Barsana- parte a spiritualitatii maramuresene

            Barsana, una dintre comunele mari ale Maramuresului asezate pe malul drept al raului Iza, la o distanta de 20 de kilometri de Sighetu Marmatiei, este una dintre destinatiile preferate ale tursitilor si pelerinilor din tara si din strainatate datorita Bisericii din lemn aflata pe Lista Mostenirilor Internationale a UNESCO, a Manastirii Barsana, a portului popular pastrat din generatie in generatie, a culturii lemnului si a portilor sculpatate, dar si a preparatelor gastronomice traditionale din zona.

            Prima atestare documentara a comunei Barsana este datata din anul 1326, cand regele Carol Robert I de Anjou recunoaste pe acest loc pe cneazul Stanislau ( in alte documente mai este numit si fiul lui Barsan). Toponimia locului este data de numele de Barsan care  denumeste un cioban care creste oi cu o lana bogata si lunga, atoponimul devenind prenume in timpurile medievale.

            Cel mai important obiectiv turistic cultural si religios din comuna Barsana este Manastirea Barsana, cu hramul Soborul celor 12 Apostoli oficiat pe data de 30 iunie. Prima atestare documentara a Manastirii Barsana dateaza din anul 1390 si este construita aproape in totalitate din lemn, dupa traditia locala sub directa indrumare a arhitectului Cordos Dorel.

Ansamblul monahal cuprinde: poarta maramureseana, care marcheaza intrarea in Manastire, Turnul-clopotnita, in partea dreapta se afla Biserica, fiind considerata pana de curand ca fiind cea mai inalta biserica de lemn din lume, Staretia, o constructie supraetajata cu o structura arhitecturala deosebita, Altarul de vara, Casa Voievodala, care reprezinta o transpunere impresionanta a stilului maramuresean, Casa Artistului destinata gazduirii mestesugarilor, chiliile, atelierele si Muzeul de icoane care ofera importante aspecte ale culturii maramuresene celor care il viziteaza.

Biserica noua din Barsana este una dintre cele 8 biserici aflate pe Lista Mostenirilor Internationale a UNESCO, datorita valorii imense si unice a picturii aflate in interior. Locul pe care aceasta este asezata este unul idilic, pe o colina inconjurata de o livada. Biserica este construita din grinzi de stejar, care au la baza  o fundatie de blocuri masive de piatra, avand dimensiunile totale de 57 de metri inaltime, 24 de metri lungime si 12,5 metri latime. Pictura din naos si din altar a fost influentata de stilurile baroc si rococo, cromatica predominanta fiind: alb, albastru, rosu, verde si ocru, culori care dau impresia de lumina si spatiu.

In perioadele de sarbatoare, Manastirea devine neincapatoare pentru sutele de pelerini si turisti care vin sa asiste la traditiile maramuresene, sa vada localnici imbracati in port traditional pastrat din generatie in generatie si neuitat nici de cei mai mici dintre localnici si nu in ultimul rand sa se incarce de spiritualitatea puternica a randuielii monahale si de unitatea artistica a intregului ansamblu.

La Manastirea Barsana, turistii care doresc se pot caza in spatiile manastirii doar pe perioada verii, intre lunile mai si septembrie. O alta posibilitate de cazare in zona, pe toata perioada anului o reprezinta Vila Barsana, aflata in apropierea Manastirii.

Written by