Cadetii de Aur ai Sabiei Romanesti castiga Cupa Riposta editia 2023

Dacian Enache (CSA Steaua), Casian Cidu (CS Dinamo), Alexandru Eva (CSM Iasi) si Cristian Macovei (CSA Steaua) au dus lupte grele duminica 29.01.2023 pe plansa Cupei Riposta – Sabie U17 desfasurata in Sala Polivalenta din Bucuresti.

Cupa Riposta, in acest moment, este cea mai mare competitie de Sabie U17 din Europa. A fost un extraordinar eveniment sportiv, comparabil cu un Campionat Mondial, ce a reunit 463 de sportivi din 27 de tari (inclusiv Australia si Chile au trimis reprezentati) iar competitia pe echipe – masculin a aliniat 44 de echipe din cele mai puternice tari din lume in proba de Sabie (Romania, Franta, Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Turcia, SUA, Grecia, Spania, Arabia Saudita – vezi aici tabloul complet )

In drumul lor catre victorie luptele Celor 4 au fost, la fiecare etapa eliminatorie, din ce in ce mai inversunate. Pe rand, au rapus doua echipe reprezentative ale Greciei si apoi, in sferturile de finala si in semifinala, alte doua echipe din Turcia s-au vazut nevoite sa paraseasca plansa infrante.

Adversarul Celor 4, cea mai buna echipa a Frantei, a trecut la randul ei de echipele cele mai valoroase ale Statelor Unite, Italiei si Bulgariei.

FINALA, o lupta ”de povestit nepotilor”

Duelurile ultimului act al competitiei, FINALA U17 SABIE MASCULIN, au avut o desfasurare, am putea spunne, cu adevarat demna ”de povestit nepotilor”.

Cei 4 au avut de infruntat o echipa a Frantei (Baysal Remy, Beaubiat Victor, Berardin Rodrigue si Tori Maximilien, antrenata de Julien Medard) foarte determinata.

Tusele au curs, de ambele parti, in mod egal in prima jumatate a luptei si , imediat ce a avut ocazia, echipa Romaniei a fortat desprinderea.

La scorul de 25 – 21 pentru echipa antrenata de Alin Badea – coordonator, Ciprian Galatanu si Alexandru Sireteanu a intrat pe plansa Alexandru EVA iar al sau adversar a fost Tori Maximilien. Francezul s-a autodepasit si punctat de 9 ori iar sportivul nostru a reusit sa ii ia doar o tusa. Franta conducea cu 4 tuse, scor 26 – 30, se afla la 15 tuse distanta de victorie iar moralul baietilor nostri fusese serios scuturat.

A fost momentul in care Alin Badea a demonstrat ca nu se afla intamplator in postura de antrenor coordonator al lotului national.

Urmatorul roman pe plansa, Dacian Enache, a mentinut diferenta de 4 tuse intre Romania si Franta, scor 31 – 35, iar decizia lui Alin Badea de a il reintroduce pe plansa pe Alexandru EVA a redat sportivului nostru increderea de care avea mare nevoie. Alexandru a reusit sa se apropie la o singura tusa la finalul duelului, scor 39 – 40 in favoarea  Frantei.

Ultimul duel a fost de o incarcatura emotionala greu de suportat, chiar si din tribuna. Franta l-a trimis la duel pe Remy Baysal iar Romania pe Casian Cidu. Sportivul nostru a intrat hotarat sa inchida lupta in favoarea Romaniei si a castigat primele doua tuse, scor 41 – 41. Speranta noastra, de la inceputul acestui ultim duel, a primit rasplata binemeritata si, dupa inca doua tuse castigate de Casian (scor 43 – 41 pentru Romania) am fost convins ca victoria nu avea cum sa ne mai scape. Apoi Remy a castigat urmatoarea tusa si a reusit sa readuca speranta in inimile colegilor sai. Casian pleaca determinat in urmatorul asalt si reface diferenta de doua tuse, scor 44 – 42 pentru Romania.

Ultima tusa, la un scor atat de strans dar totusi la o distanta de doua tuse pentru a egala, este intotdeauna greu de gestionat din punct de vedere emotional de catre echipa care este condusa. Remy nu a rezistat presiunii si Casian a inchis lupta cu scorul de 45 – 42.

Romania invinge Franta, castiga Cupa Riposta, este natiunea cu cele mai multe si valoroase medalii de la acesta competitie iar Generatia de Aur a Cadetilor nostri din anul 2023 isi va continua drumul catre aurul European, Mondial si Olimpic !

Am fi putut avea a doua medalie de Aur

Alaturi de echipa baietilor trebuie sa evidentiem si performanta Amaliei Covaliu. fiica campionului mondial si olimpic la sabie Mihai Covaliu. A scapat victoria la o singura tusa, desi a condus mereu pe parcursul duelului cu Konia Csenge, sportiva din Ungaria.

Cu mama ei in postura de antrenor si cu tatal in tribuna, emotiile Amaliei au fost accentuate si de incurajarile, uneori nepotrivit de lingusitoare, ale unor persoane din tribuna care nu inteleg ca in astfel de momente se recoamnda sa facem LINISTE !

Medalia de Argint obtinuta de Amalia Covaliu la doar 14 ani la categoria U17, dintr-un total de 228 de sportivi din intreaga lume, este rezultatul multor ani de antrenamente intense, a participarilor la multiple competitii interne si internationale si ne ofera certitudinea ca Sabia Romaneasca ne va bucura mereu cu rezultate admirabile.

Finalul Competitiei a readus in atentie necesitatea, ori de cate ori avem ocazia, de a sustine acest sport nobil.

                                                                  Clasamentul final poate fi vazut AICI

A 42 a tusa castigata de Remy (Franta) aflat pe partea stanga a plansei
A 44 a tusa castigata de Casian (Romania) aflat pe partea dreapta a plansei
A 44 a tusa castigata de Casian (Romania) aflat pe partea dreapta a plansei
Plecarea la atac a lui Casian pentru castigarea celei de a 45-a tuse ( aflat pe partea dreapta a plansei )
Atacul lui Casian pentru castigarea celei de a 45-a tuse ( aflat pe partea dreapta a plansei )
Casian castiga ultima tusa – Echipa Romaniei castiga Cupa Riposta editia 2023
Casian castiga ultima tusa – Echipa Romaniei castiga Cupa Riposta editia 2023
Casian castiga ultima tusa – Echipa Romaniei castiga Cupa Riposta editia 2023
Casian, colegii si antrenorii in dreapta, Echipa Romaniei, il saluta pe Remy si ceilalti componenti ai Echipei Frantei
Dacian Enache ”zboara” catre a 15-a tusa – Semifinala cu Turcia
Dacian Enache castiga a 15-a tusa pentru Romania – Semifinala cu Turcia
Schimb intre Dacian Enache si Alexandru Eva – Semifinala cu Turcia
Alexandru Eva, stanga, in atac – Semifinala cu Turcia
Argint pentru Amalia Covaliu, stanga, in Finala cu Konia Csenge (Ungaria)
Natiunile Participante