Hai sa dam mana cu mana

Ziua de 24 ianuarie reprezinta pentru romanii de pretutindeni Mica Unire, cunoscuta si sub denumirea de Unirea Principatelor Romane. Acest eveniment este comemorat in fiecare an, de oamenii care se aduna in strada pentru a canta si dansa Hora Unirii (Imnul Unirii pe muzica lui Alexandru Flenchtenmacher).

Aceasta zi este semnificativa pentru poporul roman, deoarece in urma cu 153 de ani, pe data de 24 ianuarie, Alexandru Ioan Cuza a facut posibila unirea dintre cele doua state: Moldova si Tara Romaneasca, state ale caror granita era la Focsani.

Mica Unire, din 1859, a devenit problema centrala dupa Revolutia din 1848, punand in miscare masele poporului atat de la orase cat si de la sate. Pentru toti, infaptuirea acestui act national, insemna si implinirea aspiratiilor lor sociale: taranii isi doreau sa obtina pamant, orasenii isi doreau democratie, iar burghezia visa la prosperitate economica.

Alexandru Ioan Cuza nu a fost singur in infaptuirea marelui ideal al Unirii, avandu-i alaturi  si pe inflacaratii patrioti: Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, C. A. Rosetti, Dimitrie Bolintineanu.

In sprijinul Unirii lui Cuza s-au alaturat si state precum Franta, Rusia, Sardinia si Prusia. Au existat si tari care s-au impotrivit actului de unire a Moldovei cu Tara Romaneasca: Turcia si Austria, Anglia fiind initial de acord, revenind apoi la pozitia de sustinere a ideii Imperiului Otoman. Fiecare tara dintre cele mentionate aveau cate un interes in ceea ce insemna Unirea Principatelor Romane. Din cauza divergentelor dintre state, Congresul din 1856 nu a putut ajunge la un acord in ceea ce insemna Mica Unire, doar ca poporul roman a avut sansa sa se pronunte in ceea ce insemna viitorul sau.

Anul acesta ca si in anii anteriori oamenii au iesit pe strada pentru a sarbatori evenimentul alaturi de alti iubitori ai tarii. In Bucuresti romanii s-au adunat in Piata Victoriei de unde au plecat in mars pe itinerariul: Piata Victorie, Bulevardul Aviatorilor, Piata Charles de Gaulle, Calea Dorobanti si Strada Emil Pangrati.

De asemenea un alt oras al tarii, in care evenimentul a fost sarbatorit cu mult fast, printr-un spectacol folcloric  sustinut de artisti precum Laura Lavric, Nicolae Furdui Iancu, Gelu Voicu si printr-un targ al mesterilor populari, este Focsani.

Written by