Juniorii Nostri Sunt Campionii Europeni ai Sabiei

ZEUS este Român iar semnificatia acestui nume este urmatoarea : ZEU al SCRIMEI. Este foarte important sa retineti acest detaliu pentru ca România nu a mai avut de mult timp un astfel de antrenor ca si ALIN BADEA.

Echipa lui, formata din Radu NIȚU, Vlad COVALIU, Casian CÎDU si Mihnea ENACHE, a spulberat totul in drumul spre aurul european. Pe rand au invins Tarile de Jos (45-12), Germania (45-27) și Spania (45-28). Cei patru componenti ai lotului national de juniori reprezinta in competiile interne cluburile CS Riposta, CS Dinamo si CSA Steaua.

Finala i-a adus in fata acestei echipe fantastice, pe plansa podium a salii din Napoli, pe neinfricatii francezi Tom COUDERC, Benjamin DUCERF, Remi GARRIGUE, Axel POGU antrenati de catre ……………… Strigatul de lupta al Cocosilor Galici a fost impresionant si chiar a avut efect in primele trei relee.

Prima tusa a primului releu a fost a cocosilor. Cu a doua tusa Radu Nitu egaleaza, apoi preia conducerea (1-2), este din nou egalat iar scenariul se repeta pana la scorul 3 – 3 dupa care francezul castiga urmatoarele doua tuse si incheie releul cu 5 – 3.

Releul al doilea a fost un dus rece. Vlad Covaliu pierde 5 tuse consecutive si al treilea releu incepe de la scorul 10 – 3.

Casian Cîdu reuseste sa smulga doar doua tuse in al treilea releu care se incheie cu scorul 15 – 5.

Momentul a fost unul extrem de greu. Francezii probabil se vedeau deja campioni.

Tensiunea a fost insa spulberata de interventia geniala a lui ZEUS. Alin Badea il trimite pe plansa pe cel care a avut nevoie de un dus rece pentru a se debarasa de emotiile pe care acest moment, unic in viata unui tanar sportiv, le poate genera.

Vlad Covaliu incepe foarte motivat al patrulea releu, castiga primele patru tuse, le pierde pe urmatoarele trei si duce scorul al 18 – 9. Apoi isi imparte cu adversarul urmatoarele doua tuse (19 – 10), le castiga pe urmatoarele trei (19 – 13) si o pierde pe ultima (20 – 13). A luptat extraordinar si a dat semnalul revenirii iar Radu Nitu, urmatorul pe plansa, nu a dezamagit.

La mijlocul acestei confruntari memorabile moralul echipei noastre este extraordinar de bun. ZEUS il arunca pe plansa pe Radu Nitu. Numarul 1 Mondial castiga prima tusa (20 – 14), o pierde pe a doua (21 – 14) si apoi declanseaza o serie devastatoare de 6 tuse consecutive si ne apropiem la o singura tusa (21 – 20). Pana la finalul acestui releu, lupta a fost foarte stransa iar la final România termina cu un avantaj minim (24 – 25).

Casian Cidu continua seria foarte buna a colegului sau si termina releul al saselea cu un avantaj de 5 tuse (25 – 30).

La finalul celui de al saptelea releu Covaliu mareste diferenta cu o tusa (29 – 35) . . .

iar in al optulea Casian pierde doar doua tuse si intram in ultimul releu cu un avantaj de 9 tuse (31 – 40).

Finalul aduce cateva emotii, deoarece francezii dau semne de revenire, insa Radu Nitu le spulbera visul cocosilor galici si inchide aceasta finala memorabila cu scorul 36 – 45.

Juniorii României sunt Campionii Europeni ai Sabiei (Napoli, Italia, 2024)