O marime pe masura ta

 

Sutienele au aparut inca din antichitate, insa studii recente au demonstrat ca ele fac mai mult rau decat bine.

La inceput sutienele erau confectionate din bumbac si chiar din lana, urmand ca odata cu aparitia sutienului modern in 1889 materialele sa varieze.

In prezent femeile poarta sutien fie pentru ca li se pare ca sanii capata o forma mai estetica, fie pentru ca le ofera mai multa protectie, fie pentru ca in conceptia lor sutienul impiedica lasarea sanilor.

In vest doar 10 – 20% din femei poarta sutien, in timp ce in est sutienul apare in viata unei femei inca din adolescenta, cand sanii abia incep sa creasca.

S-a demonstrat insa ca 80% din femei poarta un sutien nepotrivit. Masuratorile folosite de fabricanti difera de la firma la firma, dar si de la continent la continent. Rezultatul: aproape niciodata nu se gaseste pe piata un sutien care sa se potriveasca perfect sanului, iar asta nu poate decat sa dauneze.

Un studiu din Marea Britanie ce s-a desfasurat pe o perioada de 15 ani si care a cuprins 137 de femei, a demonstrat ca sutienul contribuie la lasarea sanilor, dar si la reducerea tonusului muscular al spatelui. Femeile ce au participat la studiu au fost rugate sa renunte la sutien pentru o anumita perioada de timp. La inceputul perioadei multe dintre ele s-au plans de dureri de spate, urmand ca dupa circa doua saptamani acestea sa inceteze. Explicatia: Odata indepartat sutienul, muschii spatelui au fost fortati sa isi recapete tonusul, dupa o scurta perioada de timp acestia au revenit la un tonus normal, asa ca durerile au incetat.

Pe parcursul studiul s-a demonstrat deasemenea ca sanii ce aveau tendinta de a se lasa, si-au recapatat tonusul.

Rezultatele finale au aratat ca pana si pentru femeile ce au purtat sutien pentru mai mult de 30 de ani s-au observat imbunatatiri ale tonusului.

Concluzia studiului: Aparitia sutienelor in viata femeilor a facut mai mult rau decat bine, insa traditia este mai puternica decat orice studiu, asadar majoritatea femeilor ce au participat la studiu nu au renuntat la purtarea sutienelor nici dupa ce rezultatele le-au fost prezentate.

Written by