Nemira sarbatoreste bicentenarul Charles Dickens cu un roman de zile mari

La 200 de ani de la nasterea lui Charles Dickens, eveniment sarbatorit prin ample manifestari in lumea intreaga, Editura Nemira publica in premiera romanul Drood de Dan Simmons, cunoscutul scriitor american, detinator al distinctiilor Hugo Award, Bran Stoker Award, British Fantasy Award si World Fantasy Award.

Considerata una dintre cele mai bune carti ale autorului, Drood este o poveste fascinanta pentru orice iubitor de literatura. Aparuta in 2009, aceasta fictiune reprezinta o provocare pentru imaginatia oricarui cititor. Dan Simmons imagineaza ultimii ani din viata lui Charles Dickens, celebrul scriitor britanic care s-a stins din viata inainte de a termina romanul Misterul lui Edwin Drood.  Povestea incepe in anul 1865. Autorul Marilor sperante scapa cu viata dintr-un accident feroviar si intalneste un personaj misterios, care ar fi calatorit intr-un sicriu. Thriller scris pentru cei mai rafinati cititori, povestea il urmareste pe Charles Dickens, care porneste in cautarea enigmaticului Drood, avantandu-se in Londra intunecata a secolului XIX-lea, plina de personaje pitoresti. O fantasma pe nume Edwin Drood isi vaneaza atat propriul creator, cat si pe scriitorul Wilkie Collins, naratorul romanului. In egala masura thriller psihologic, roman de suspans, roman de aventura si mostra de literatura intertextuala, cartea lui Dan Simmons este o reusita in care se impletesc istoria si fictiunea. Misterele trecutului, trecutul cartilor si trecutul oamenilor se infatiseaza ca un tablou ce asteapta sa fie deslusit si admirat.

Traducerea romanului Drood este semnata de Mircea Pricajan.

Scriitorul american Dan Simmons, castigator al multor premii importante pentru literatura SF, fantasy si horror, este unul dintre cei mai cunoscuti si mai indragiti autori de gen din lume. Editura Nemira a publicat in Colectia Nautilus volumele Olimp, Hyperion si Caderea lui Hyperion.

Nascut in 1948 in statul american Illinois, Dan Simmons a crescut in Vestul Mijlociu. In 1970 a terminat Colegiul Wabash si a fost recompensat cu Premiul Phi Beta Kappa pentru excelenta in fictiune, jurnalism si arta. Dan Simmons a urmat Washington University din St. Louis, dupa care a lucrat aproximativ douazeci de ani in invatamantul primar.

Prima povestire i-a fost publicata in 1982, iar primul roman in 1985. Din 1987 este scriitor liber profesionist.

Dan Simmons a devenit faimos in 1989, cand a castigat Premiile Hugo si Locus pentru romanul Hyperion, a carui structura este inspirata din Decameronul si Povestiri din Canterbury.

Dan Simmons a abordat de-a lungul carierei sale literare diverse genuri, combinandu-le uneori in cadrul aceluiasi volum: science-fiction, horror, fantasy si roman politist.

Printre romanele care l-au facut celebru se numara Caderea lui Hyperion (Premiile Locus si SF Chronicle in 1991, British SF, 1992 si Seiun, Japonia, 1996) sau Ilion (Premiul Locus, 2004).

Personajul Charles Dickens din romanul meu se bazeaza pe documentare. In viata scriitorului a existat o latura intunecata, una profund intima, in care n-a patruns aproape nimeni.

Dan Simmons

          Drood este o carte de care nu te saturi niciodata. Roman de atmosfera si thriller de cea mai buna calitate, este ca o dantela care nu se demodeaza. Dan Simmons reporteaza astfel inca o victorie.

                                                                                                                                                                                                                                     The Guardian

Written by