10 lucruri despre Delta Vacaresti

  1. Delta Vacaresti mai este numita si Delta din Bucuresti sau Delta dintre blocuri.
  2. Cuprinde aproximativ 200 de hectare pe spatiul cuprins intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenita, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Independentei.
  3. Zona plina de stufaris, sau delta cum o numesc zoologii si oficialitatile, s-a format datorita izvoarelor subterane care au alimentat tot mai mult groapa de pe acest teren.
  4. Delta va fi considerata arie naturala protejata datorita celor peste 90 de specii de pasari si animale, cum sunt: rate salbatice, ulii, vulpi, iepuri, fazani, testoase de apa sau dihori, structura faunei fiind una mult mai salbatica, dar si foarte apreciata din acest punct de vedere de zoologi.
  5. Aici natura a creat un ecosistem neasteptat, locul fiind impanzit de gunoaie, resturi de constructii si refugii pentru oamenii fara adapost.
  6. Revista National Geographic a dedicat un numar Deltei Vacaresti, publicand fotografii si un articol despre importanta ecosistemului si istoria locului.
  7. Inainte de planul lui Ceausescu de a construi „Acumularea Lac Vacaresti”, aici se afla Manastirea Vacaresti, monument extrem de valoros de arta medievala, ctitorita de Nicolae Mavrocordat in anul 1724. Ulterior manastirea a fost transformata in inchisoare in anul 1848 pentru revolutuionari, totusi restaurandu-se biserica pictata si o parte din chilii pentru a deveni muzeu de arta medievala. Ulterior manastirea a fost daramata pentru noua constructie a lacului de acumulare, constructie ramasa neterminata.
  8. Astazi, intreaga zona este in litigiu intre Ministerul Mediului si o firma privata care in anul 2003 a primit terenul in concesiune pentru o perioda de 49 de ani, cu scopul de a ridica aici o baza sportiva.
  9. Oficialii au declarat ca Delta Vacaresti va fi declarata arie protejata, iar peste cativa ani zona ar putea deveni un spatiu de agrement pentru bucuresteni, devenind astfel una dintre putinele rezervatii ubane.
  10. Tot mai multe asociatii si ONG-uri militeaza pentru ca acest loc sa devina o rezervatie naturala.

 

Sursa foto: romanialibera.ro

 

 

Written by