Ecranizari cu amprenta romaneasca la Astra Film

Festivalul international de film documentar de la Sibiu va asteapta in perioada 14 decembrie – 16 decembrie cu 12 filme documentare cu subiecte variate, surprinse in diferite colturi ale lumii  in cadrul programului  AFF12 on Tour la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti.

            Pe 14 decembrie, organizatorii au pregatit  peliculele “Mama Illegal” si “Turn off the lights”.

            Zeci de mii de spectatori au vizionat la ASTRA FILM povesti inedite, surprinse in documentarele care au rulat la editia cu nr. 12 a Festivalului international de film documentar de la Sibiu, care s-a incheiat recent.

            Filmele premiate si cele care s-au bucurat de cea mai mare apreciere din partea publicului  ASTRA FILM calatoresc prin tara pentru toti iubitorii acestui gen cinematografic.

            Iubitorii de documentare vor putea vedea filme despre dragoste si idealul de iubire la care aspira un barbat intr-o societate corupta de prostitutie in „Phon Pehn Lullaby” de Pawel Kloc, premiat cu Marele Premiu Astra Film, dar si despre dragostea de libertate traita de cativa tineri dupa ani buni de detentie in filmul „Turn off the Light” de Ivana Mladenovic.

            Lumea eclectica a metroului parizian va putea fi descoperita in „Metrou” dar, in egala masura, viata claustrofoba a gangsterilor din Africa de Sud – una dintre cele mai violente societati o prezinta „Gangster Project”. Aventura unei tinere rome cersetoare din Romania, de-a lungul unui an, in Helsinki, este ecranizata in „Helping Mihaela” realizat de  Hanna Maylett.

             Subiecte precum emigrarea ilegala de munca si pretul platit pentru indrazneala mamelor din Moldova de a visa la o viata mai buna sunt expuse in documentarul „Mama Illegal” realizat de Ed Moschitz.

            Caii salbatici  a lui Dan Curean (premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, in cadrul competitiei Ecocinematograff) ne poarta prin Delta Dunarii -un loc unde oamenii sunt subordonati puterii naturii iar filmul regizorului german Fabian Daub „Rosia Montana – un loc la marginea prapastiei”  readuce in discutie, intr-o maniera obiectiva, problema Rosiei Montana, cu bune si cu rele.

            La fel ca la Sibiu,  proiectiile vor fi urmate de discutii cu publicul.

            Sociologul Vintila Mihailescu impreuna cu studentii de la SNSPA, cat si personajele din film vor dialoga pe tema documentarului „Common ground”, realizat de Anne Schiltz si Charlotte Grégoire din Belgia si distins cu premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar din competitia  celor filmate in Romania.

            Filmul  „Common ground” surprinde viata locatarilor unui bloc bucurestean, prinsi intr-o continua tranzitie sociala si economica.

             Ivana Mladenovici regizoarea filmului „Turn off the lights”, precum si  producatorii Eugen Kelemen impreuna cu George Bucur din echipa filmului „Cai salbatici” vor fi prezenti la discutiile de dupa proiectie.

            AFF12 on Tour la Bucuresti este organizat de Astra Film – CNM Astra Sibiu in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman si Asociatia Culturala Macondo.

           

Program:

VINERI, 14 decembrie

18:00     MAMA ILLEGAL 102’

20:00     TURN OFF THE LIGHTS 71’

SAMBATA, 15 decembrie

14:00     MY KOSHER SHIFTS 22’

             GANGSTER PROJECT 54’

16:00     COMMON GROUND 82’

18:00     HELPING MIHAELA 96’

20:00     HE THINKS HE’S THE BEST 58’

21:15     ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI, 92’

DUMINICA, 16 decembrie

14:00     THE LAST STREET 60’

15:30     METRO 60’

17:00     GONE WILD 84’

19:00     PHNOM PENH LULLABY 98’

Written by