George Enescu- balada pentru cultura

George Enescu este un artist care nu are nevoie de prezentare. Atat in Romania cat si in Europa numele sau este sinonim cu geniul, cu perioada interbelica, timpuri in care Romania stralucea si se dezvolta din punct de vedere cultural si economic. Enescu a crezut enorm in puterea muzicii romanesti de aceea si-a strans in jurul sau un numar de artisti talentati care sa duca Romania pe culmi noi.

Inceputul

George Enescu se naste in anul 1881 in comuna Liveni din satul Botosani. Copil-minune, Enescu incepe sa compuna la varsta de 5 ani sub indrumarea lui Eduard Caudella. La varsta de 7 ani intra la Conservatorul din Viena absolvind pana la varsta de 13 ani.

Compozitorul si-a impartit viata intre Paris si Bucuresti, pana in 1946 cand a parasit definitiv Romania. Dragostea lui Enescu pentru Romania poate fi  ascultata in majoritatea creatiilor sale care sunt inspirate din folclorul romanesc. Cele mai cunoscute opere ale sale sunt cele doua Rapsodii Romane, opera Eodip, suitele pentru orchestra si Simfonia de Camera.

Artistul si omul Enescu

Desi are un succes covarsitor in toata lumea, Enescu incearca sa ridice muzica romaneasca si sa o aduca la egalitate cu muzica occidentala. Astfel in 1913 instituie un premiu national de compozitie pe care l-a acordat anual pana in anul 1946.

Muzicologul Viorel Cosma amintea despre Enescu:” Era parca venit din alta lume. Canta din gura, canta la fluier, la pian, la vioara, la violoncel, la flaut, la corn, la orga. Era un poliinstrumentist”.

Putine se stiu despre fata “ din flori” a compozitorului doar ca a fost croitoreasa la Opera Romana si o fiinta care nu a vrut niciodata sa iasa in evidenta prin numele sau. Enescu s-a casatorit la 57 de ani cu Maria Rosetti (Maruca Cantacuzino) pe care a cerut-o in casatorie pana cand aceasta a spus da in 1938.

Mostenirea Enescu

George Enescu este considerat unul dintre cei mai importanti compozitori romani. Operele sale au marcat perioada interbelica si continua sa impresioneze prin complexitatea, geniul si diversitatea lor.

Asa cum “Oedip” ii este dedicata Mariucai Cantacuzino, din “ Ciocarlia” sau Rapsodiile Romane rasuna iubirea pentru Romania, in Suita Orchestrala nr.2 se resimt tendintele neo-baroce, stilul lui Enescu nu se incadreaza in nicio tendinta bine definita asa cum se intampla in cazul tuturor marilor compozitori.

Obsesia lui Enescu pentru cultura, pasiunea pentru muzica si dorinta de a imprastia acest “microb” se regaseste cel mai bine intr-una dintre declaratiile sale:” Nu-i nimic ca nu pricepe Bach, sa-l ia ca pe un medicament”.

Festivalul George Enescu se desfasoara in perioada 1-25 septembrie in Bucuresti.

Written by