In felul sau, Frank Sinatra

Cati dinte noi nu am dansat cu partenerii nostri cel putin odata pe  piesa “Something stupid” a lui Frank  Sinatra? Si cati dintre noi nu ne-am simtit incurajati de piesa lui  “My way”?

Astazi, 14 mai, se implinesc 14  ani  de cand Sinatra a plecat sa cante pe  lumea cealalta. O voce inegalabila, o carisma speciala, un om, o viata ce nu poate fi uitata.

Frank Sinatra s-a nascut  12 decembrie 1915 si  primeste viata ca o provocare. Inca din primele secunde ale existentei sale se loveste de probleme. Vine pe lume in urma unei nasteri cu complicatii ce aveau sa-l marcheze pentru tot retul vietii ramanandu-i cicatrici vizibile pe gat, obrazul si lobul urechii stangi. Peste acesta problema Frank se naste si cu timpanul perforat. Insa nimic nu a stat cale unui om talentat  manat de dorinta de a isi urma visul si de a canta in fata oamenilor. Desi spectacolele in sanul familiei sustinute de Sinatra au fost numeroase, nimeni i-a oferit o sansa, considerand talentul sau neimportant. Neavand sustinerea familiei, nici emotionala si nici materiala, din cauza comportamentului sau este extmatriculat de la liceu, luand astfel  decizia de a infrunta viata singur plecand de acasa la 17 ani.

Si-a incercat norocul si ca ziarist insa muzica ii era destinul.  Dupa unele incercari de resusita  cu grupul The Three Flashes  din care a facut parte,  tentativa  nu a fost una favorabila si este nevoit sa isi caute un loc de munca din care sa poata supravietui.  Gaseste un job la Rustic Cabin in Englewood, New Jersey, aici este: chelner, cantaret si MC in schimbul a 15 dolari pe saptamana. Mama sa, intelegandu-i in cele din urma inclinatia i-a asigurat o slujba ca si cantaret, precum si gazda evenimentelor de pe scena restaurantului Rustic Cabin, in Englewoods Cliffs, New Jersey. Nici viata sa pesonala nu a fost un succes.  Sinatra  are o relatie  cu o femeie maritata si mult  mai in varsta decat el, este arestat in 1938 dupa ce este  acuzat de promisiuni mincinoase. Dar Sinatra isi dovedeste nevinovatia si are castig de cauza in ianuarie 1939. Se casatoreste in scurt timp cu Nancy Barbato pe care Sinatra o cunostea inca de pe vremea cand el avea 14 ani. Este prima dintre cele patru casnicii ale sale.

Sinatra a reusit sa aduca steaua norocoasa catre el. Astfel in  1943 Frank Sinatra semneaza un contract cu Columbia Records,  succesul neintarziind sa apara.  Revolta muzicienilor (1942 – 1944), a fost pentru  Sinatra una cu succes. Spre finalul revoltei inregistrand unul dintre cele mai mari hituri ale sale Saturday Night (Is the Loneliest Night of the Week).  Talentul sau a cucerit, in perioada 1940 – 1943, inregistreaza alte 23 de hituri de top 10 si devine cunoscut ca "The Voice".

Cine ar fi crezut ca un tanar de 17 ani plecat de acasa doar cu un vis in buzunar va ajunge sa devina  un apropiat al familiei Kennedy, fiind un confident al viitorului presedinte John F. Kennedy. Tina Sinatra, cea mai mica fiica a lui Sinatra, a recunoscut  multi ani mai tarziu ca tatal sau si mafiotul Salvatore "Momo" Giancana l-au ajutat pe Kennedy sa castige  alegerile primare in 1960. Se spune ca Sinatra i-a facut cunostinta lui Kennedy cu viitoarea lui amanta Judith Campbell. Dupa ce Campbell incepe o relatie cu Kennedy, Ministrul Justitiei de atunci Robert Francis "Bobby" Kennedy se alarmeaza si ii spune fratelui sau sa se distanteze de Sinatra. Pe 24 martie 1962 prietenia dintre Sinatra si Kennedy ia sfarsit atunci cand Presedintele devine un apropiat al lui Bing Crosby. Dupa toate acestea, Sinatra renunta la Partidul Democrat si impreuna cu Dean Martin devin Republicani si il sustin pe Richard Nixon ce devine presedinte USA in 1968. In vara anului 1970 Sinatra isi declara sustinerea pentru candidatul Republican Ronald Reagan la functia de Guvernator al Califoniei. Coincidenta sau nu,  in acel an Sinatra lanseaza si filmul Dirty Dingus Magee.

Pentru a-si completa faima, Sinatra incepe sa joace in mai multe filme muzicale in anii '40. Primul sau rol a fost in Higher and Higher (1943), alte filme notabile din cariera sa sunt: Take Me Out to the Ballgame (1949), si  Out on the Town (1949). Pentru rolul lui Maggio din From Here to Eternity a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar, dar asta nu-l ajuta sa castige recunoasterea colegilor sai de la Hollywood cu care nu avea legaturi cordiale.  A avut aparitii importante in filme ca The Man with the Golden Arm (1955), Suddenly (1954) si The Manchurian Candidate (1962) unde a avut unul din cele mai bune roluri din cariera sa. In acelasi an, Sinatra si Count Basie au colaborat pentru albumul Sinatra – Basie. Dovedind ca actoria e o pasiune la fel de mare ca si muzica el a avut colegi de platou nume importante ca Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford si Joey Bishop in Ocean's 11 (1960).

La sfarsitul anului 1967 a cantat un duet cu fiica lui, Nancy, melodia Something Stupid, ajunsa melodia anului, o piesa ce este fredonata si astazi cu aceeasi melancolie.

Spectacolele si-au pierdut sirul, salile au fost arhipline timp de ani de zile. Milioane de bilete vandute, milioane de fane au venit in salile de spectacol sa il aplaude. Viata s-a personala a fost tinuta departe de ochii presei, casniciile sale nu au fost inconjurate de scandal sau circ, totul fiind discret artistul nedorind sa isi faca din viata sa o parada a declaratiilor.  Dupa mai mult de 40 de ani de cariera sanatatea artistului da semne de oboseala. Intr-un interviu din 1950 Sinatra recunoaste faptul ca al sau comportament este uneori departe de a fi pe placul celor din jurul sau si ca are iesiri si stari pe care nu le controleaza.  Multi sustineau ca este vorba de Alzheimer insa acest zvon nu a fost niciodata confirmat. Frank Sinatra moare la varsta de 83 de ani, pe 14 mai 1998.

Un om, o viata, o poveste, He did it in his way. Vocea lui, supranumita "vocea secolului", avea sa taca pentru totdeauna insa mereu va fi acultata aici. Piesele lui vor face liniste, versurile sale vor pune pe ganduri iar emotia coboara in fiecare suflet.  Si asa cum este gravat si pe mormantul sau "The Best Is Yet To Come".

Written by