Despartiri- Juan Carlos Onetti

            Nuvela Despartiri scrisa in anul 1954 de Juan Carlos Onetti si aparuta la editura Nemira, poate fi catalogata ca avand un subiect aparent simplu, cu o intriga simpla, dar cu o puternica profunzime psihologica.

            Subiectul schiteaza viata dintr-un mic oras de munte, numit in carte Santa Maria, oras cu functia de sanatoriu pentru cei bolnavi de plamani, in care destinele celor veniti aici sunt invaluite intr-o aura de mister. Actiunea este filtrata prin ochii naratorului omniscient si omniprezent, cel care este proprietarul unui mic magazin poreclit „Dugheana”, care este totodata posta, statie de autobuz local, carciuma si locul central al observarii intregii comunitati. Proprietarul acestei dughene este vazut ca un cunoscator al sufletului uman deoarece observa pacientii care vin aici sa se trateze si incearca sa dea prognosticul vindecarii lor, deslusind motivatia fiecaruia de a trai in gesturi si vorbe.

            Cum majoritatea personajelor nu au nume, personajul principal este un anonim, care refuza sa se interneze la sanatoriu ca toti ceilalti pacienti si se cazeaza la vechiul hotel din sat,   a carui singura descriere este cea ca acesta a fost un mare baschetbalist, ar avea varsta de 40 de ani si al carui timp petrecut in orasul-sanatoriu este marcat doar de asteptarea unor scrisori trimise de doua femei.

            Tehnica narativa este una foarte interesanta, deoarece naratorul ofera celui care citeste un camp de interpretare, in care poate alege dintre presupunerile naratorului si presupunerile proprii, in deslusirea personajelor, devenind pana la finalul nuvelei participant la intriga.

            Juan Carlos Onetti (1909-1994) s-a nascut in Uruguay si este un cunoscut autor de proza scurta distins cu numeroase premii literare cum sunt Premiul Cervantes si Premiul International al Uniunii Latine.

Written by