Poveste de Craciun de Charles Dickens

Considerata o capodopera a literaturii clasice, publicata pentru prima data in anul 1843, Poveste de Craciun  evoca simbolurile si importanta sarbatorii, cu ajutorul a trei spirite, care au puterea de a schimba viziunea si modul de a fi al unui om.

            Povestea il are ca personaj principal pe avarul Ebenzer Scrooge, un negustor moracanos, care ii cicaleste fara mila pe toti din jurul sau si care se desfasoara in ajunul celui de al saptelea Craciun de la moartea lui Marley, partenerul sau de afaceri. Poveste de Craciun  incepe cu descrierea casieriei in care lucra Scrooge, dar si a camarutei lui Bob care copia scrisori in frig, deoarece Scrooge era prea zgarcit pentru a cumpara carbuni. In cele din urma Scrooge este vizitat de nepotul sau, care ii ureaza un Craciun fericit si il invita la el la  masa, fapt care il mahneste nespus pe acesta, deoarece nu aprecia si nici nu sarbatoarea Craciunul.         

            Scrooge locuia in apartamentul lui Marley, un apartament cu camere intunecate, aflat intr-o cladire care statea sa se prabuseasca in orice moment. In seara de Ajun, cand acesta se intoarce de la pravalie, vede fantoma lui Marley, care venise sa il previna, crezand ca il mai poate salva de la o soarta asemanatoare, acesta il avertizeaza pe Scrooge ca va fi vizitat in Ajunul Craciunului de trei spirite: cel al Craciunului trecut, cel al Craciunului prezent si cel al Craciunului viitor, in incercarea acestora de a-l face un om mai bun, care sa iubeasca oamenii si sa se bucure de compania celor care inca tin la el, in ciuda caracterului sau dificil.

            Ebenzer Scrooge isi da seama ca toate greselile din trecut si din prezent vor trebui platite pana la urma si le roaga pe cele trei spirite sa ii mai acorde o sansa pentru a se indrepta. In final acesta se hotaraste sa creada in spiritul si armonia Craciunului si sa le acorde o sansa oamenilor de a intra in viata lui.

Written by