Zilele Europene ale Operei- Gala de balet

In saptamana 12-13  Opera Nationala Romana a fost  in haine de sarbatoare.  Zilele Europene ale Operei  s-au serbat  si  in Bucuresti. Zilele Europene ale Operei reprezinta o initiativa a asociatiei “Opera Europa” impreuna cu RESEO, in parteneriat cu “La Reunion des Operas de France”, “Opera XXI” din Spania si “National Opera co-ordinating Committee”, din Marea Britanie.

 Eu am ajuns la Gala de Balet de Duminica 13 mai,  unde baletul a fost vedeta serii reusind sa transmita  emotia dansului.   Seara de dans a avut doua parti, din prima parte numerandu-se „Flacarile Parisului”, „Esmeralda”, „Amorphia”,” Light and shadow”,” Magnificat”, „Sarasate”,” Nunta Insangeranda”, „Trei  puncte”, „Arlechiniada”. Regia spectacolului  Alin Gheorghiu si scenografia realizata de Alin Gheorghiu si Andreia Martinescu.  Cuvintele sunt de prisos pentru a reproduce ce au transmis artistii prin pasii lor ghidati de finete, pasiune si talent.  Sala a privit cu caldura cum cei de pe scena reusesc sa sa faca din dans o traire, o magie.

Partea a doua a fost reprezentata de un fragment (act IV) din baletul Don Quijote de Ludwig Minkus. Coregrafia Marius Petipa, Aleksandr Gorski. Regia si adaptarea Jaroslav Slavicky.

Ambele parti au fost speciale, ca si seara. Este un semn ca in Romania cultura poate fi apreciata daca este mediatizata si primita de public.

Written by