Se numea Sarah- doua familii legate de un secret sumbru

Romanul Se numea Sarah scris de autoarea de origine franceza, Tatiana de Rosnay, a fost caracterizat de Library Journal ca fiind „Fascinant, un roman pe care cititorul nu-l va putea uita prea usor. O carte care merita citita”, dovada fiind cele peste 3 milioane de exemplare vandute in peste 38 de tari, dar si numeroasele premii primite inca de la aparitie.

Subiectul romanului are ca punct de pornire un fapt real: vara anului 1942 cand a avut loc razia de la Vel d’Hiv, perioada considerata si acum tabu in istoria Franteideoarece operatiunea a fost efectuata de autoritatile franceze si nu de cele naziste si urmareste povestea a doua familii unite de un secret sumbru care va marca existenta mai multor generatii.

Romanul se desfasoara pe doua planuri: trecutul si prezentul care ajung sa se intrepatrunda si sa sa se influenteze. Primul plan, cel al trecutului, este cel din iulie 1942, Paris, cand Sarah o fetita evreica in varsta de 10 ani este arestata impreuna cu familia sa de politia franceza, iar pentru a-si salva fratele ilincuie intr-un dulap, aceasta fiind ascunzatoarea lor secreta, fiind convinsa ca se va intoarce pentru a-l elibera. Cel de al doilea plan, este cel al prezentului din mai 2002,cand Julia, o jurnalista americana, casatorita cu un francez, este nevoita sa scrie un articol cu ocazia comemorarii a 60 de ani de la razia de la Vel d’Hiv. In timpulinvestigatieipentruarticol, Julia descoperamaimulte secrete ale familieisotuluiei legate in mod direct de Sarah.

Din perspectivalui Sarah, romanuleste o carte marturie in care evenimenteletragicesiororileHolocaustuluisuntdescrise exact si direct: supravietuireaconditiilorinfioratoare din lagar, moarteaparintilor, moarteafratelui de care se simtevinovata, destinulmarcat de o permanentafuga, de durere, taceredarsi de un sfarsitprematursi tragic. Din persepectivalui Julie, romanulesteatat o permanentainvestigatie, incercand se aflaadevaruldespreceledouafamilii, a sotuluisausi a lui Sarah, pana in momentul in carefirulpovestii o va duce la William, fiullui Sarah, care nu stienimic de drama mamei sale, darsi o carte a regasirii sale, a repozitionariiscarii sale de valori, ca in final aceastasadevinastapanapealegerile sale simultmaiputernica.

RomanulSe numea Saraheste un roman care nu ilpotilasa din manapana nu termini ultimapaginadatoritastiluluisausecvential, maimultjurnalistic, direct siconcis, farasa se piarda in preamultedetaliiistorice.

Tatiana de Rosnay, nascuta in Franta, Paris, este o scriitoarecontemporana cu originiengleze, francezesi ruse, care a lucratcajurnalistapentrupublicatia Vanity Fair. In anul 2009 a fostdesemnatacafiindceamaicititascriitoarefranceza.

Written by