan: Sa ma laud putin Fiind creator de obiecte, unul din defectele profesiei este sa ai foarte multe pasiuni. De exemplu, sunt foarte pasionat de tehnica hardware atat PC cat si MAC. O alta pasiune este fotografia, care ma ajuta enorm in domeniu. Alta este pasiunea fata de calitatea sunetului. Am investit mult in aceasta pasiune. Alta pasiune o reprezinta benzile desenate si crearea lor. Dezvolta foarte mult imaginatia, chiar si la o varsta inaintata.Trebuie sa ne tinem la curent cu ideile pe care le promoveaza pentru viitor. Ma refer aici la SF.

National Magazin: Au fost momente care te-au marcat pe parcursul anilor de cariera ?

Vlad Stefan: Normal ca au fost. Cel mai important moment de pana acum a fost experienta traita alaturi de cei de echipa Electrolux anul trecut in Londra.

National Magazin: Daca ai putea sa "reamenajezi" Bucurestiul, ce ai schimba?

Vlad Stefan: In primul rand, toate cladirile vechi trebuie slefuite si readuse la viata. Avem multe de oferit din punct de vedere cultural, dar nimeni nu se ocupa. In al doilea rand, trebuie regandita circulatia, cu totul. Dar e drum lung pana la un Bucuresti bun.

National Magazin: Timpul tau liber unde e ?

Vlad Stefan: Cand nu lucrez am timp liber, dar de cele mai multe ori lucrez si atunci. Daca nu la PC sau pe hartie, sigur lucrez in minte. Daca nu este pentru un proiect, este pentru mine, pentru placerea mea. Ideile care imi vin, chiar si in timpul liber, daca nu sunt trecute in scris sau in schite se pierd si nu ai niciodata de unde sa stii ce pierzi daca ratezi ceva.

Written by