Animal pe moarte de Philip Roth – sufletul nu imbatraneste niciodata

Philip Roth este unul dintre cei mai importanti scriitori americani contemporani. “Animal pe moarte” aparut in 2001 face parte alaturi de “ Sanul”(1972) si Profesorul dorintei(1977) de o serie de nuvele care il au ca personaj central pe David Kepesh, profesor de literatura, un alter ego a lui Roth.

“ Animal pe moarte” spune povestea lui David Kepesh, acum in varsta de saizeci si doi de ani care se indragosteste  de Consuela Castillo, o studenta cubaneza in varsta de 24 de ani. Roth isi diseaca personajul analizandu-i obsesia pentru batranete, imposibilitatea de a se purta conform varstei si dragostea pentru Consuela.

Romanul este un monolog prin care Kepesh povesteste cum a cunoscut-o pe Consuela si felul in care aceasta l-a marcat. Pe Consuela nu o cunoastem niciodata cu adevarat, doar imaginea personajului central despre ea, felul in care acesta o percepe si o vede. Romanul este presarat cu amintiri din viata lui Kepesh, despre casatoria sa, despre revolutia sexuala si despre modul in care aceasta i-a schimbat complet gandirea si felul in care vede viata.

“ Animal pe moarte” apoate fi considerat in parte erotic, datorita modului in care Kepesh isi povesteste aventurile sexuale si felului in care ii divinizeaza sanii Consuelei si corpul ei pe care il considera “o opera de arta”. Roth ii continua astfel personajului sau obsesia pentru sani dupa ce in “ Sanul” dorinta cea mai mare era sa se transforme intr-un san.

Roth analizeaza neputinta in fata batranetii, atitudinea in fara mortii si durerea faptului ca suntem niste suflete tinere a caror corp imbatraneste indiferent de noi. Personajul central isi resimte obsesiile sexuale la o varsta cand se prespune ca ele n-ar trebui sa mai existe. Si totusi exact la aceasta maturitate tarzie personajul lui Roth reuseste sa inteleaga cu adevarat ce inseamna gelozia, obsesia fata de o femeie si dorinta unei relatii complete.

Roth isi creioneaza personajul ca fiind complet implinit in viata profesionala insa cu multe lipsuri in cea personala: incapacitatea de o relatie serioasa, un divort si relatia distrusa cu baiatul sau. Acesta din urma ii reposeaza chiar si la cei 42 de ani divortul si sentimentul de abandon care i-a influentat toate deciziile.

“ Animal pe moarte” este un roman in care erosul este imbinat cu thanatosul, o analiza a revolutiei sexuale si felul in care aceasta si-a pus amprenta pe studentele lui Kepesh si deschiderea lor spre sex. Relatia dintre el si Consuela se schimba dupa aceasta il paraseste si revine in viata lui dupa cinci ani complet schimbata.

Dupa o viata de aventuri fugitive, de relatii insignifiante, profesorul Kepesh pare sa aleaga in sfarsit atasamentul, desi este sfatuit impotriva acestui lucru:” Gandeste-te bine. Fiindca daca te duci esti terminat”.

Written by