Atmosferă pariziană la Gala Crizantemei de Aur 2013

Teatru National de Opereta a pus in scena spectacolul „Paris, Mon Amour”

 

Targoviste, 21 octombrie: Crizantema de Aur 2013

Gala Laureatilor a celei de-a 46-a editii a Crizantemei de Aur s-a incheiat cu spectacolul de chansonete „Paris, Mon Amour”, pus in scena de Teatrul National de Opereta „Ion Dacian. Publicul a fost definitiv cucerit de atmosfera unei cafenele pariziene incarcate de povesti despre dragoste, seductie si frumos.

Intr-un decor care a recreat prin elemente specifice viata boema dintr-un bistro frantuzesc, colajul de povesti si personaje ale spectacolului „Paris, Mon Amour!” a condus publicul intr-o calatorie incitanta in Parisul cu parfum de epoca, descoperind tainele artistilor, indragostitilor, curtezanelor si vagabonzilor sai. Cei prezenti au fost incantati de unele dintre cele mai cunoscute chansonete frantuzesti, precum celebrele piese ale lui Edith Piaf – „Je ne regrette rien” sau „La vie en rose” – sau cele ale lui Joe Dassin.

Gala Laureatilor a debutat cu decernare premiilor editiei 2013. Marele Trofeu Crizantema de Aur i-a fost acordat lui Alexandru Chiriac, in timp ce premiul I i-a revenit lui Andrei tefanet. Locul II a fost ocupat de Cjergji Mani, iar locul III de Elena Dragomir.

Alexandru Chiriac a fost onorat si cu premiul special oferit de Radio Romania Cultural. Premiul „Voce cu parfum de Crizantema”, acordat, ca in fiecare an, de soprana Felicia Filip, a mers catre concurenta Cristina Mihaela Dan. De asemenea, Consiliul Local si Primaria Targoviste au oferit un premiu special pentru Lilica Ionita, iar Consiliul Judetean Dambovita a acordat un premiu Voichitei Regos.

Inca din prima seara, spectatorii au fost incantati de atmosfera de poveste a romantelor ce a fost recreata de recitalurile a trei mari nume ale muzicii autohtone: Matilda Pascal Cojocarita, Vlad Mirita si Florin Georgescu.

 

Binecunoscuta gazda a festivalului, indragitul Adrian Paduraru, a avut-o alaturi in seara de deschidere si in cea de final pe marea actrita Carmen Tanase. Acesteia i-a fost coprezentator in cea de-a doua seara actorul Liviu Cheloiu.

Seara de sambata, 19 octombrie a fost marcata de recitaluri internationale ce au adus in fata publicului genuri muzicale inrudite romantei – canzonete, fado, flamenco, romanta ruseasca si ungureasca.

Concursul de interpretare din primele doua seri de spectacol a fost pus in valoare de exceptionala orchestra “Romanticii” condusa de maestrul Dan Ardelean.

Sarbatoarea muzicala a fost intregita de scenografia si decorul realizate de marele regizor si scenograf Mihai Constantin Ranin. Acestea au abordat tema naturii alaturi de concepte precum ecologie, de aici si utilizarea unei singure materii: hartia, care exprima fragilitate si delicatete, precum crizantemele si romantele. Mai mult, fiecare interventie muzicala a avut parte de o punere in scena spectaculoasa subliniata de jocurile de lumini si umbre.

 

Organizatorii acestei editii au fost Primaria Municipiului Targoviste, Consiliul Local Targoviste, Teatrul Municipal, cu sprijinul Consiliului Judetean Dambovita.

Sponsor oficial: KRUK

Sponsori: Banca Transilvania, Sonorom, Rondocarton, Valleriana Med.

Partenerii media ai evenimentului sunt: MDI TV, Columna TV, Radio Romania Cultural, Agerpres, Revista Tango, Puterea, Revista Ioana, Eva.ro, Romanialibera.ro, Port.ro, Dambovita24.ro, Incomod-media.ro, Gazetadambovitei.ro, Radio Minisat, Dambovitanews.ro, Oficialmedia.ro, Ziarul Dambovita, Digi TV, Partener TV, Radio Cluj, Infotgv.ro, Stiridb.ro.

–––––––––––––––––––––––––––––––––Crizantema de Aur este cel mai important si cel mai iubit festival dedicat romantei. De 46 de ani, acesta are loc fara intrerupere in Targoviste, fosta Cetate de Scaun a Tarii Romanesti. Festivalul este considerat o emblema a muzicii romanesti si un simbol al culturii si valorilor autohtone. Pe parcursul celor 45 de editii care au avut loc pana acum, personalitati de marca au onorat scena acestui Festival ca invitati, incepand cu artista poporului Ioana Radu, Ileana Sararoiu, Angela Moldovan, Gica Petrescu, Paraschiv Oprea, Ion Luican, Alexandru Arsinel si Stela Popescu, Loredana Groza. Crizantema de Aur este un festival care de-a lungul timpului a promovat valorile romanesti si cultura muzicala autohtona. Actori de renume au trecut pe acesta scena ca prezentatori: Ilinca Tomoroveanu, Traian Stanescu, Silviu Stanculescu, Mircea Albulescu, Eusebiu Stefanescu, Natasa Rab, Adrian si Adriana Titieni,  Stefan Velniciuc, Alexandra Velniciuc si Adrian Paduraru. 

Written by