Copii Umiliti de un doar Regizor

Doi copii cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani au fost nevoiti sa filmeze asigurati cu hamuri agatate de balustrada terasei descoperite a unui apartament tip penthouse situat intr-un ansamblu rezidential din sectorul 6 al capitalei.

Parintii au fost pusi in fata faptului implinit si au reclamat faptul ca :

1. Locatia aleasa pentru filmarea scenei respective nu a fost comunicata explicit ci doar la nivel de numar postal;

2. Nu li s-a explicat amanuntit la ce etaj si care sunt masurile de siguranta care vor fi luate pentru a nu pune in pericol viata copiilor.

3. Nu li s-a explicat faptul ca ei vor trebui sa se aplece peste un balcon real SITUAT LA ETAJUL 8 avand in vedere ca ar fi fost mult mai sigur sa se realizeze un decor care sa imite un balcon.

Urmare a acestui act de neglijenta Fetita, in varsta de DOAR 5 ani si 9 luni, imbracata in tricou cu maneca scurta a acuzat stari de frig si, dupa a doua dubla, pentru ca nu a mai rezistat senzatiei de ameteala a refuzat sa mai filmeze fapt ce a determinat regizorul sa ia nevinovata decizie de a renunta la mica actrita care primise rolul principal si al carei portofoliu este incantator (realizat de adevarati profesionisti). Asadar, parintii sunt rugati sa inteleaga faptul ca cel care trebuie sa se adapteze dupa conditiile de filmare este copilul, indiferent unde si ce i se cere sa faca. Ei sunt doar niste canari cuminti care, atunci cand sunt chemati pe platoul de filmare, trebuie sa isi spuna replicile si apoi se pot retrage inapoi in colivie.

Trebuie spus ca starile de oboseala si ameteala ale Fetitei au fost accentuate si de pregatirile pentru filmare care au durat peste 90 de minute, desi parintii au primit asigurari de la regizor si de la doamnele din echipa de filmare ca vor acorda prioritate scenelor in care vor fi prezenti copiii si se vor asigura un cadru placut si atragator pe platourile de filmare astfel incat copii sa fie in cea mai buna forma, caci doar ,, avem si noi copii si stim cum e . . . ,,.

In realitate lucrurile au stat cu totul altfel si aceasta atitudine lipsita de respect la adresa copiilor si a parintilor care ii insotesc readuce in prim plan necesitatea completarii legislatiei actuale cu prevederi care sa apere copiii de abuzurile unor oameni lipsiti de etica profesionala.

In final, concluzia este urmatoarea : Dispretul la adresa micilor actori atinge cote inimaginabile ! Acest lucru este cu atat mai revoltator cu cat acest film este cel care a castigat finantarea de la CNC (Centrul National al Cinematografiei) in acest an, adica este finantat din bani publici, din impozitele si taxele pe care parintii copiilor actori le platesc. Parinti carora li se cere sa vina la filmare cu elemente de recuzita si vestimentatie deoarece nu se pierde nici o ocazie de a li se evidentia faptul bugetul acestor filme este mic si, probabil, canalizat pentru plata tuturor elementelor componente ale unei productii cinematografice si mai putin pentru asigurarea conditiilor optime pentru copiii nostri.

Copii sunt alesi pentru ca, prin sensibilitatea si inocenta lor, au capacitatea de a sensibiliza opinia publica insa, uneori, nu sunt absolut deloc respectati.

RUSINE !!!  

Written by