In descoperirea turismului pierdut: -Am facut agentia ca sa raspandesc locurile, traditiile si istoria tarii noastre-

 

Intr-o perioada in care agentiile de turism promoveaza mai mult destinatiile externe si romanii sunt din ce in ce mai interesati sa treaca granita, Costin Corboianu face turism in profunzime. Recunoaste cu convingere ca este nationalist, asa ca isi consuma pasiunea mergand cu turisti in descoperirea traditiilor din sate uitate, obiectivelor cu care multi nu au nicio amintire si istoriei de mult ignorata. Nu obtine multi bani din turism, dar pasiunea i-a legat prietenii cu oameni care ii multumesc si acum pentru excursiile din vara. Asa e Costin. E bucurestean, dar s-ar intoarce mereu la Cetatea Sarmizegetusa Regia. Pentru ca spune mandru ca nu oboseste niciodata, ca nu poate sa stea acasa, ca pleaca sa vada ce mai face Romania.

 

National Magazin: Cum v-ati gandit sa infiintati o agentie diferita de agentiile care ademenesc romanii cu oferte pentru strainatate ?

Costin Coroboianu: Eu am fost nascut in ‘71, iar cele mai mari placeri pana in Revolutie, in afara de citit, erau sportul, calatoriile si muntele. Plecam de doua ori pe luna la munte pentru trasee. Sunt cam nationalist si ma doare foarte mult cand vad ca avem obiective pe care romanii nu le cunosc. Sunt nascut in Bucuresti, dar am copilarit la buncii mei intr-o zona de vis,cu oameni buni, in localitatea Ciubanca,judetul Cluj . Probabil de acolo am prins dragul de miscare, de drumetie, de munte. Asa ca am facut agentia www.scoriloturism.ro ca sa raspandesc locurile, obiectivele mai putin cunoscute, traditiile si istoria tarii noastre.

National Magazin: De ce agentia se numeste Scorilo ?

Costin Coroboianu: Cum spuneam la inceput, eu iubesc tare mult tara asta. Scorilo a fost tatal lui Decebal. Asa ca am zis sa fie un nume cu rezonanta. Scorilo a domnit 40 de ani si e o povestioara foarte frumoasa. Se spune ca romanii erau la Dunare si murise imparatul la Roma. Soldatii lui Scorilo s-au gandit sa ajunga la Dunare iarna ca sa-i alunge pe romani. In momentul acela, Scorilo a zis ca nu e inteleapta miscarea. Si atunci el a luat doi caini pe care i-a bagat intr-un tarc, ei s-au luat la bataie, in toiul luptei el a aruncat intre ei un lup, adica o forta straina de ei, pe care s-au unit, l-au atacat si l-au invins.

Noi suntem un popor care nu isi cunoaste foarte bine tara. Si dupa cum orice crestin ajunge la Ierusalim, mulsumanii ajung la Mecca, eu cred ca orice roman trebuie sa mearga la Sarmizegetusa. Am o mare dezamagire ca foarte multa lume nu a ajuns acolo.

In afara de bisericile pictate din Moldova si, poate, putin Delta, bisericile fortificate din Transilvania si bisericile din lemn din Maramures nu sunt vazute din pacate. Si sunt bijuterii. Nici Sarmizegetusa Regia, nici Cetatile Costesti – Blidaru, Piatra Rosie nu sunt stiute de foarte multa lume. Trece prin Sarmizegetusa Ulpia si o confunda cu Sarmizegetusa Regia. Sunt foarte multe locuri frumoase, dar nu le promovam. Asa ca pentru multi, Scorilo e o enigma.

National Magazin: Cum este atmosfera in excursii, tabere ?

Costin Coroboianu: Cu copiii nu se compara nimic. Am foarte multe variante de tabere. Sunt taberele clasice, in locatii de la trei stele in sus pe care le ocupam integral. Nu imi place sa ii amestesc cu alti copii care nu sunt cu noi in tabara. Tin la confortul copiilor, la singuranta parintilor, a profesorilor.

Avem si tabere de aventura, unde copiii fac tiroliana, rapel, orientare turistica, tir, punte indiana. Am tabere de echitatie la Danes, langa Sighisoara. Am tabara de prelucrarea ceramicii, la Horezu. Repet, imi plac foarte mult traditiile si e pacat sa le pierdem. De asemenea, am o tabara traditionala, la care tin foarte mult, la Poienile Izei, pentru descoperirea obiceiurilor maramuresene, unde copiii invata sa prelucreze painea, invata costumul popular, dansuri si obiceiuri din Maramures. Ii duc la Atelierele de Ceramica Dacica din Sacel, ii duc la tesatorie de covoare, la Sapanta, la Manastirea Barsana,la Cascada Cailor, tot ce e mai important in Maramures. Copiii sunt incantati. Am avut anul trecut copii din multe orase ale tarii. Spre bucuria mea, profesorii iau legatura cu mine spunandu-mi ce vor sa mai vada, pe unde sa mai mergem. Eu sunt deschis la orice propunere. Tot anul trecut am avut cinci tabere cu copii de gradinita, iar una dintre ele a durat noua zile in zona Targu Neamt. Majoritatea sunt pana in 14 ani. Cu cei din liceu am mers si in strainatate.

Merg si cu adulti, am fost de Revelion si voi merge si de Paste. Am un eveniment special pentru ei. Ii duc la sarbatoarea Ruptul Sterpelor in Maramures, e un spectacol exceptional. Dar marea mea dragoste sunt copiii.

National Magazin: Care sunt cele mai solicitate excursii ?

Costin Coroboianu: Foarte, foarte bine a prins Sighisoara. Am plecat pe traseul Bucuresti-Brasov-Sighisoara si ne-am intors pe la Ramnicu Valcea. A prins foarte bine si zona Bran-Moeciu, Oltenia de sub munte, Pestera Muierilor, zona Piatrei Craiului. Foarte solicitata este si Delta Dunarii, trecem si pe la cetatea Histria, apoi ne cazam la Tulcea, vedem Monumentul Independentei, apoi a doua zi facem o croaziera de pe principalele brate ale Dunarii. Mai vedem Muzeul Deltei Dunarii, iar in treia zi cand ne intoarcem spre Bucuresti vedem Manastirea Cocos, si prima biserica paleocrestina de la Niculitel, foarte putin cunoscuta.

In taberele de traditii din Maramures, in afara de copiii implicati, mai sunt persoanele care ne primesc acolo. Cel putin 30 de persoane, incepand cu mesterii populari, chiar si o sezatoare fac cu copiii si le aduc batrane din sat ca sa le arate cum se toarce lana.

Acesta este al cincilea an cand organizez o nunta traditionala, in marginimea Sibiului, care a prins foarte bine. Aici merg cu turisti din Bucuresti. Ei se schimba de fiecare data, dar mai sunt oameni carora le-a placut si au revenit. Iar oamenii din Maramures sunt foarte receptivi si ne primesc cu drag. De exemplu, inainte de paste am o tabara in Moldova pentru pictarea oualelor. Cand am stabilit conditiile, oamenii de acolo au zis “Cum sa nu va primim ?! Veniti sa vada copiii cum se condeiaza oualele”. Sunt foarte primitori.

Taberele incep de la 675 lei si inseamna cinci nopti de cazare, transport la dispozitie, trei mese pe zi, mese pe care le stabilim impreuna cu profesorii organizatori. Doar ca pretul nu cuprinde intrarile la obiectivele turistice.

National Magazin: Care este locul preferat unde v-ati intoarce mereu, fara nicio ezitare ?

Costin Coroboianu: La Sarmizegetusa Regia. Are un continut istoric mai aparte. La Densus este o biserica inclusa in patrimoniul UNESCO, despre care se spune ca aici au facut romanii templul Zeului Marte, iar dupa secolul al XII-lea, localnicii au adunat coloane de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana si au construit o biserica din piatra. Si, spre rusinea noastra, in 1997 ambsadorul american a trecut prin zona si cand a vazut ca pe biserica au crescut plante, a donat doua milioane de dolari.

Mai avem o cetate exceptionala, Cetatea de la Rupea. E o cetate, construita pe o stanca de bazalt, in forma de melc, care a fost in ruine. Se fura piatra din incinta cetatii cu carutele, vazuti de mine. Din fericire, acum este intr-un proces de reconstructie, care se termina in 2014.

Mai e si Cetatea Colt, despre care putini stiu, de unde Jules Verne s-a inspirat cand a scris romanul Castelul din Carpati. Acum e o ruina. In zona , in padurea Silvut, exista o rezervatie de zimbri, de care copiii sunt foarte atrasi si, de asemenea, Manastirea Prislop, foarte solicitata de turisti, in special pentru pelerinaje .

 

National Magazin : Aveti si alte planuri cu agentia ?

Costin Coroboianu: Mi-as dori sa fac mult mai cunoscute obiectivele din patrimoniul UNESCO, sa fie vizitate de cat mai multi turisti romani, dar si straini. Mi-as mai dori sa fac foarte cunoscute si obiceiurile si traditiile populare romanesti, care din pacate se cam pierd. Pentru mine e mai mult o pasiune decat orice altceva. Dar daca iese si ceva profit e si mai bine. In turism, prin lege, nu poti sa ai mai mult de 20%, din cauza adaosului comercial.

National Magazin: Pe ce drum credeti ca o va lua turismul de acum incolo ?

Costin Coroboianu: Sunt convins ca odata cu investirea, mai accelerata, in infrastructura, turismul se va dezvolta mult in Romania. Avem cumva probleme si cu structurile de cazare pentru ca exista hoteluri vechi in care nu s-a mai bagat niciun leu. Noi mai avem multe de pus la punct, dar sunt optimist si cred cu tarie ca Romania va fi o tara vizitata de mai multi turisti. Avem niste obiective mult peste cele care au devenit branduri. Ca sa intre in patrimoniul UNESCO, trebuie sa indeplineasca niste criterii severe. Chiar si Sibiul a prins bine cand a devenit capitala culturala europeana. Am intalnit doua turiste din Italia care s-au cazat la o pensiune undeva in munti si erau fascinate ca au putut sa puna mana pe vaca si sa o mulga. Dar noi ignoram ce avem in tara ca sa vedem ce au altii cand, vorba aceea, “Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta”.

 

Foto: Costin Coroboianu

Written by