In spatele ALIAT se afla specialisti care muncesc din pasiune

 

Imi plac cei de la ALIAT din doua motive: unul pentru ca muncesc cu drag pentru un lucru in care cred – acela ca oamenii se pot schimba atunci cand au vointa si sprijin – si doi pentru ca redau speranta celor care sunt dependenti sau, altfel spus ii ajuta sa treaca peste o etapa din viata lor si ii fac sa redescopere acele parti pe care le uitasera.

 

  1. Cum ai inceput sa lucrezi pentru Aliat?

Acum 10 ani, in urma unui interviu cu D-na Carmen Mihalcea, Directorul Executiv de atunci al Asociatiei si cu profesorul Dr. Prelipceanu Dan, presedintele Asociatiei. Veneam din sistemul de stat si din provincie, iar oportunitatea de a lucra intr-un ONG in Bucuresti mi s-a parut mai mult decat atractiva. Am inceput cu coordonarea unui proiect de Educatie Medicala Continua pentru profesionistii din domeniul adictiilor. Nicidecum nu ma gandeam ca vor trece 10 ani.

  1. Care lupta crezi ca e mai grea: cea impotriva drogurilor sau cea impotriva alcoolului?

In ciuda numelui nostru nu luptam impotriva niciuneia din aceste doua substante ci „luptam” cu comportamentele si mentalitatile legate de ele. Si de fapt aici e „lupta” importanta. Diferenta intre cele doua este ca o substanta este legala iar cealalta nu, iar in cazul drogurilor dependenta se instaleaza mult mai rapid decat in cazul alcoolului consumat abuziv. Constientizarea/resimtirea bolii si degradarea in cazul dependentei de droguri este mult mai rapida pe cand in cazul dependentei de alcool poate dura cativa ani. Ca sa raspund la intrebare as spune ca „lupta” impotriva problemelor legate de consumul de alcool este mai grea prin prisma numarului mai mare de persoane dependente si durata mai mare de constientizare a bolii.

  1. In lupta pentru  combaterea consumului excesiv de alcool au fost dezvoltate mai multe platforme. Ce imi poti spune despre ele?

Va pot spune despre platforma AlcoHelp infiintata de ALIAT in anul 2009, care are peste 2000 de pacienti online si acest numar creste cu cateva persoane pe zi. Aceasta platforma e-health abordeaza prevenirea si tratamentul consumului abuziv de alcool. Pacientii online pot parcurge cate o sedinta pe zi din cele 10, pot completa un jurnal de consum, pot contacta un specialist si pot gasi suport in cadrul forumului unde sunt deja peste 14.000 de mesaje iar moderatorii sunt fosti consumatori abuzivi de alcool aflati in abstinenta de peste 3 ani. La inceputul lui 2011 am dezvoltat programul AlcoCentru, 2 centre de tratament si incluziune sociala pentru persoanele depedente de alcool si familiile acestora, in Bucuresti si Targoviste unde avem in prezent peste 700 de beneficiari care au accesat serviciile (tratament, consiliere vocationala si formare profesionala). Acum lucram la dezvoltarea programului InfoCentru, 5 spitale mari din tara in care va exista un centru de informare si interventii scurte pentru persoanele cu un consum problematic de alcool. Deja la Spitalul Pantelimon din Bucuresti si Spitalul din Campulung Moldovenesc am inceput activitatea.

  1. Cum a aparut ideea unei caravane AlcoHelp?

Caravana AlcoHelp a venit din ideea de a merge noi catre potentialii beneficiari ai AlcoHelp pentru a vedea in comunitate care sunt problemele cu care se confrunta persoanele cu un consum problematic de alcool mai ales in mediul rural (peste 40 de locatii din toata tara) unde nu exista servicii iar accesul la internet sau lucrul cu computerul sunt la un nivel scazut. Aici am facut mii de evaluari ale comportamentului de consum pe care le-am urmat de consilieri scurte si apoi de distribuirea de materiale informative. Lipsa de informatie este foarte scazuta, abuzul de alcool este privit ca ceva normal, chiar cultural, iar notiunea de boala in ceea ce priveste dependenta de alcool este complet in afara vocabularului sau constiintei rurale. Chiar si atunci cand bolile asociate unui consum abuziv de alcool incep sa isi arate coltii (gastrita, ulcer, pancreatita, neuropatie) tot nu doresc sa abordeze curativ problema dependentei de alcool.

  1. A fost o secventa din caravana AlcoHelp care ti-a ramas intiparita in memorie?

Da. Foarte multe si „grele”. Una dintre ele a avut loc intr-o comuna din Judetul Buzau cand o doamna de 50 ani imbracata in negru, venind de la biserica, s-a oprit in fata cortului AlcoHelp si a izbucnit in plans cand a aflat ce facem noi acolo. Isi ingropase sotul recent din cauza unei ciroze hepatice alcoolice.

  1. Pentru combaterea consumului de droguri cand vom vedea o astfel de platforma?

Din experienta noastra cu peste 15.000 de consumatori de droguri ei nu se aseaza in fata unui calculator sa parcurga sedinte online. Perioadele lor de „luciditate” sunt foarte scurte si rare si atunci sunt preocupati sa obtina marfa pentru urmatoarea doza. Si daca ar avea un calculator sau laptop l-ar vinde pentru a-si procura drogul.

  1. Si pana la urma …care ar fi raportul consumului dintre alcool si droguri?

Alcoolul este clar folosit la scara mult mai larga in mod clar, dar nu pot sa va dau un raport. Exista si policonsum mai ales la persoanele care consuma „etnobotanice”.

  1. Povestile pe care le auzi zilnic cum ti-au schimbat viata/perceptia despre oameni?

Am invatat sa nu mai judec oamenii, am invatat ca suntem diversi si fragili, ca ce este aplicabil unora nu este aplicabil altora, sa scap de stereotipurile cu care suntem injectati de mici copii si cel mai important sa incerc sa ma bucur de sanatate.

  1. Cine se afla in spatele Aliat?

Se afla specialisti care muncesc din pasiune pentru profesie, care pun din banii lor de buzunar sa sarbatoreasca ziua unui beneficiar, care stau la ALIAT pana seara tarziu ca sa tina grupuri de suport, care muncesc si in weekend, care scriu proiecte pentru nevoi reale si nu pentru finantatori. Desigur, ne certam, ne impacam, gresim si corectam din mers. Media de varsta este putin peste 30 de ani si suntem in prezent 23 de aliati.

  1. Ce proiecte viitoare aveti?

Principalul nostru „proiect” este sa devenim sustenabili, sa ne putem autofinanta astfel incat sa nu mai depindem doar de proiecte si sa ne putem concentra pe oferirea de servicii, pe pevenire, pe lobby, pe instruire s.a.m.d. Ne dorim o intreprindere sociala, dar mai avem de invatat.

  1. Care a fost reactia companiilor atunci cand le-ati propus programul de ajutorare a adictilor?

Majoritatea companiilor folosesc metoda spartana, te-am prins baut esti dat afara. Putin manageri de companii isi pun problema ca performanta unui angajat depinde si de comportamentul lui de consum pe care il desfasoara acasa si care de fapt ii afecteaza activitatea la munca. Daca a consumat abuziv alcool seara, testul cu fiola poate fi negativ a doua zi, dar de fapt el poate sa functioneze la 50% din capacitate si sa prezinte un pericol pentru el sau cei din jur. Nu sunt multi cei care se gandesc ca este mai scump sa dai afara un angajat bun cu o problema de consum, decat sa angajezi unul nou. Ce este mai simplu si mai frumos decat sa imbunatatesti performanta companiei ajutand oameni ? Ajutor care se rasfrange benefic si asupra familiei angajatului. Angajatorul roman nu are in cultura lui grija adevarata fata de angajati. Companiile care au dorit programul nostru de asistenta a angajatilor „Apt de Munca” au fost ele cele care ne-au contactat si nu am fost mirati ca managerii erau straini.

  1. Pastrati legatura cu cei pe care ii ajutati sa treaca peste dependenta?

Da, lucrul asta face parte din protocolul nostru terapeutic. Managerii de caz monitorizeaza beneficiarii care au iesit din tratament. Am creat adevarate prietenii cu beneficiari ai programelor ALIAT si care sunt abstinenti de peste 3 – 5 ani. Ba mai mult, avem fosti beneficiari care au facut si voluntariat in cadrul caravanei AlcoHelp.

  1. Dar cu familile lor?

Dintodeauna am lucrat si cu familia beneficiarului inclusiv copiii lor cu care facem interventii psihopedagogice. Avem si grupuri de suport pentru familie care merg foarte bine. Familia sufera cel putin la fel de mult ca si persoana bolnava/dependenta. De asemenea copilul dintr-o familie cu cel putin un parinte consumator abuziv este preocuparea noastra deoarece sansele ca el sa dezvolte la randul lui o adictie sunt mai mari si incercam sa prevenim acest lucru cat mai precoce. Anul acesta am lucrat cu peste 200 de apartinatori si peste 40 de copii …si nu se oprim aici. 

Written by